Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΕ: Κέρδη 70,1 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο

Πτώση αν και μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Αγροτικής στο α΄ εξάμηνο, διαμορφούμενα στα 70,1 εκατ., έναντι προβλέψεων για κέρδη 57 εκατ. Από τα χρηματοοικονομικά οι κυριότερες απώλειες.

ΑΤΕ: Κέρδη 70,1 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο
Πτώση, αν και μικρότερη των εκτιμήσεων, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Αγροτικής Τράπεζας στο α΄ εξάμηνο, διαμορφούμενα στα 70,1 εκατ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για κέρδη 57 εκατ. ευρώ. Από τα χρηματοοικονομικά οι κυριότερες απώλειες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για πτώση της τάξης του 57% στα καθαρά κέρδη της Αγροτικής, στα 57 εκατ. ευρώ, και για καθαρά έσοδα από τόκους χαμηλότερα κατά 4%, στα 298 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική βελτίωση της ανάπτυξης εργασιών και της οργανικής κερδοφορίας εμφανίζει ο όμιλος της ΑΤΕbank κατά το β΄ τρίμηνο 2008, παρά τη συνεχιζόμενη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αξιοσημείωτα είναι η αύξηση των χορηγήσεων της λιανικής τραπεζικής, η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο σταθερά χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις, που αποτελούν ενισχυτικά στοιχεία της προσπάθειας για περαιτέρω βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας και υλοποίησης των στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας:

- Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του β΄ τριμήνου του 2008 ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2008, αναδεικνύοντας την ανοδική τάση στην οποία βρίσκεται ο όμιλος.

- Σε οργανική βάση (προ φόρων και εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών εσόδων), τα κέρδη του β΄ τριμήνου 2008 ανέρχονται σε 69,5 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2008 και 46,9 εκατ. το β΄ τρίμηνο του 2007. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει επιτύχει στην ιστορία του o όμιλος σε επίπεδο τριμήνου.

- Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 70,1 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 47,3% έναντι του α΄ εξαμήνου 2007, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω κυρίως των αρνητικών αποτιμήσεων από χρηματοοικονομικές πράξεις αλλά και των σημαντικών μη επαναλαμβανόμενων εσόδων της τράπεζας (συνολική διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων 76,8 εκατ. ευρώ).

- Τα έσοδα τόκων ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου 2008 σε 552 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,3% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2007, απόρροια της πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας και της στροφής σε προϊόντα υψηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου.

Τα καθαρά έσοδα τόκων επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς αύξησης, +0,8% στα 305,5 εκατ., έναντι 303,1 εκατ. στις 30 Ιουνίου του 2007. Τα καθαρά έσοδα τόκων το β΄ τρίμηνο του έτους σημαντική σημείωσαν άνοδο, ανερχόμενα στα 165 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί το υψηλότερο από το τέλος του 2006.

Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η συγκράτηση της αύξησης των εξόδων τόκων μέσω της ορθολογικής πολιτικής στις υψηλού επιτοκίου προθεσμιακές καταθέσεις.

- Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν στο επίπεδο των 34,8 εκατ. έναντι 43,1 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους, κατά την οποία είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά εποχικά έσοδα προμηθειών. Σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου τα έσοδα προμηθειών εμφανίζουν βελτίωση, ανερχόμενα σε 19,7 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, στηριζόμενα κυρίως στα έσοδα προμηθειών χορηγήσεων.

- Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα (εκτός τόκων και προμηθειών), το α΄ εξάμηνο του 2008, αν και εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης, συνέχισαν να επηρεάζονται από την αρνητική συγκυρία στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και διαμορφώθηκαν σε 38,8 εκατ., έναντι 110,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο το 2007.

- Η πολιτική εκλογίκευσης και συγκράτησης του κόστους που ακολουθεί η ΑΤΕbank τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να συμβάλλει στη συγκράτηση των εξόδων διαχείρισης, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 254,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2007.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων, μετά τις προβλέψεις και τις διαγραφές ύψους 366 εκατ. (το διάστημα από 1/7/2007 έως 30/6/2008) ανήλθε σε 16,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 16% έναντι της 30ής Ιουνίου 2007.

