Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το βλέμμα στα εξάμηνα και το… αυτί στα μέτρα

Σηματωρός και ευαίσθητος δέκτης των εκάστοτε κυβερνητικών μέτρων, το ΧΑ βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο. Στο ρυθμό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου κινείται ένα μέρος της αγοράς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Όταν σπέρνεις κεραυνούς, θα θερίσεις θύελλες», έλεγαν θυμόσοφα οι παλαιότεροι. Και στο ΧΑ φαίνεται να διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες και την ανακοίνωση μέτρων που αφορούν και το Χρηματιστήριο.

Για τον συγκεκριμένο θέμα καταθέτουν την άποψή τους και αναλυτικές πληροφορίες οι συνάδελφοι σε σχετικά θέματά τους. Προσωπικά, αντί άλλης αναφοράς, προσυπογράφουμε το σημερινό σχόλιο του Χαμαιλέοντα για "μολότοφ προχειρότητας και σύγχησης". Προχωράμε παραπέρα, λέγοντας πως μετά από 22 χρόνια ενασχόλησής μας με την αγορά, βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή. Δυστυχώς.

Υπό άλλες προϋποθέσεις, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θα μπορούσαν να «κρύβουν» το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 3.300 μονάδων. Για να δούμε. Καθώς Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ακόμη ορισμένοι ισχυροί παίκτες καλούνται να βγάλουν τα… κάστανα από την φωτιά.

Αναμφίβολα το εξάμηνο της Εθνικής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεσμη τάση του ομίλου, που αποτιμάται πλέον στα 13,3 δισ. ευρώ. Για την μετοχή της Εθνικής θα θέλαμε να υπάρξει αντίδραση προς τα 28,52 ευρώ και εν συνεχεία προς τα 29,32 ευρώ, αλλά…

Με τρέχουσα τιμή στα 27,94 ευρώ, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια από τον όμιλο και τις φιλικές προς αυτόν δυνάμεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποχώρηση προς τα χαμηλά των μέσων Ιουλίου.

Θα θέλαμε να ποντάρουμε στο πρώτο ενδεχόμενο, αλλά…

Στον ΟΠΑΠ τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα, υπάρχει άλλωστε και η στήριξη της Citigroup που εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται, με την μετοχή του Οργανισμού να ενισχύεται κατά 3,4% τις τελευταίες 30 ημέρες από τα 23,10 ευρώ.

Στις αναφορές μας των τελευταίων ημερών, επιμένουμε σταθερά στον ΟΠΑΠ, θεωρώντας τον ίσως το χαμηλότερης επικινδυνότητας «χαρτί» του 20άρη. Σε αυτή τη φάση.

Στον ΟΤΕ, είχαμε θεωρήσει ως τελευταίο ανάχωμα το διπλό χαμηλό στα 12,90 ευρώ (12-13/8), καθώς από αυτά τα επίπεδα τιμών τοποθετήθηκαν ισχυρότατα επενδυτικά χέρια.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή του ΟΤΕ αντιδρά 7,7% τις τελευταίες 30 ημέρες και διαμορφώθηκε χθες στα 14,22 ευρώ, που αποτελούν και υψηλό συνεδρίασης. Γενναία ανοδική κίνηση χθες κατά 3,3%, με την αξία των συναλλαγών στα 16,8 δισ. ευρώ, σε ένα παιχνίδι προεξόφλησης της αναμενόμενης ενίσχυσης των εσόδων (κατά 8-8,5%).

Στον ΟΤΕ «παίζεται» αυτή την περίοδο ένα στοίχημα σε επίπεδο αποτίμησης, αφού πλησιάζει τα 7 δισ. ευρώ και ενδέχεται να αμφισβητήσει την τέταρτη θέση της Eurobank (στα 7,259 δισ. ευρώ) και λίγο πιο πάνω της Alpha Bank (7,340 δισ. ευρώ).

Βραχυμεσοπρόθεσμα, θεωρούμε πιθανότερο, με βάση πάντα την τεχνική προσέγγιση, την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ΟΤΕ από την 5η θέση προς υψηλότερη.

Μετοχές εταιρειών όπως Marfin Popular (4,42 ευρώ), MIG (4,32 ευρώ), Motor Oil (13,10 ευρώ), Φουρλής (14,02 ευρώ), ΔΕΗ (17,80 ευρώ) και ακόμη δυο-τρεις που ανακοίνωσαν ή ανακοινώνουν μεγέθη εξαμήνου, μπορεί να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Από την δεύτερη ταχύτητα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μετοχές των εταιρειών Sprider, Alapis, Νηρέας, Folli Follie, Γενική Τράπεζα και όσων ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη σήμερα-αύριο.

Κατά 0,3% χαμηλότερα ξεκινούσε ο DAX στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v