Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέλει ... σκούντημα η Σοφοκλέους

Επιστροφή στα χαμηλά της 21-22/8 με την πλειονότητα των επενδυτών χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων. Η αγορά χρειάζεται γερό… σκούντημα είτε από τις ξένες αγορές είτε από εγχώριες δυνάμες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Επιστροφή στα χαμηλά της 21-22/8 με την πλειονότητα των επενδυτών απογοητευμένη και χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων.

΄΄Κολλημενοι΄΄ σε μία σ τ ε ί ρ α κίνηση της αγοράς-περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα-που εκτός των άλλων τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν προσφέρεται ούτε καν για ενδοσυνεδριακό παιχνίδι.

Στις 3.256 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και τις 1.779 μονάδες ο Ftse σε ακόμη μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών (στα 110,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, μέσω συστήματος ΧΑ) και εμφανή την αδυναμία ΄΄μόχλευσης΄΄ ακόμη και για μετοχές του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό, πως για τον ΓΔ το εύρος διακύμανσης δεν ξεπέρασε τις 40 μονάδες με υψηλή τιμή τις 3.295 μονάδες. Περιοχή που εκ των πραγμάτων μεταβάλλεται σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση σε μία φάση της αγοράς που ούτω η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δείχνει ικανή να… αφυπνίσει την επενδυτική κοινότητα.

Για να αναφερόμαστε σε πιθανότητα αντίδρασης η αγορά χρειάζεται ένα γερό… σκούντημα. Είτε από τις ξ έ ν ε ς αγορές είτε από το ε γ χ ώ ρ ι ο μέτωπο.

Για την Εθνική συνεχίστηκε η διόρθωση, με την αποτίμηση να κυμαίνεται πλέον στα 13,5 δισ. ευρώ όταν η χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ περιορίζεται στο 45-46% του φετεινού ΑΕΠ. Σε τέτοια κατάσταση αναφερόμαστε, χωρίς να φαίνεται να ενδιαφέρεται κάποιος από τους υπεύθυνους. Εξαίρεση αποτελεί ο ΣΜΕΧΑ, που επιμένει για την υπεραξία, τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις επιχειρώντας να ταράξει τα… λιμνάζοντα ύδατα.

Εν πάσει περιπτώσει σε αυτό το περιβάλλον οι συναλλαγές ήταν τελικά λιγότερες απ΄ό,τι χθες σημειώνοντας μία από τις χειρότερες επιδόσεις για φέτος. Ενδεικτική και αυτή της ΄΄άρρωστης΄΄ κατάστασης, που κυριαρχεί.

Από την αρχή της συνεδρίασης η Wall ΄΄έδειχνε΄΄ χαμηλότερα και για το ΧΑ, με την τάση να παραμένει προβληματική στις διεθνείς αγορές, παρά την υποχώρηση του ευρώ. Τα αποτελέσματα των Alpha Bank και ΟΠΑΠ δεν επηρέασαν όσο αναμένονταν την πορεία των δύο μετοχών καθώς στην Alpha Bank είχε προηγηθεί ένα μικρό σερί τριών θετικών συνεδριάσεων, ενώ για τον ΟΠΑΠ η τεχνική προσέγγιση παρέπεμπε σε αντίδραση μέχρι τα 24,5 ευρώ. Μέχρι τα 24 ευρώ έφτασε η τιμή, στα 18,62 ευρώ

Η Alpha που γύρισε στη συνέχεια μέχρι και 1,5 χαμηλότερα στα 18,34 ευρώ.

Ζητούμενη βέβαια παραμένει η πορεία της Εθνικής, η διαγραμματική απεικόνιση της οποίας αρχίζει και προβληματίζει πάλι τη στιγμή που ορισμένοι αναλυτές αναφέρονται στο ενδεχόμενο διολίσθησης μέχρι τα 25,5 ευρώ.

Δύσκολη η συνέχεια με την περιοχή των 3.220-3.200 μονάδων να πλησιάζει επικίνδυνα και τις δεύτερες σκέψεις να αρχίζουν να…γαργαλάνε τα χέρια κάποιων, οι οποίοι ανοίγουν και πάλι θέσεις πώλησης σε ΣΜΕ του Ftse χαμηλότερα των 1.750 μονάδων.

Από τον 20άρη σε εξαιρέσεις στηρίχθηκε και σήμερα το παιχνίδι με τις Marfin Popular στα 4,54 ευρώ, ΟΤΕ στα 13,76 ευρώ και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Συγκριτικά καλύτερη η συμπεριφορά για ΤΙΤΑΝ, Πειραιώς ενώ προβλημάτισε και σήμερα η διακύμανση της Eurobank (μέχρι τα χαμηλά των 13,8 ΕΥΡΏ). Πλέον η αποτίμηση της Eurobank περιορίζεται στα 7,2 δις. ευρώ, σταθερά μικρότερη από τα 7,59 δις. ευρώ του ΟΠΑΠ.

Από το υπόλοιπο του…ταμπλώ αντίδραση 10,14% για τη μετοχή του Μαίλλη στα 0,76 ευρώ(με συναλλαγές 413 χιλιάδων τεμαχίων) μετοχών με χρηματιστηριακή τιμή μικρότερη των πενήντα λεπτών (Εν.Κλω, Δεσμός κ.α.) , αλλά και των Σωληνουργείων Κορίνθου στα 2,69 ευρώ (3,4%), της Altec στα 0,63 και υψηλό ημέρας στα 0,67 ευρώ.

Ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση μας παρουσιάζει η προσεκτική προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερης αποτίμησης για Τηλέτυπο και Τέρνα Ενεργειακή στα 5,94 και 6,1 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v