Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το τεστ της μετεξεταστέας!

Διάφορες εξηγήσεις έχουν δοθεί για τη βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα. Μία από τις πιο πειστικές δίνει πίνακας της Morgan Stanley που δείχνει το "crash test".

Σοφοκλέους: Το τεστ της μετεξεταστέας!
Η πορεία των μετοχών εξαρτάται κυρίως από τα κέρδη των επιχειρήσεων που με τη σειρά τους είναι συνάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας, των αποφάσεων του μάνατζμεντ και ενίοτε της γενικότερης συγκυρίας.

Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί των μελλοντικών κερδών κι αυτό ισχύει τόσο για τη Σοφοκλέους όσο και για τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι ή το Λονδίνο.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσά τους, αυτή έγκειται απλώς στο γεγονός ότι ορισμένοι μηχανισμοί είναι πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με άλλους.

Κοινώς, οι τιμές των μετοχών ενσωματώνουν περισσότερη πληροφόρηση σε σχέση με άλλες.

Όσοι λοιπόν αναρωτιούνται γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών πνέει τα λοίσθια από την αρχή της χρονιάς δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά σε δύο πράγματα:

Πρώτον, στις αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων το τελευταίο 6μηνο που ουσιαστικά αποτελούν απόρροια των αποκλίσεων μεταξύ των κερδών τα οποία ανακοίνωσαν οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες και εκείνων που ανέμενε η αγορά.

Δεύτερον, στη θέση την οποία καταλαμβάνει η Σοφοκλέους στη γενική κατάταξη των 16 ώριμων ευρωπαϊκών αγορών που εξετάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Μέτρο σύγκρισης είναι ο λόγος που προκύπτει από τη διαίρεση της διαφοράς των ανοδικών μείον τις καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών διά του συνόλου των εκτιμήσεων.

Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των κερδών από τη βάση δεδομένων IBES και οι επιχειρήσεις που απαρτίζουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες της MSCI. H επεξεργασία των στοιχείων έχει γίνει από τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχετικό πίνακα, η Σοφοκλέους καταλαμβάνει την 11η χαμηλότερη θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 16 ευρωπαϊκές αγορές με βάση την πιο πρόσφατη επίδοσή της.

Την καλύτερη επίδοση εμφανίζει η βρετανική αγορά, με την ελβετική να ακολουθεί. Από την άλλη πλευρά, τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η ιρλανδική, η ολλανδική και η φινλαδική χρηματιστηριακή αγορά όπου οι καθαρές καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών αντιπροσωπεύουν το 23,1%, το 12,7% και το 12,3% του συνόλου των εκτιμήσεων αντίστοιχα.

Οι αναθεωρήσεις των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τα κάτω ξεπερνούν τις αναθεωρήσεις προς τα πάνω και ανέρχονται στο 10% του συνόλου των προβλέψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινητός μέσος όρος του ελληνικού λόγου των αναθεωρήσεων εμφανίζει ελαφρά βελτίωση σε σχέση με 3 μήνες πριν που οι καθαρές καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών ανέρχονταν στο 12% του συνόλου.

Αν μάλιστα ρίξει κανείς μια ματιά στην κατάταξη των 16 ευρωπαϊκών αγορών με βάση τη δυναμική (momentum) του λόγου των αναθεωρήσεων τους 6 τελευταίους μήνες διαπιστώνει ότι η Σοφοκλέους βρίσκεται στην προτελευταία θέση.

Τελευταία, όπως ίσως υποψιάζεστε, είναι η Ιρλανδία που ως οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά κατοικίας.

Είναι λοιπόν τυχαίο ότι η ιρλανδική αγορά καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες ύψους 40% και πλέον από την αρχή της χρονιάς στην «ώριμη» Ευρώπη, με τη Σοφοκλέους να έπεται με 35% και πλέον;

Πάντως, σε αντίθεση με την ιρλανδική αγορά που παραμένει τελευταία, το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένο με βάση τη δυναμική των αναθεωρήσεων των κερδών το τελευταίο 3μηνο, αφού βρίσκεται στην 5η θέση.

Ο χρόνος θα δείξει αν η βελτίωση θα έχει συνέχεια, βοηθώντας τη μετεξεταστέα Σοφοκλέους να περάσει το τεστ.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v