Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θύελλα αντιδράσεων στις φορορυθμίσεις

Υπό την απειλή μαζικών εκροών από τα hedge funds βρίσκεται το XA μετά τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση υπεραξίας και μερισμάτων. Αρνητικά μηνύματα λαμβάνουν οι ΑΧΕ. Από το Αποθετήριο η είσπραξη του φόρου υπεραξίας.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Θύελλα αντιδράσεων στις φορορυθμίσεις
Την απειλή μιας νέας σημαντικής υποχώρησης ακόμη και από τη σημερινή συνεδρίαση βιώνει η Σοφοκλέους, μετά τα νέα φορολογικά μέτρα για την υπεραξία και τα μερίσματα που ανακοινώθηκαν.

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο επαπειλείται σημαντική μείωση θέσεων από hedge και value funds.

Η πλειονότητα των hedge εδρεύουν σε χώρες φορολογικούς «παραδείσους» και δεν πληρώνουν φόρο συναλλαγών, ενώ τα value funds τοποθετούνται σε εταιρίες με υψηλές μερσματικές αποδόσεις.

Σε ό,τι αφορά το φόρο υπεραξίας αυτός θα εισπράττεται από το Αποθετήριο, ενώ η ΕΧΑΕ θα λαμβάνει αμοιβή από το δημόσιο για την υπηρεσία.


**** Ακριβότερη η Ελλάδα για hedge funds και value funds. Απειλή μαζικών εκροών. Από σήμερα οι συνέπειες

Με βουτιά απειλείται ήδη από σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς το διπλό σοκ από την φορολόγηση της υπεραξίας και των μερισμάτων σε συνδυασμό με την σύγχυση που προκλήθηκε λόγω των μη επαρκών και τεκμηριωμένων διευκρινίσεων αναμένεται να οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και ρευστοποιήσεις.

Μπορεί θεωρητικά η επιβολή του φόρου υπεραξίας με σταδιακή κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών να μειώνει το κόστος συναλλαγών για το Χ. Α στην πραγματικότητα όμως ο συνδυασμός του φόρου υπεραξίας και της αύξησης της φορολογίας μερισμάτων απειλεί το Χ. Α με μαζικές εκροές κεφαλαίων.

Αιτία; To γεγονός ότι η πλειονότητα των hedge funds εδρεύουν σε χώρες φορολογικούς «παραδείσους» (Παρθένοι Νήσοι, Βερμούδες, Νησιά Μάρσαλ κά ) και δεν πληρώνουν φόρο συναλλαγών. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ των παραπάνω χωρών και της Ελλάδας για αποφυγή της διπλής φορολόγησης τα hedge funds δεν θα εκπίπτουν του φόρου και επομένως θα αυξηθεί το κόστος συναλλαγών.

Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που θα χρησιμοποιούν το θεματοφύλακα – broker θα αυξηθεί το κόστος του prime brokerage service για αυτά.

Στο χειρότερο timing για το Χ.Α – την ώρα που οι τζίροι φθίνουν μεταξύ 100 με 150 εκατ. ευρώ και η αγορά περιθωριοποιείται – η φορολόγηση υπεραξίας απειλεί να περιορίσει, σύμφωνα με χρηματιστές, την παρουσία του easy money στην ελληνική αγορά αυξάνοντας τα trading και τα αρμπιτράζ κόστη.

Και το easy money - τα hedge funds δηλαδή - παρά την μείωση της έκθεσής τους σε ελληνικές μετοχές κατά τους τελευταίους 8 με 10 μήνες λόγω του deleverage που προκαλεί η πιστωτική κρίση, παραμένουν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, ως κατηγορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η αύξηση του κόστους συναλλαγών για κάποιες κατηγορίες hedge funds (τα long – short) καθιστά τις συναλλαγές στο Χ. Α ακόμη ακριβότερες μια και περιορίζει τις καθαρές αποδόσεις τους, σε μια περίοδο που τα κόστη τους έχουν ανέβει λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Το δεύτερο – σαφώς μικρότερο – κτύπημα για το Χ. Α έρχεται από την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% στα μερίσματα. Φόρος που θα καταστήσει λιγότερο θελκτικές τις μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών μετοχών σε μια περίοδο μάλιστα που, ήδη, οι προθεσμιακές καταθέσεις λειτουργούν εξαιρετικά ανταγωνιστικά, προσφέροντας επιτόκια για τρίμηνη περίοδο της τάξης του 5,5% με 6%.

Με δεδομένο ότι το Χ. Α διαθέτει αγαπημένες για τους ξένους μετοχές (ΟΠΑΠ, Intralot, MOH, Τράπεζες) με υψηλές παραδοσιακά μερισματικές αποδόσεις η αύξηση του φόρου θα μειώσει την θελκτικότητά τους σε ένα κομμάτι μάλιστα θεσμικών επενδυτών που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα με βασικό κριτήριο τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις (value funds).

