Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Αύξηση 8,3% στα κέρδη εξαμήνου

Αύξηση 8,3% σημείωσαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο εξάμηνο του 2008, διαμορφούμενα στα 300,4 εκατ., οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων. "Συνολικά, προχωράμε καλά", αναφέρει ο Π. Βουρλούμης. Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΟΤΕ: Αύξηση 8,3% στα κέρδη εξαμήνου
Αύξηση 8,3% σημείωσαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α΄εξάμηνο του 2008, διαμορφούμενα στα 300,4 εκατ. ευρώ, οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Στο β΄ τρίμηνο τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Οργανισμού αυξήθηκαν 16,6%, στα 159,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,59 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,5%.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη του ΟΤΕ στο α' εξάμηνο θα ανέλθουν στα 296,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 7%.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ κατά το β΄ τρίμηνο 2008, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: «Το τρίμηνο αυτό ήταν ένα ακόμη καλό τρίμηνο για τον OTE. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι δραστηριότητες της σταθερής μας τηλεφωνίας στην Ελλάδα, σημείωσαν αυξανόμενο περιθώριο EBITDA Α’ εξαμήνου, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για μείωση του κόστους.

Η RomTelecom εφάρμοσε ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόωρης αποχώρησης προσωπικού, το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην μελλοντική της κερδοφορία. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία διατηρήσαμε υπό έλεγχο την απώλεια πελατών και προωθήσαμε δυναμικά την ευρυζωνικότητα με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι δραστηριότητές μας στο τομέα της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν δυναμική ανάπτυξη, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλες τις χώρες που έχουμε παρουσία και δικαιώνοντας απόλυτα την απόφασή μας να αποκτήσουμε τον έλεγχο του 100% της Cosmote.

Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας διευκολύνει την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών σύγκλισης, ενώ το δίκτυο καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Για πρώτη φορά στο β΄τρίμηνο 2008 η COSMOTE Ρουμανίας καταγράφει θετικό EBITDA, γεγονός που αποτελεί ένα αξιοσημείωτο ορόσημο.

Οι προοπτικές μας είναι επίσης εξίσου θετικές: Πρόσφατα υπογράφτηκε η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Έχουμε ήδη αρχίσει να διερευνούμε κοινούς τομείς ανάπτυξης με το νέο μας εταίρο, την Deutsche Telekom, που θα ενισχύσουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους, όπως για παράδειγμα στις προμήθειες, ενώ, μακροπρόθεσμα, σε τομείς όπως τα δίκτυα οπτικών ινών νέας γενιάς, θα οδηγήσουν σε νέες ευκαιρίες κερδοφορίας.

Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Σερβίας, που έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να εισάγουν στο χρηματιστήριο την RomTelecom και την Telecom Serbia. Συνολικά, προχωράμε καλά.

Αντεπεξερχόμαστε στην αναπόφευκτη πραγματικότητα στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας, αναπτυσσόμαστε περαιτέρω στη κινητή τηλεφωνία, ενώ παραμένουμε συνεχώς σε εγρήγορση στις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αγορές που δραστηριοποιούμαστε.»

---Κύκλος εργασιών ομίλου

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατά το β΄ τρίμηνο του 2008 ανήλθε στα € 1,590,5 εκατ., αυξημένος κατά 2,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως τις ισχυρές επιδόσεις της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και την αύξηση των εσόδων από:
• μισθώσεις κυκλωμάτων / data,
• πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και
• παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα από τη συνεγκατάσταση των παρόχων και την πρόσβαση στον τοπικό βρόγχο (LLU).

Εξαιρουμένων των εσόδων της θυγατρικής μας InfOTE, η οποία πωλήθηκε το δ΄τρίμηνο του 2007, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 3,5% το  β΄τρίμηνο του 2008.

---Λειτουργικά έξοδα

Τα Λειτουργικά εξοδα της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το β΄τρίμηνο του 2008 ανήλθαν στα € 559,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα έξοδα του  β΄τριμήνου 2007. Οι δαπάνες μισθοδοσίας ανέβηκαν κατά 2,8% στα € 192,3 εκατ., αντανακλώντας τις αυξήσεις στη μισθοδοσία. Ο αριθμός των εργαζομένων στις 30 Ιουνίου 2008 ανήλθε σε 12.123 σε σχέση με 11.536 την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Η αύξηση αυτή αντανακλά την απορρόφηση της ΟΤΕΝΕΤ από τον ΟΤΕ. Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε € 116,8 εκατ. μειωμένα κατά 8,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα έξοδα του β΄ τριμήνου 2007, αντανακλώντας τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για συγκράτηση του κόστους.

