Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εθνική, ΟΤΕ, αμερικανικό ΑΕΠ «παίζουν» άνοδο

Άρεσαν τα κέρδη των ΕΤΕ, ΜΡΒ, αλλά και του ΟΤΕ. Απογοήτευσε όπως αναμενόταν η ΔΕΗ. Η βελτίωση του αμερικανικού ΑΕΠ μπορεί να αποτελέσει καύσιμο για μια βραχυπρόθεσμη «μόχλευση» δεικτών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για «ανάσες στις αγορές που δίνει το αμερικανικό ΑΕΠ» γινόταν αναφορά χθες (στις 16:04) και λίγο αργότερα καταγραφόταν το «μπλόκο στην πτώση από Εθνική - ΟΤΕ».

Όσοι πόνταραν χθες στο ενδεχόμενο μη υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 3.200 μονάδων θα πρέπει να αισθάνονται καταρχήν άνετα. Περισσότερο θα λέγαμε μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της Εθνικής, με κέρδη 835 εκατ. ευρώ και αύξηση 15% στο εξάμηνο.

Ήταν καλά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, πλην ΔΕΗ. Ενθαρρυντικά για τον ΟΤΕ με εύστοχη την πρωινή προσέγγιση του Νίκου Γ. Δρόσου που κρίνει την κατάσταση από το αποτέλεσμα. Καλά τα μεγέθη της ΜΡΒ (στα 220,4 εκατ. ευρώ με +7%), με τον όμιλο να εκφράζει τη σιγουριά του για επίτευξη του στόχου κερδών τρέχουσας χρήσης.

Αργότερα χθες το βράδυ αποτυπώθηκε στο ταμπλό της Wall η θετική αντίδραση του καλού αμερικανικού ΑΕΠ, για να φτάσει λίγο πιο νωρίς σήμερα η Φρανκφούρτη να ανταποκρίνεται θετικά. Κατά 0,2% - 0,3% υψηλότερα ξεκινούσε ο DAX.

Η τακτική μας, πάντα η βραχυπρόθεσμη, λίγο ως πολύ είναι γνωστή, καθώς περιλαμβάνει Εθνική, ΟΤΕ, θα επιμείνουμε στον ΟΠΑΠ και βλέπουμε ακόμη ορισμένες ευκαιρίες σε μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης.

Καταρχήν στην Εθνική παρατηρείται βραχυπρόθεσμα αναστροφή της τάσης. Από τα χαμηλά των 25-26/8, η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε χθες στα 28,98 ευρώ που αποτελούν και το υψηλό ημέρας.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συντήρηση της τάσης την άμεση προσέγγιση των 29,14 ευρώ και γιατί όχι στη συνέχεια των 29,32 ευρώ.

Στον ΟΤΕ θα επισημάνουμε για πολλοστή φορά τις σημαντικές θέσεις ισχυρών επενδυτικών κύκλων από τα χαμηλά των 12,9 ευρώ (διπλό χαμηλό στις 12 - 13/8) μέχρι το χθεσινό υψηλό των 14,9 ευρώ, δηλαδή μόλις 0,04 του ευρώ πιο κάτω από το μέγιστο ημέρας.

Στον ΟΠΑΠ μας αρκεί που απορροφήθηκε χθες η όποια προσφορά εκδηλώθηκε μέχρι τα χαμηλά των 23,44 ευρώ και η διαμόρφωση της τιμής στα 23,9 ευρώ.

Για τη μετοχή του οργανισμού έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής: Τιμές κλεισίματος στις συνεδριάσεις 26 - 28/8 στα 23,80 - 23,90 και 23,90 ευρώ χθες. Τις ίδιες μέρες, ενδοσυνεδριακά ανώτατη τιμή σταθερά στα 24 ευρώ. Εδώ κατά την εκτίμησή μας παίζεται ένα ενδιαφέρον στοίχημα, καθώς ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της αντίστασης θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή προς τα 24,6 και σε δεύτερο βαθμό πάνω από τα 25 ευρώ. Το δεύτερο ενδεχόμενο βέβαια αποτελεί ιδανική υπέρβαση που προσώρας δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Όμως βραχυπρόθεσμα η τάση φαίνεται να δίνει περιθώριο «μόχλευσης» και σε περισσότερες μετοχές του μεσαίου - χαμηλότερου χώρου. Στο 0,60 ευρώ η Altec, στα 9,70 ευρώ ο Σαράντης, στα 6,62 ευρώ ο Τηλέτυπος (σταθερό παιχνίδι, αλλά για λίγους), ΕΥΑΘ στα 5,86 ευρώ, Forthnet στα 2,46 ευρώ, Άλφα Γκρίσιν στα 2,78 ευρώ, Reds στα 2,98 ευρώ, αλλά και Lavipharm στο 1,88 ευρώ, ΣΙΔΜΑ στα 4,68 ευρώ, SingularLogic στα 2,69 ευρώ και αφήνουμε τελευταία τη μετοχή της Ελεύθερης Τηλεόρασης (Alter) στα 5,90 ευρώ.

Με εμφανώς καλύτερη… αύρα και προϋποθέσεις ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση, αφού μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της ζώνης των 3.220 - 3.200 μονάδων υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες συντήρησης μιας βραχυπρόθεσμης τάσης. Καθαρά τεχνικής, με αρκετό ρίσκο, αλλά ικανής να φέρει την αγορά προς τις 3.360 - 3.380 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v