Τα υπόλοιπα στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων διατηρούν σταθερό ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 24,0%, διαμορφούμενα σε 5,6 δισ.

Tα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν εντυπωσιακά για ένα ακόμα τρίμηνο, κατά 59,9% έναντι της 30ής/6/2007, με τα υπόλοιπα να ανέρχονται στα 959,9 εκατ. Παράλληλα, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών συνεχίζουν να αυξάνουν με επιταχυνόμενους ρυθμούς, κατά 37,5% και ανήλθαν σε 370,8 εκατ. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο δανείων προς τα νοικοκυριά συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους της αγοράς φτάνοντας το ύψος των 6,9δισ. ευρώ έναντι 5,4 δισ. στο τέλος Ιουνίου του 2007, ήτοι αύξηση κατά 28,7%.

Εντυπωσιακές επιδόσεις επιτυγχάνονται και στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος αποτελεί στρατηγικό στόχο όπου πλέον εστιάζει η τράπεζα. Τα υπόλοιπα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο του έτους κατά 50,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007 και έφτασαν στο 1,5 δισ.

Ως συνέπεια των παραπάνω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, το ποσοστό συμμετοχής των δανείων προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, αυξήθηκε περαιτέρω (σε 47,3% το α΄ εξάμηνο του 2008 από 40,3% το α΄ εξάμηνο του 2007), επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την επιτυχημένη υλοποίηση της στρατηγικής της τράπεζας για διεύρυνση των δραστηριοτήτων και των μεριδίων της στον χώρο της λιανικής τραπεζικής.

Ο συνολικός δείκτης των µη εξυπηρετούµενων δανείων συνέχισε για ένα ακόμη τρίμηνο την καθοδική πορεία του, διαμορφούμενος σε 7,3% έναντι 9,6% τον Ιούνιο του 2007.

Η σταθερή αύξηση των καταθέσεων κατά 5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2007, που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, επιτρέπει τη διατήρηση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο πολύ ικανοποιητικό επίπεδο του 89%. Ο χαμηλός λόγος των δανείων προς καταθέσεις και το ικανοποιητικό κόστος άντλησης καταθέσεων αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Η εμφανής βελτίωση των βασικών εργασιών που παρατηρείται το β΄ τρίμηνο του 2008, οι δυνατότητες και η ευελιξία της ΑΤΕbank να προσαρμόζεται στις συνθήκες του ανταγωνισμού και να επιτυγχάνει τους μακροπρόθεσμους στόχους της την καθιστούν σημαντικό παράγοντα στην τραπεζική αγορά, παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται σε μια περίοδο αστάθειας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ΑΤΕbank καταγράφονται και σε ανεξάρτητες πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες την κατατάσσουν για πρώτη φορά με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμπιστοσύνης και εξυπηρέτησης στις προτιμήσεις του κοινού στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Στρατηγικές επιλογές και στόχοι της τράπεζας παραμένουν: 

- Η ενίσχυση των μεριδίων αγοράς με νέα σύγχρονα και ευέλικτα προϊόντα στη λιανική τραπεζική και η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων.

- Η εκμετάλλευση επενδυτικών ευκαιριών εντός και εκτός των ορίων της επικράτειας, η συνέχιση της απεμπλοκής της τράπεζας από συμμετοχές του μη χρηματοπιστωτικού χώρου(ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε., ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε.) και η βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των εταιριών του ομίλου. 

- Η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της επένδυσης σε τεχνολογίες αιχμής και με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κέντρου τεχνολογίας, η λειτουργία του οποίου εισάγει την τράπεζα και τις εταιρίες του ομίλου σε μία νέα εποχή, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον χρηματοπιστωτικό χώρο.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας θέλει να προχωρήσει σε μεταβολή των στόχων του guidance, καθώς θέλει να διαπιστώσει πώς θα εξελιχθούν τα δυο επόμενα τρίμηνα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Όπως ανέφερε, οι στόχοι είναι μακροπρόθεσμοι, έως το 2010 και δεν θα προχωρήσουν σε κάποια αναπροσαρμογή πριν έχουν περισσότερες πληροφορίες για το γ' και το δ' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΑΤΕ τόνισε ότι η διαδικασία πώλησης της ATE Ασφαλιστικής εξελίσσεται ομαλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v