Σύμφωνα με χρηματιστές τα δύο παραπάνω μέτρα συν η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 80% έρχονται στο χειρότερο timing για το Χ. Α και βραχυπρόθεσμα αναιρούν στο σύνολό τους τις θετικές επιπτώσεις από την εξαγγελία μείωσης των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από το 25% (2009) στο 20% (2014).

Η εικόνα που επικρατούσε χθες το βράδυ στα χρηματιστηριακά γραφεία ήταν πρωτόγνωρη. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σύμπας ο κλάδος συναινεί ότι τα μέτρα έρχονται στην πλέον ακατάλληλη στιγμή, δεν ήταν στοιχειωδώς επεξεργασμένα επιτυγχάνοντας αύξηση στα κόστη, ενώ επιδιώκουν – όσον αφορά τουλάχιστον στις χρηματιστηριακές συναλλαγές – το αντίθετο.

Ήδη από χθες το βράδυ τα desks εξυπηρέτησης ξένων έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την δυσάρεστη έκπληξη από τα μέτρα και το κλίμα που μεταφερόταν ήταν τουλάχιστον βαρύ, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη προοπτική του Χ. Α.

**** Από το Αποθετήριο η είσπραξη του φόρου υπεραξίας

Μέσω του Αποθετηρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα διαπιστώνεται και θα παρακρατείται, όπως όλα δείχνουν, ο φόρος επί των κερδών από μετοχικές συναλλαγές καθώς κρίθηκε τελικώς ότι είναι τεχνικά αδύνατη η παρακράτηση και η απρόσκοπτη απόδοσή του από τις ΑΧΕΠΕΥ.

Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν ο φόρος στα κέρδη από μετοχικές συναλλαγές να παρακρατείται και να αποδίδεται από τις ΑΧΕΠΕΥ.

Οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, το παντελώς ατυχές τουρκικό προηγούμενο και η αντίδραση κάποιων κορυφαίων χρηματιστηριακών είχαν ως αποτέλεσμα μόλις την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο να "ανακρούσει πρύμναν" και να διερευνήσει την διαθεσιμότητα της ΕΧΑΕ για χρήση του Αποθετηρίου, ως μηχανισμού παρακράτησης του φόρου υπεραξίας επί μετοχών.

Η διοίκηση της ΕΧΑΕ θεωρεί εφικτή την παρακράτηση του φόρου από το Αποθετήριο, ζητά όμως αμοιβή (προμήθεια επί του φόρου) για την παροχή στο Δημόσιο της παραπάνω υπηρεσίας μια και θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις τόσο σε λογισμικό όσο και σε τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να υπογραφεί έγγραφη συμφωνία και να υπάρξει και πιλοτική περίοδος προκειμένου να διαπιστωθεί αν λειτουργεί το σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποφασισθεί ως τιμή κόστους να θεωρείται η μέση τιμή κτήσης ανά μετοχή προκειμένου να καθορίζεται το κέρδος που προκύπτει.

Για παράδειγμα, αν επενδυτής κατέχει 1.000 μετοχές ΕΧΑΕ, έχοντας αγοράσει τις 500 στα 7 ευρώ και τις άλλες 500 στα 8 ευρώ και πουλήσει 500 μετοχές ΕΧΑΕ στα 10 ευρώ τότε για τον υπολογισμό του κέρδους του θα χρησιμοποιηθεί η μέση τιμή κτήσης των 1.000 μετοχών δηλαδή τα 7,5 ευρώ.

Τεχνικά, δεν έχει καθορισθεί πως θα αφαιρούνται από το κέρδος οι προμήθειες που χρεώνουν οι χρηματιστηριακές καθώς και τι θα γίνεται στις περιπτώσεις συναλλαγών ξένων τελικών επενδυτών που διενεργούνται μέσω ξένων brokers από ελληνικές χρηματιστηριακές.

Η λύση του Αποθετηρίου "ανακουφίζει" την αγορά καθώς ήδη από χθες μεταξύ των χρηματιστηριακών επικρατούσε έντονη ανησυχία για το αν τελικώς τους επιβληθεί να παρακρατούν οι ίδιες τον φόρο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να επωμισθούν σημαντικά υψηλά κόστη για επενδύσεις σε IT και προσωπικό εκκαθάρισης συναλλαγών, χωρίς μάλιστα να μπορούν να το μετακυλήσουν στους πελάτες τους.

Επιπλέον παρέχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να φορολογήσει τόσο τις συναλλαγές OTC όσο και αυτές που διενεργούνται σε πολυμερείς μηχανισμούς επί ελληνικών μετοχών μια και υποχρεωτικά η εκκαθάριση περνά από το Αποθετήριο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο φόρος ισχύει για τις συναλλαγές Ελλήνων και ξένων επιφέρει θεωρητικά μια ισονομία μια αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξένοι λόγω των διακρατικών συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης θα έχουν την δυνατότητα να συμψηφίζουν το φόρο που έχουν αποδώσει στην Ελλάδα στην έδρα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v