Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διορθώνοντας προς τις 3.220 μονάδες

Τα μεγέθη της Alpha Bank ενίσχυσαν τον σκεπτικισμό ορισμένων, που προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Πωλήσεις σε τράπεζες και μετοχές του 20άρη, τη στιγμή που και ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 1,1%.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ευρωπαϊκές αγορές και τραπεζικά αποτελέσματα βαρύνουν εκ νέου το Χ.Α. Δεν είχε διάρκεια η προσπάθεια σταθεροποίησης του 20άρη, καθώς τα αποτελέσματα κυρίως της Alpha Bank ερμηνεύτηκαν όπως ερμηνεύτηκαν από τους αναλυτές.

Η αναθεώρηση της στόχευσης ξένων και ελληνικών επενδυτικών οίκων για την Alpha Bank παραπέμπει σε χαμηλότερες τιμές, ενώ η απόφαση της διοίκησης να μη μεταβάλει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ομίλου δεν φαίνεται να πείθει απόλυτα κάποιους σκεπτικιστές.

Με βαρίδι την Alpha Bank, λοιπόν, που υποχωρεί προς τα 17,82 ευρώ (-2,9%), δίνεται για ακόμη μία φορά η αφορμή στους υποτιμητές της Εθνικής να πιέσουν χαμηλότερα την πιο αγαπημένη τους short θέση, τις τελευταίες εβδομάδες.

«Παλεύει» τα 28 ευρώ η Εθνική, με φιλικές προς τον όμιλο δυνάμεις να «βάζουν πλάτη» σε αυτά τα επίπεδα, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως το διάγραμμα «προκαλεί» για υποχώρηση προς τα χαμηλά του Ιουλίου. Και αυτό επαυξάνει τη σιγουριά των «σορτάκηδων», κάτι που αποτυπώνεται σε ανάλογη λήψη θέσεων πώλησης στα ΣΜΕ της μετοχής.

Ο 20άρης χάνει 0,8% - 0,9%, υποχωρώντας προς τις 1.760 μονάδες, παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη προς το επίπεδο των 3.220 - 3.200 μονάδων. Κάτι που απευχόμασταν τις τελευταίες ημέρες, αλλά δυστυχώς αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ίσως η μόνη σοβαρή βοήθεια στον 20άρη να δίνεται από τον ΟΤΕ, που χάνει όμως και αυτός τα 14 ευρώ. Λιγότερο Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Τ.Τ. και Κύπρου, επιχειρούν να περιορίσουν την έκταση της ζημιάς. Από τη στιγμή όμως που πιέζονται Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank, η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των υποτιμητών.

Συγκριτικά καλύτερη εμφανίζεται η τάση για τους δείκτες FTSEM 40 και FTSES 80, με τη μετοχή της Reds να πιάνει και πάλι τα 3 ευρώ, αντιδρώντας κατά 9,5%. Στο 0,9 ευρώ η μετοχή της Έλτον, στα 3,10 ευρώ της Μηχανικής, στα 6,88 ευρώ του Ιασώ, στα 2,73 ευρώ της Alpha Γκρίσιν.

Πέραν αυτών και ορισμένων ελάχιστων ακόμη εξαιρέσεων, τίποτα το ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, με τους πωλητές να επιμένουν σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank. Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της τελευταίας οι εντολές έφτασαν να δίνονται μέχρι και 3% χαμηλότερα, λίγο μετά τις 12:30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v