Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις 3.300 στην τελική ευθεία των εξαμήνων

Από τις 3.300 βλέπει το ΧΑ την επόμενη εβδομάδα, οπότε και κορυφώνονται οι ανακοινώσεις εξαμήνων. Ζητούμενο η έξοδος από τις 3.200-3.500. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με την τάση να ΄΄γυρίζει΄΄ διεθνώς μετά από το ανοδικό πρόσταγμα της Wall -αυτή τη φορά…λέει λόγω των όσων θα ανακοίνωνε ο Μπερνάκε- η εσωτερική πληροφόρηση και η συγχορδία κατευθυνόμενων φημών-εντολών αγορών/πωλήσεων τείνει να γίνει καθεστώς πια στις αγορές ξεκινώντας από την Νέα Υόρκη, περνώντας στην Ευρώπη και ακουμπώντας λίγο την Αθήνα.

Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς, αυτό που μετρά για μας είναι το…σώσιμο της παρτίδας για τον Γενικό Δείκτη, καθώς δεν απειλήθηκαν ούτε στη συνεδρίαση της 22/8 οι 3.220-3.200 μονάδες, ενώ επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση μας για δημιουργία "μαξιλαριού" στις 3.251 μονάδες (χαμηλό συνεδρίασης).

Βέβαια, για να επιχειρηθεί η ανατροπή χρειάζονταν ένα γερό έξωθεν κίνητρο και αυτό δόθηκε με τα Συμβόλαια των DowJ και S&P 500, που έδωσε το πάνω χέρι στους αγοραστές.

Παράλληλα με το "γύρισμα" των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, αρκετοί πτωτικοί παίκτες έσπευσαν να κλείσουν (ή μετακυλίσουν) τις θέσεις πώλησης τους κίνηση που "τράβηξε" υψηλότερα τραπεζικές μετοχές όπως της Eurobank, Πειραιώς (που είχαν δεχθεί τη μεγαλύτερη υποτίμηση τις προηγούμενες ημέρες).

Όσον αφορά στη Eurobank, οι συζητήσεις με την Citigroup για το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών έπαιξαν τον ρόλο τους. Στο σχετικό θέμα του Γιώργου Μαντέλα αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Η μετοχή της Eurobank διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 2% στα 14,28 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης ελάχιστα χαμηλότερα των 3.300 μονάδων (3.296,7 μον. ), ενώ ο Ftse20 έφτασε οριακά υψηλότερα των 1.800 μονάδων με υπεραπόδοση έναντι του ΓΔ. Το τελευταίο στοιχείο το κρατάμε για την ερχόμενη εξίσου δύσκολη εβδομάδα, που θα χαρακτηρισθεί από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των AlphaBank, Εθνικής των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Marfin Popular Bank αλλά και άλλων εισηγμένων. Διαγραμματικά, εάν δούμε τον εβδομαδιαίο κύκλο ο Γενικός Δείκτης διαγράφει μία τροχιά από τις 3.298 μονάδες (14/8) υποχωρεί μέχρι το χαμηλό της 22/8 και έρχεται πάλι στο σημείο εκκίνησης τις 3.300 μονάδες.

Είναι όμως ενδιαφέρον, πως ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς αρκετών χαρτοφυλακίων αντασφάλισης το απορρόφησαν κυρίως διαχειριστές μακροπρόθεσμων αμυντικών χαρτοφυλακίων.

Σε κάθε περίπτωση η περίπτωση της Αγροτικής ή της Alpha Bank ενισχύουν την εκτίμηση παικτών πως εκτός από το διεθνές περιβάλλον, "κλειδί" της τάσης είναι τα οικονομικά αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε τουλάχιστον στην περίπτωση της ΑΤΕ, που μετά την ανακοίνωση κερδών (70,1 εκατ. ευρώ) παρουσίασε αξιόλογη συναλλακτική κίνηση και αντίδραση 8% μέχρι τα 2,41 ευρώ. Όχι άσχημα δηλαδή.

Το ίδιο με την περίπτωση της Alpha Bank που ανακοινώνει το εξάμηνο της στις 26/8. Αρκετός τζίρος (μέσα-έξω από το σύστημα του ΧΑ) με την τιμή να διαμορφώνεται στα 18,36 ευρώ(3,5%) αντιδρώντας ουσιαστικά από τα χαμηλά της Πέμπτης και τα 17,32 ευρώ.

Το αν τραπεζικές μετοχές ή χαρτιά του20άρη μπορούν να "μοχλευθούν" με αφορμή και τα αποτελέσματα θα φανεί την επόμενη εβδομάδα. Κρισιμότερη θεωρείται η περίπτωση της Εθνικής (ανακοινώνει στις 28/8) καθώς στη μετοχή δόθηκε μάχη μέχρι και…μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης για να πιεσθεί στα 28,86 ευρώ (-0,07%).

