Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα "δείχνει" η Wall

Στραμμένο σε Alpha και ΟΠΑΠ το ενδιαφέρον, λόγω των αποτελεσμάτων εξαμήνου. "Βουτιά" χθες στη Wall, πιέσεις λόγω τραπεζών στις ασιατικές αγορές, από 0,4% - 0,5% χαμηλότερα ξεκινά ο DAX.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε Alpha Bank και ΟΠΑΠ είναι στραμμένα σήμερα τα μάτια των αναλυτών και των επενδυτών. Σύμφωνα με τη Marfin Analysis, η έντονα πτωτική χθες κίνηση της Wall παραπέμπει σε αδύναμο ξεκίνημα για το Χ.Α. σήμερα. Περαιτέρω πίεση "βλέπουν" Alpha Finance, Proton.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήθηκε χθες η συντήρηση μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, από τα υψηλά ημέρας κατοχυρώθηκαν θέσεις και λόγω της χθεσινοβραδινής "βουτιάς" στη Νέα Υόρκη ετοιμάζονται άμυνες. Χαμηλότερα προς την περιοχή των 3.262,8 - 3.251,9 μονάδων (21-22/8), με την τάση να παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Αυτό γιατί σήμερα στη Γερμανία και την Πέμπτη στις ΗΠΑ ανακοινώνονται στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, αλλά και πλήθος άλλων οικονομικών δεικτών, στοιχείων, ικανών να κρατήσουν σε τροχιά… ανελκυστήρα τις αγορές.

Προφανώς σε αυτή την περίπτωση το Χ.Α. δεν θα μείνει παραπονούμενο, δηλαδή ούτε στο ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης αλλά ούτε και ανοδικής αντίδρασης.

Όμως, σε σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη σημειώνεται το αυτονόητο, καθώς σε αυτές τις αποτιμήσεις και πολύ πιθανά χαμηλότερα "φουντώνουν τα σενάρια για εξαγορές".

Εμείς γνωρίζουμε τουλάχιστον δύο κλάδους, τράπεζες και ενέργεια, όπου οι διεργασίες και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Σήμερα, όμως, είναι η ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων της Alpha Bank και του ΟΠΑΠ.

Η μεν μετοχή της πρώτης αντιδρά από τα χαμηλά (20/8) των 17,52 ευρώ μέχρι το χθεσινό υψηλό των 18,86 ευρώ, με ένα σερί τριών θετικών συνεδριάσεων που συνοδεύτηκε μάλιστα χθες από αυξημένες συναλλαγές.

Το λογικότερο είναι πως χθες μεγάλο μέρος από τα 979.450 τεμάχια αφορούσε σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Το πιθανότερο είναι πως θα βρούμε την Alpha Bank σήμερα, ενδεχομένως αύριο, χαμηλότερα προς την πρώτη στήριξη.

Για τον ΟΠΑΠ η διακύμανση είναι αρκετά διαφορετική, καθώς υποχωρεί από τα 23,96 ευρώ μέχρι τα 23,32 ευρώ (22/8) και διαμορφώθηκε χθες στα 23,80 ευρώ που είναι και το υψηλό ημέρας. Από αυτή την άποψη η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, "κλειδί" και της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει η Εθνική. Με αποτίμηση που πλησιάζει επικίνδυνα τα 13,5 δισ. ευρώ και διόρθωση από τα 29,44 ευρώ (21/8) μέχρι τα 28,78 ευρώ χθες, που αποτελεί και το χαμηλό συνεδρίασης.

Πολλά θα κριθούν στην ενδεχόμενη επιβεβαίωση (ή όχι) του εύρους στήριξης, κυρίως του βραχυπρόθεσμου χαμηλού των 3.251,9 μονάδων και των αντοχών που θα υπάρξουν (ή όχι) σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Αυτό γιατί πρακτικά το επόμενο εύρος δοκιμασίας για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται προς τις 3.220 - 3.200 μονάδες, τη διάσπαση του οποίου σε ακόμα χαμηλότερες τιμές δεν θα θέλαμε να σκεφτούμε, σε αυτή τη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v