---Λειτουργικά κέρδη

Τα Λειτουργικά κέρδη της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το β΄ τρίμηνο του 2008 ανήλθαν σε € 87,5 εκατ. έναντι 71,9 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,7%.
Τα Λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) της ΟΤΕ Α.Ε. κατά το  β΄ τρίμηνο του 2008 ανήλθαν σε € 205,2 εκατ. έναντι € 199,5 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,9%. Ως περιθώριο επί του κύκλου εργασιών ανήλθαν σε 31,7% από 30% στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.


---Όμιλος Cosmote

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2008, ο Όμιλος COSMOTE πέτυχε σημαντική περαιτέρω αύξηση των εσόδων, του περιθωρίου και της κερδοφορίας EBITDA.

Η COSMOTE Ρουμανίας σημείωσε κατά το β΄ τρίμηνο θετική κερδοφορία EBITDA, νωρίτερα του αναμενόμενου. Σταθερός μοχλός ανάπτυξης για τον όμιλο παραμένει η COSMOTE Ελλάδας, με την εταιρία να αυξάνει σταθερά το μερίδιο αγοράς της και να «κερδίζει» το σύνολο της αύξησης εσόδων στην αγορά κινητής, βελτιώνοντας παράλληλα το περιθώριο EBITDA. Το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA συνέχισαν να ενισχύουν και η GLOBUL στη Βουλγαρία και η AMC στην Αλβανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις αυτές επιτεύχθηκαν παρά τις σημαντικές προκλήσεις από το μακροοικονομικό, ανταγωνιστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Τα τέλη διασύνδεσης μειώθηκαν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία το Φεβρουάριο. Επίσης, το 2008 εισήλθαν νέοι πάροχοι στις αγορές κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας και της Αλβανίας.

Ο όμιλος προσέλκυσε συνολικά 942 χιλιάδες νέους συνδρομητές κατά το β΄τρίμηνο, με την πελατειακή του βάση να διαμορφώνεται σε πάνω από 17,4 εκατ., ενισχυμένη κατά 33% σε σχέση με πέρσι.

Η αύξηση των πελατών ήταν ισχυρή σε όλες τις αγορές, με τη Ρουμανία να προσελκύει περισσότερους από 404 χιλιάδες συνδρομητές και την Ελλάδα περισσότερους από 392 χιλιάδες, παρά την ώριμη αγορά. Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεισέφερε το 62% των καθαρών νέων συνδέσεων του ομίλου (εκτός Αλβανίας).

---Γερμανός

Η ΓΕΡΜΑΝΟΣ παραμένει κύριος μοχλός προσέλκυσης νέων πελατών και ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς για την COSMOTE, ειδικά στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Συνολικά, κατά το β΄ τρίμηνο της χρονιάς η ΓΕΡΜΑΝΟΣ συνεισέφερε περίπου 552 χιλιάδες νέες συνδέσεις σε επίπεδο ομίλου COSMOTE, προσελκύοντας το 62% των νέων συνδέσεων σε όλες τις χώρες (εκτός Αλβανίας) για το τρίμηνο.

Επιμέρους λειτουργίες της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ενοποιούνται ήδη σε αυτές της COSMOTE συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό του κόστους, με την έμφαση να δίνεται στις συνολικές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου και στις λειτουργικές επιδόσεις της ΓΕΡΜΑΝΟΣ (ενίσχυση πελατειακής βάσης).

---Rom Telecom

Ο Κύκλος εργασιών της RomTelecom το Β’ τρίμηνο 2008 αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007, καθώς η εταιρία κατάφερε να διατηρήσει υπό έλεγχο την απώλεια πελατών, ενώ η σημαντική αύξηση στα έσοδα από νέες υπηρεσίες (ευρυζωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες δεδομένων και ψηφιακής δορυφορικής τηλεόρασης) αντισταθμίζει τη μείωση των εσόδων από παραδοσιακές υπηρεσίες τηλεφωνίας.

