Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση... τάσης στο Χρηματιστήριο

Κινδυνεύει να χαθεί το στοίχημα με τις 3.200. Πωλήσεις από ξένους σε τράπεζες και 20άρη. Σκεπτικισμός για πιθανή αύξηση των OTC συναλλαγών από την πλευρά ξένων παικτών. Απώλειες 7% για τη ΔΕΗ, κέρδη 3% για τον ΟΤΕ. 

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
H εικόνα της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Τουλάχιστον να μην έφερνε τον Γενικό Δείκτη μέχρι και 1,1% χαμηλότερα, κλίνοντας επικίνδυνα πλέον προς τις 3.200 μονάδες. Αλλά είπαμε, προέχουν τα… έσοδα.

Εν πάση περιπτώσει, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση και με αρκετούς ξένους πωλητές οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να επανεκτιμήσουν τη θέση τους. Αυτό γιατί, όπως επιμένουμε εδώ και μέρες ενδεχόμενη υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα των 3.220—3.200 μονάδων και ακόμη χειρότερα κάτω από αυτήν την περιοχή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αυτόματα προγράμματα πώλησης.

Μέχρι τώρα η αντίδραση των ανθρώπων της αγοράς είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, με την Εθνική να υποχωρεί κατά 1,2% στα 27,6 ευρώ, την Alpha Bank κατά 2,2% χαμηλότερα στα 17,4 ευρώ και αρνητική κλίση για ΟΠΑΠ (στα 23,6 ευρώ) και την ΔΕΗ στα 17,06 ευρώ. Αντίθετα κέρδη άνω του 3% καταγράφει η μετοχή του ΟΤΕ, μετά την αρχική υποχώρηση.

Για τη μετοχή της τελευταίας η πίεση εμφανώς μεγαλύτερη φτάνει το 5% με αρκετούς πτωτικούς παίκτες να εκμεταλλεύονται την αφορμή που τους παρουσιάζεται για να shortάρουν και άλλο την τιμή.

Ο FTSE 20 διαμορφώνεται στο εύρος των 1.745-1.750 μονάδων, χαμηλότερα δηλαδή ακόμη μας στήριξης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην περίπτωση που «κλείσει» σε αυτά ή χαμηλότερα επίπεδα ο εν λόγω δείκτης.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές παραπέμπουν ευθέως σε ρευστοποίηση ορισμένων βιαστικών, οι οποίοι πόνταραν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και κάποιων κωδικών που κινούνται κυρίως μέσω Λονδίνου.

Motor Oil, Βιοχάλκο και Ελληνικά Πετρέλαια οι ανοδικές εξαιρέσεις για τον 20άρη, που κινδυνεύει να λάβει ξεκάθαρα πτωτική φορά, εάν δεν σημειωθεί κάποια θεαματική ανατροπή μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονταν στην «κουμπωμένη» στάση πολλών πελατών τους, που κινούνται μέσω (και από) ξένων αγορών τη στιγμή που το εγχώριο μέτωπο (θεσμικών και φιλικών προς την Εθνική δυνάμεων) δείχνει απογοητευμένο.

Χωρίς ουσιαστική αγοραστική διάθεση, με τους ξένους (και…ξένους) σταθερά πωλητές, μένει να δούμε ποια θα στάση θα κρατήσουν οι μεγάλοι ξένοι παίκτες, που συναλλάσσονται απ΄ ευθείας μεταξύ τους.

Πολύπειρο στέλεχος της αγοράς εξέφραζε τον σκεπτικισμό του για την έκταση που θα μπορούσαν να λάβουν στη συνέχεια οι OTC συναλλαγές, που ούτως ή άλλως τις τελευταίες συνεδριάσεις υπολογίζονται στο 75-80% του τζίρου που πραγματοποιείται σε μετοχές του 20άρη μέσω του συστήματος του ΧΑ.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον και για το υπόλοιπο μέρος του,…ταμπλό, όπου ξεχωρίζουν η προσπάθεια αντίδρασης της Altec στα 0,62 ευρώ με 6,9%, της Betanet στα 0,38 ευρώ, της Lavipharm που «τσιμπάει» και άλλο προς τα 1,93 ευρώ, της Alapis μέχρι τα 1,74 ευρώ, του ΟΛΠ, της Forthnet και λίγων ακόμη μεμονωμένων περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v