Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκαν τα κέρδη στις δημοπρασίες

Στο ΧΑ με κλειστό το Λονδίνο, αρκετοί πόνταραν σε "μόχλευση" με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμήνων από ΕΤΕ, Alpha, MIG, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Πλην όμως άλλες ήταν οι βουλές των πωλητών στο κλείσιμο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλή σε γενικές γραμμές η συνεδρίαση παρά την διόρθωση προς το τέλος, αφού το ΧΑ αντέδρασε κόντρα στο ήπια πτωτικό ρεύμα των ευρωπαικών αγορών και στο καθοδικό άνοιγμα που παρέπεμπαν τα Συμβόλαια του S&P 500 στην Wall. Ο Γενικός Δείκτης στις 3.302,5 μονάδες με μικρά κέρδη 0,18%.

Στην Αθήνα με κλειστή την αγορά του Λονδίνου
, αρκετοί ήταν οι παίκτες, οι οποίοι πόνταραν στο ενδεχόμενο μόχλευσης με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Εθνικής, Alpha Bank, Marfin Investment Group-MIG, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και άλλων εισηγμένων.

Ο Γενικός Δείκτης με αρχικό χαμηλό τις 3.304,2 μονάδες διέγραψε μία σταθερά πλαγιοανοδική κίνηση με ΄΄κορυφή΄΄ τις 3.336 μονάδες και αιχμή κυρίως μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου την τρέχουσα (και τελευταία) εβδομάδα.

Πάντως για τον Γ. Δ δεν αποφεύχθηκε η διαμόρφωση χαμηλότερης τιμής προς το κλείσιμο, μετά από επανάκαμψη των πωλητών. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς θεωρούν λογική την προσπάθεια κατοχύρωσης μεμονωμένων θέσεων προς την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κάτι που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις και μικρό ΄΄γύρισμα΄΄ της τιμής τραπεζικών μετοχών και χαρτιών του FTSE.

Οι αγοραστές επανήλθαν μετά τις 16.05-16.10 ΄΄τονώνοντας΄΄ κυρίως μέσω των Εθνικής, Alpha Bank και λιγότερο του ΟΤΕ τον 20άρη. Κίνηση, που δεν είχε συνέχεια μετά τις 16.30 και μέχρι τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Ο Ftse αντέδρασε μέχρι τις 1.827 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το μετριότατο τζίρο. Με την διαμόρφωση της μετοχής της Εθνικής χαμηλότερα επηρεάστηκε και ο 20άρης υποχωρώντας στις 1.806,8 μονάδες (0,25%).

Οι συναλλαγές κυμάνθηκαν χαμηλότερα του μέσου όρου των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ σημαντική υπολογίζεται η υποχώρηση των απ΄ευθείας πράξεων. Μειωμένος ο τζίρος σε Εθνική (συνήθως έχει την… τιμητική της) με συναλλαγές όμως στο εύρος των 29,32-28,78 ευρώ με τη μετοχή να ΄΄κλείνει΄΄ στα χαμηλά.

Ισχυρότερη αντίδραση για τη μετοχή της Alpha Bank που διαμορφώθηκε μέχρι τα 18,86 ευρώ. Τελική τιμή στα 18,62 ευρώ.

Αξια αναφοράς αντίδραση για MIG και Motor Oil μέχρι τα 4,52 και 13,24 ευρώ αντίστοιχα, με τους δύο ομίλους να ανακοινώνουν το εξάμηνο τους αυτή την εβδομάδα. Η μετοχή του Μυτιληναίου ευνοήθηκε στο…ταμπλό και από την απόφαση του ΣτΕ για τη μονάδα της Endesa Hellas φτάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 8,36 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί, πως αυτή την εβδομάδα ανακοινώνεται πλειάδα βασικών οικονομικών στοιχείων, δεικτών (για παράδειγμα γερμανικό ΑΕΠ αύριο και αμερικανικό την Πέμπτη) που πρακτικά θα διαμορφώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρι τότε θεωρούμε ως βάση για τον Γενικό Δείκτη τις 3.220-3.200 μονάδες, πρώτη λογική στήριξη το χαμηλό της 22/8 (στις 3.251 μον.) και κορυφή τις 3.503 μονάδες.

Θεαματικές ανατροπές δεν αναμένονται εάν υπάρξει…συστοιχία θετικών (ή αρνητικών) ειδήσεων, επιχειρηματικών κινήσεων κ.λ.π. Αναμφίβολα η μεσοπρόθεσμη συσσώρευση προοιωνίζεται έντονη κίνηση στη συνέχεια, μόνο που μένει να φανούν τα στοιχεία που θα καθορίσουν την τάση.

Θα επιμείνουμε, πως σε αυτή την συγκυρία της εγχώριας αγοράς κυοφορούνται εξελίξεις σε τουλάχιστον τρεις τομείς (οι… δύο είναι τράπεζες και ενέργεια) που με τις κατάλληλες προυποθέσεις θα μπορούσαν να ΄΄βγάλουν΄΄ ανοδικά τον Γενικό Δείκτη και ένα μέρος της αγοράς.

Προσώρας όμως είμαστε στην φάση της συλλογής στοιχείων για τη συνέχεια. Από τους βασικούς δείκτες Ftse οι Mid 40 και Small Cap 80 είχαν χειρότερη απόδοση από του 20άρη, καθώς μετοχές ΄΄κλειδιά΄΄ πιέστηκαν χαμηλότερα.

Από τον SC80 η υποχώρηση μέχρι και 3,4% της Εμπορικής (με μερικές χιλιάδες τεμάχια) ΄΄τράβηξε χαμηλότερα τον δείκτη, ενώ σε ένα μικρό μέρος της αγοράς προβληματισμό προκάλεσε η ΄΄βουτιά΄΄ των μετοχών Altec - Microland κάτι που φάνηκε σε ένα μέρος του ταμπλό, από την αρχή της συνεδρίασης. Η μετοχή της Altec έφθασε μέχρι τα χαμηλά των 0,57 και της Microland των 2,76 ευρώ.

Δεδομένου του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον… σωρό ξεχώρισαν η αντίδραση των ΣΙΔΜΑ, Ελληνικών Καλωδίων και ΣΙΔΕΝΟΡ, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Infoquest αλλά και των Πλαστικών Θράκης, Αλουμύλ, Κρι-Κρι και ακόμη ορισμένων με συναλλαγές περισσότερες των 10-15 χιλίων τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v