Ο ρυθμός μείωσης των τηλεφωνικών συνδέσεων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Tο σύνολο των τηλεφωνικών συνδέσεων υποχώρησε κατά 3% από Ιούνιο 2007 έως Ιούνιο 2008, σε σύγκριση με μείωση 18% την προηγούμενη περίοδο. Η RomTelecom κατάφερε επίσης να αυξήσει τη χρήση στις τηλεφωνικές συνδέσεις PSTN: Η κίνηση από αστικές κλήσεις αυξήθηκε κατά 14% το Β’ τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το β΄τρίμηνο του 2007 και η κίνηση από υπεραστικές κλήσεις αυξήθηκε κατά 24% την ίδια περίοδο. Οι στοχευμένες καμπάνιες, καθώς και ο συνδυασμός νέων πακέτων και επέκτασης του δικτύου, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση κατά 48% στις καθαρές συνδέσεις PSTN το β΄ τρίμηνο του 2008.

Τα έσοδα από υπηρεσίες data (ADSL, VPN, ευρυζωνικές υπηρεσίες), που αποτελούν μια γρήγορα αυξανόμενη πηγή εσόδων, αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 48% από τον Ιούνιο 2007 έως και τον Ιούνιο 2008. Στις 30 Ιουνίου 2008, οι ευρυζωνικές συνδέσεις της RomTelecom ανήλθαν σε 505.000, σχεδόν τριπλάσιες από τα περσινά επίπεδα. Αντίστοιχα, συνεχίστηκε η επιτυχία της υπηρεσίας δορυφορικής ψηφιακής τηλεόρασης «Dolce». Ο συνολικός αριθμός πελατών έφτασε τις 528.000 στις 30 Ιουνίου 2008, υπερδιπλασιάστηκε δηλ. σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2007.

Τα Λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα € 68,5 εκατ., μειωμένα κατά 7,3% έναντι του β' τριμήνου 2007.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έντονου ανταγωνισμού, η RomΤelecom συνεχίζει το πρόγραμμα μετασχηματισμού που ανακοίνωσε στις αρχές του 2008, το οποίο ήδη έχει συμβάλλει στη μείωση του κόστους. Συγκεκριμένα, το προσωπικό μειώθηκε κατά 16% το  α΄εξάμηνο του 2008 και στις 30 Ιουνίου 2008 ανερχόταν σε 10.523 εργαζομένους.

---Προοπτικές

Η διοίκηση αναμένει ότι οι τάσεις του εξαμήνου θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ η RomTelecom θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα πρόωρης αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, η όποια επιβράδυνση στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας αναμένεται να αντισταθμιστεί από την συνεχιζόμενη άνοδο στην κινητή τηλεφωνία, χάρη στην ισχυρή τεχνολογική πλατφόρμα της COSMOTE και το ισχυρό της δίκτυο διανομής.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνέργειες που θα προκύψουν με την Deutsche Telekom προς όφελος του ΟΤΕ και όλων των μετόχων του θα επηρεάσουν την πορεία του ομίλου στο μέλλον.


---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

«Τα νούμερα του β΄ τριμήνου ήταν εντάξει, άλλα οι τάσεις χειροτερεύουν», αναφέρει η Citigroup, η οποία κάνει λόγο για ισχυρό κύκλο εργασιών, αλλά επιδεινούμενη τάση στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας.

Ο διεθνής οίκος, ο οποίος διατηρεί την τιμή-στόχο των 16,5 ευρώ και την σύσταση “hold” για τον ΟΤΕ, εκτιμά πως η «χαμηλή ορατότητα», η έλλειψη βραχυπρόθεσμων καταλυτών και οι ανησυχίες σχετικά με την ελληνική οικονομία, θα διατηρήσουν τη μετοχή σε χαμηλά επίπεδα, για τώρα.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το β΄ τρίμηνο ήταν ισχυρά και ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σε επίπεδο EBITDA, σχολιάζει η HSBC, τονίζοντας τη συνεισφορά της Cosmote καθώς και της καλύτερης του αναμενόμενου κερδοφορίας στην εγχώρια αγορά σταθερής τηλεφωνίας, λόγω του περιορισμού του κόστους. Σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν από υψηλότερη του αναμενόμενου φορολογία.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει επίσης πως οι ενθαρρυντικές τάσεις του α΄τριμήνου συνεχίστηκαν και κατά το β΄τρίμηνο, με τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας να δίνει ώθηση στον κύκλο εργασιών του οργανισμού.

Θετικό χαρακτηρίζει το β΄ τρίμηνο του ΟΤΕ η National Sec – P&K σε έκθεση (28/08) τονίζοντας την πορεία της σταθερής τηλεφωνίας και τη Rom Telecom.

Ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτική στην πιθανότητα μιας ανοδικής κίνησης της μετοχές του οργανισμού.

Η μετοχή του ΟΤΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου στα 14,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v