Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο της MPB

Άνοδο 8,3% θα εμφανίσουν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της MPB στο εξάμηνο λόγω ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 6 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του TFN.

Δημοσκόπηση του euro2day για το εξάμηνο της MPB
Στα 223 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank στο α΄ εξάμηνο, καταγράφοντας άνοδο 8,3%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι Cheuvreux, Citigroup, HSBC Pantelakis Securities, Keefe, Bruyette & Woods, National - P&K Securities και UBS.

Tο εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 214 εκατ. έως 234 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να αποδίδουν τη βελτίωση στα αναπροσαρμοσμένα μεγέθη, στην ανάκαμψη των περιθωρίων στην Κύπρο, στην αύξηση των χορηγήσεων σε όλες τις αγορές και στην ισχυρή παραγωγή προμηθειών.

Οι περισσότεροι αναλυτές σημείωσαν ότι στο α΄ εξάμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη συμπεριλάμβαναν έκτακτα, μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ύψους 136 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν για λόγους συγκρισιμότητας. Τα καθαρά κέρδη εξαμήνου θα πρέπει να συγκριθούν με τα επαναλαμβανόμενα 206 εκατ. ευρώ και όχι με τα ανακοινωμένα μεγέθη.

Ο κ. Antonio Ramirez, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods, σημείωσε: «Η αγορά θα επικεντρωθεί στα περιθώρια και στην ανάκαμψη από τη βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση από την είσοδο στην ΟΝΕ. Σε γενικές γραμμές περιμένουμε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν κατά 9% περίπου σε τριμηνιαία βάση, λόγω βελτίωσης στα περιθώρια στην Κύπρο και ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων κατά 42% σε ετήσια βάση».

Ο κ. Ramirez πρόσθεσε ότι η μετοχή της MPB είναι η φθηνότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, διαπραγματευόμενη με Ρ/Ε 5,5 με βάση τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη 2009, σε discount 24% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7% σε ετήσια βάση στα 357,5 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 352 εκατ. ευρώ και 371 εκατ. ευρώ.

Η κ. Σοφία Σκούρτη, της HSBC Pantelakis Sec., τόνισε: «Προβλέπω ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων, στο 36% σε ετήσια βάση, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 2,4% στο β΄ τρίμηνο από 2,6% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, περιμένω χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές».

Ο αναλυτής της UBS κ. Αλέξανδρος Κύρτσης προέβλεψε ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων για τη Marfin Popular Bank σε Ελλάδα, Κύπρο και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους θα επηρεαστεί από τη συμπίεση των περιθωρίων λόγω της εισόδου στην ευρωζώνη και από την υποχώρηση του δολαρίου που θα επηρεάσει τις offshore καταθέσεις, πρόσθεσε ο κ. Κύρτσης.

Ο αναλυτής επισήμανε επίσης: «Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν κατά 36% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω αύξησης των χορηγήσεων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη Marfin Investment Group».

Τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 34% στο εξάμηνο, στα 150 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 148 και 157 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παναγιώτης Κλάδης, αναλυτής της Εθνικής - Π&Κ, υπογράμμισε: «Πρόσφατα, η διοίκηση αναγνώρισε τη δύσκολη συγκυρία, αναθεωρώντας τον στόχο για τα καθαρά κέρδη 2008 από 617 εκατ. ευρώ σε 500 - 600 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου θα είναι ενδεικτικά για το αν η ετήσια χρήση θα κλείσει στο χαμηλό ή στο υψηλό όριο του εύρους».

Οι προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προμήθειες της MPB στο β΄ τρίμηνο διαμορφώνονται στα 118 εκατ. ευρώ, 185,5 εκατ. ευρώ και 76 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Marfin Popular Bank ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στις 28 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v