Στην περίπτωση της Εθνικής κρατάμε όμως τις πολλές συναλλαγές που έγιναν σε υψηλότερες τιμές και συγκεκριμένα από τα 28,9 μέχρι τα 29,14 ευρώ. Όπως επίσης και την διαπίστωση, πως η Εθνική και η ομάδα Αράπογλου είναι σκληρά καρύδια για χαριστούν τόσο εύκολα στους…έξωθεν shortάκηδες.

Από τον Ftse σημαντικά κέρδη 7,7% για την Intralot στα 9,70 ευρώ αλλά και Βιοχάλκο στα 5,66 και Μυτιληναίο στα 8,24 ευρώ. Αντίδραση και για τη MPB με την KBW να δίνει τιμή-στόχο τα 6,8 ευρώ και να προβλέπει p/e 5,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2009.

Στα συνήθη οι συναλλαγές περί τα 150 εκατ. ευρώ μέσω συστήματος ΧΑ και άλλα περίπου 80-90 απ΄ ευθείας (τουλάχιστον όπως τα υπολογίζουν οι αναλυτές) και μετά από καιρό τάσεις… αφύπνισης στον ευρύτερο χώρο.

Η Vivere, μετά τα πακέτα σε πολύ χαμηλότερες τιμές, έπιασε τα 2,69 ευρώ, ο Χαιδεμένος ενισχυμένος και με την επιδότηση 1,408 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στα 1,61 ευρώ, η Ασφαλιστική της Αγροτικής λόγω μητρικής στα 3,78 ευρώ, η Sprider με συναλλαγές 1,1 εκατ. ευρώ στα 2,38 ευρώ, η InfoQuest στα 2,56 ευρώ και άλλες μετοχές εταιρειών έδωσαν την αίσθηση πως κάτι μπορεί να κινηθεί στη συνέχεια.

Για να δούμε εάν η επόμενη εβδομάδα μπορεί να επιφυλάσσει κάποια κίνηση που θα παραπέμπει σε έξοδο από το εύρος των 3.200-3.500 μονάδων.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα ορισμένες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ Φουρλής, Marfin Popular Bank, Εθνική Τράπεζα, Motor Oil, ΟΤΕ, MIG, ΕΥΔΑΠ, S&B.


-------------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Μετά από δύο μήνες συνεχούς συσσώρευσης η κόπωση στην αγορά είναι εμφανής και παραπέμπει σε ανάλογο σχηματισμό που έλαβε χώρα το φετινό δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Η διάσπαση του σχηματισμού συσσώρευσης τότε είχε δώσει μια πτωτική εκτόνωση 1.200 μονάδων ανατρέποντας πλήρως τα προγνωστικά μας για μια ήπια ανάκαμψη αφού η συγκυρία εμπορευμάτων, πετρελαίου, τραπεζικών χρεοκοπιών και νέων απομειώσεων δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα» για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στα τρέχοντα επίπεδα με τα «στοιχήματα» της αγοράς να παίζουν και πάλι σενάρια ανάλογα του φετινού Ιουλίου επισημαίνουμε την εβδομαδιαία υπερπουλημένη εικόνα στους κυριότερους δείκτες, τους μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών και την διαμόρφωση της σχέσης ΑΕΠ προς κεφαλαιοποίηση ΧΑ στο 47% που αποτελεί μια ακραία χαμηλή ιστορική τιμή.

Οι επισημάνσεις αυτές περιορίζουν –κατά την άποψη μας- το καθοδικό περιθώριο και με δεδομένο το ότι το γ’ τρίμηνο εξελίσσεται ευνοϊκότερα για τις εταιρίες από πλευράς συνθηκών στην οικονομία και τις αγορές εμπορευμάτων η ανοδική διόρθωση των σημαντικών φετινών ετήσιων απωλειών (-35%) προηγείται ως ενδεχόμενο".

----------

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.296,67 μονάδες, με οριακές εβδομαδιαίες απώλειες 0,04%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 36,34%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,36%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,47%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,27% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των τροφίμων-ποτών (6,58%), πρώτων υλών (2,31%), τηλεπικοινωνιών (3,92%)και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (1,97%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι προσωπικών και οικιακών προϊόντων (-4,17%) και τεχνολογίας (-1,25%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πετζετάκις (23,91%), Ιμάκο (19,31%), Πραξιτέλειο (16,48%), Σάος (15,19%), Σελόντα (14,86%), Ελφίκο (14,48%), Παϊρης (12,50%), Ιντραλότ (11,49%), Ελληνική Υφαντουργία (11,11%) και Euroxx (9,68%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος (-13,22%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-12,50%), Φουρλής (-10,4%), Compucon (-9,68) Χαλυβδοφύλλων (-9,52%), Lamda Development (-8,22%), Byte (-7,30%), Τράπεζα Πειραιώς (-6,11%) και Microland. (-6,01%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v