Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ένας στους δύο ξένους οίκους κερδίζει!

Όταν τσακώνονται τα βουβάλια στον βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια, λέει ο λαός. Τι θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν όταν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι διαφωνούν για το αύριο;

Ο ένας στους δύο ξένους οίκους κερδίζει!
Τι συμβαίνει όταν δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι διαφωνούν για την πορεία των μετοχών το επόμενο διάστημα;

Το σίγουρο είναι ότι ο ένας στους δύο έχει δίκιο.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με την Goldman Sachs από τη μια πλευρά και την Credit Suisse από την άλλη.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman Sachs ανέφερε ότι οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται σε σημείο καμπής και είναι έτοιμες για ανοδική στροφή.

Δύο ήταν τα σημεία-κλειδιά στα οποία στάθηκε η αμερικανική τράπεζα για να βγάλει την ετυμηγορία της.

Πρώτο και κυριότερο η επανάκαμψη των συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Δεύτερον, η διαπίστωση ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι διαπραγματεύσιμη με το χαμηλότερο Ρ/Ε των τελευταίων 23 χρόνων, ενώ οι μετοχές πολλών ευρωπαϊκών εταιριών που καλύπτει έχουν μονοψήφιο Ρ/Ε.

Αυτό σημαίνει ότι είτε οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές είτε έχει προεξοφλήσει μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού παρόμοια με εκείνη της δεκαετίας του 1970.

Δεν φαίνεται όμως να έχει την ίδια άποψη η Credit Suisse που υποβάθμισε την Ευρώπη σε "underweight" στις 14 Ιανουαρίου για πρώτη φορά αυτή τη δεκαετία.

Η ελβετική τράπεζα αντιπαραβάλλει την ευρωπαϊκή με την αμερικανική αγορά και διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει άποψη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει πως η ευρωπαϊκή αγορά είναι διαπραγματεύσιμη 26% φθηνότερα (discount) σε σχέση με την αμερικανική με βάση το εκτιμώμενο Ρ/Ε της επόμενης χρονιάς.

Όμως, δεν θεωρεί το Ρ/Ε καλό δείκτη σύγκρισης μεταξύ των δύο αγορών για διάφορους λόγους.

Ο σημαντικότερος είναι η εκτίμηση ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι 15% πάνω από το μακροπρόθεσμο επίπεδό τους, ενώ των αντίστοιχων αμερικανικών 2% χαμηλότερα.

Κοινώς, η Credit Suisse δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο να υποχωρήσουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων παρά των αμερικανικών και προβλέπει ότι θα υποχωρήσουν 13% το επόμενο 12μηνο έναντι ανόδου 2% των αμερικανικών.

Μετά τις διάφορες προσαρμογές, το Ρ/Ε της ευρωπαϊκής αγοράς είναι 10% χαμηλότερο σε σχέση με το αμερικανικό, ενώ θα έπρεπε να είναι 20% χαμηλότερο.

Είναι σαφές ότι η Goldman Sachs και η Credit Suisse βλέπουν διαφορετικά κάποια πράγματα στο μέτωπο των αποτιμήσεων, αν και συμφωνούν ότι η Ευρώπη είναι φθηνότερη με βάση το Ρ/Ε.

Όμως, η Goldman Sachs μιλά για σημείο καμπής στις ευρωπαϊκές αγορές, δίνοντας έμφαση στις 33 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων τον Ιούλιο στην Ευρώπη.

Είναι όντως σημαντική παρατήρηση, αλλά μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για την πορεία των ντιλ βασιζόμενος στα στοιχεία ενός μηνός;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs έχουν ιδία άποψη για την πορεία των ντιλ αφού δουλεύουν πάνω σ’ αυτά.

Βλέπετε, η Goldman Sachs είναι από τους μεγαλύτερους αν όχι ο μεγαλύτερος οίκος στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία χρόνια και αυτή την εικόνα ίσως έχουν περάσει στους αναλυτές του οίκου.

Με δεδομένο ότι τα Private Funds δεν παίζουν πια τον ρόλο που έπαιζαν πριν από έναν και πλέον χρόνο και ότι τα ντιλ είναι πια υπόθεση των επιχειρήσεων που δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις αποτιμήσεις, θα ποντάραμε στην Goldman Sachs.

Aν φυσικά το επιχείρημα της Credit Suisse για τις σχετικές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών εταιριών δεν ήταν πειστικό.

Όμως είναι, οπότε ίσως δεν βρισκόμαστε ακόμη κοντά στο σημείο καμπής για την ανοδική στροφή. Κάποια άνοδο πάντως ίσως δούμε.


Dr. Money

dr@euro2day

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v