Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι»…

Ακόμη και ο Βλαδίμηρος είναι περισσότερο σε θέση να έχει άποψη για την πορεία της ενεργειακής αγοράς… απ' ό,τι οι Ευρωπαίοι… και ας πάνε να του τα χαλάσουν τα πράγματα οι Αμερικανοί στη Γεωργία και στα περίχωρα...

Οικονομία: «Πριν αλέκτορα φωνήσαι»…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι», διά στόματος Μπερνάνκε (sorry Ben, ποιητική αδεία βλέπεις...), μία ακόμη αμερικανική τράπεζα, η ένατη κατά σειρά, έπεφτε θύμα στον βωμό της… subprime.

Λιγότερο από 48 ώρες (σαββατοκύριακο γαρ) μετά τις επισημάνσεις του προέδρου της FED ότι η χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε προ έτους δεν έχει ακόμη τελειώσει, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ διέκοπταν -λίγα στενά πιο κάτω- τη λειτουργία της Columbian Bank and Trust Co. του Κάνσας.

Η ειρωνεία δε της υπόθεσης ήταν ότι την ίδια ημέρα που η συγκεκριμένη τράπεζα «κατέβαζε ρολά» (για την ακρίβεια έμπαινε υπό τη σκέπη της Citizens Bank and Trust), εξαιτίας των επισφαλών δανείων και των απομειώσεων στο πλαίσιο της διολίσθησης των τιμών ακινήτων, ο δείκτης που καταγράφει την πορεία πωλήσεων υφιστάμενων (μη νεόδμητων) κατοικιών σημείωνε σχετική άνοδο…

Ταυτόχρονα, βέβαια, τα «αποθέματα κατοικιών προς πώληση» (τι να κάνω εγώ, έτσι τα μετράνε τα σπίτια στο Αμέρικα) σημείωναν επίσης άνοδο, διαμορφούμενα σε ιστορικά υψηλά…

Στον απόηχο όλων αυτών και της βιαιότητας με την οποία η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεχίζει να πλήττει την αμερικανική και κατά προέκταση τη διεθνή οικονομία (μέχρι και ο George το παραδέχτηκε ότι μας αφορά και εμάς το θέμα…) λάμπει η «σοφία» με την οποία έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο η FED, εξευμενίζοντας το «θεριό»…

Τι κάνει η κυρά FED λοιπόν; Μπαλώνει. Και μπαλώνει κατά τρόπο αριστοτεχνικό, «πασάροντας» όποια τράπεζα καταρρεύσει σε κάποια άλλη που μπορεί να αντέξει το βάρος.

Ταυτόχρονα, διατηρεί ανοιχτούς τους κρουνούς της ρευστότητας (που τόσο τη χρειάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους) ενώ, τέλος, φροντίζει να αφήνει την οικονομία να αναπνέει, διατηρώντας το βασικό της επιτόκιο στο χαμηλό επίπεδο του 2%.

Νοικοκυρεμένα πράγματα. Και όλα αυτά οδήγησαν τον μεγάλο Μπεν στην επισήμανση ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές των εμπορευμάτων και το δολάριο, σε συνδυασμό με την ήπια ανάπτυξη, θα οδηγήσουν σε μείωση του πληθωρισμού τόσο για το υπόλοιπο του 2008 όσο και το 2009…».

Άρα; Και τη σώζουμε την παρτίδα και πάμε σπίτι μας με κέρδη… που θα έλεγε και μία ψυχή εδώ στο Ελλάντα…

Αντίθετα, ο Ευρωπαίος «ομόλογός» του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επίσης παραδέχτηκε (σημειωτέον, στο ίδιο συνέδριο χρηματοοικονομικής πολιτικής που διοργάνωσε η FED στο Κάνσας, την Παρασκευή) ότι η κρίση «καλά κρατεί», διατηρεί τα επιτόκια στο 4,25%... φοβούμενος πληθωριστικές πιέσεις…

Ας μη γελιόμαστε. Ο φόβος του πληθωρισμού ανησυχεί τόσο τον Μπερνάνκε όσο και τον Τρισέ. Όμως, ο Μπεν έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον «ομόλογό» του. Στο Αμέρικα υπάρχει η Ουάσινγκτον και η νομισματική πολιτική που ασκεί η FED συνοδεύεται και από άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα… αλλά και «ελέγχου», ή εν τέλει δυνατότητας ευρείας παρέμβασης στη λειτουργία των αγορών εμπορευμάτων (διάβαζε πρώτες ύλες, πετρέλαιο, μέταλλα, τρόφιμα κ.λπ.).

Ο «άτυχος» ο Ζαν-Κλοντ και η ΕΚΤ του τι έχουν; Τις Βρυξέλλες και τις οδηγίες που δίνουν;

Εδώ ακόμη και ο Βλαδίμηρος είναι περισσότερο σε θέση να έχει άποψη για την πορεία της ενεργειακής αγοράς… και ας πάνε να του τα χαλάσουν τα πράγματα οι Αμερικανοί στη Γεωργία και στα περίχωρα…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v