H σκοτεινή πλευρά του δολαρίου

Οι παράπλευρες απώλειες από την ισχυροποίηση του δολαρίου έχουν γίνει ήδη αισθητές στα εμπορεύματα. Όμως, δεν θα αργήσουν να γίνουν αισθητές κι αλλού.

H σκοτεινή πλευρά του δολαρίου
Η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων έχει γίνει ευμενώς αποδεκτή από πολλούς επενδυτές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει παίξει η υποχώρηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" κατά 20% και περισσότερο από τα υψηλά των 146 δολαρίων το βαρέλι και πλέον στα μέσα Ιουλίου την οποία πολλοί συνδέουν με τα κέρδη του δολαρίου.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των μετάλλων θεωρείται καλό νέο για όσους δεν έχουν μετοχές πετρελαϊκών εταιριών και εταιριών εξόρυξης μετάλλων αφού οδηγεί σε υποχώρηση του πληθωρισμού και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ίδιο ισχύει για όλους εκείνους τους επενδυτές που έχουν επενδύσει σε εταιρίες οι οποίες εξάγουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο.

Το ισχυρότερο δολάριο καθιστά τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά στα μάτια των Αμερικανών και των άλλων καταναλωτών αφού οι τιμές τους είναι φθηνότερες σε δολάρια.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος και το δολάριο να ισχυροποιηθεί περισσότερο για να φανούν οι επιπτώσεις στους όγκους των προϊόντων που εξάγουν.

Αντίθετα, δεν χρειάζεται να περάσει καθόλου χρόνος για να παρατηρήσει κάποιος κάτι άλλο.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες στηρίζεται κυρίως στην εντύπωση ότι τόσο η οικονομία της ευρωζώνης όσο και άλλες εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας.

Αυτό είναι ανησυχητικό για τις ευρωπαϊκές εταιρίες και τις εταιρίες των άλλων χωρών που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα.

Όμως, είναι επίσης εξίσου ανησυχητικό για πολλές αμερικανικές εταιρίες και ασφαλώς για την αμερικανική οικονομία.

Ο λόγος; Το 80% και πλέον του περυσινού ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας οφειλόταν στις επιδόσεις του εξαγωγικού τομέα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Merrill Lynch, τα προ φόρων κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων είναι κάτω 1,5% από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα με βάση τα εθνικολογιστικά στοιχεία.

Χωρίς τα έσοδα από το εξωτερικό, τα προ φόρων κέρδη θα ήταν κάτω 10%.
Σήμερα, το 25% των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων εξαρτάται από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.

Αν λοιπόν η αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης και των άλλων που προεξοφλεί το δολάριο μετουσιωθεί σε πράξη και δεν υπάρξει κάποια αντιστάθμιση από την ενίσχυση της ζήτησης στο εσωτερικό, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τα κέρδη τους υποχωρήσουν 20% και πλέον από τα σημερινά επίπεδα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ανάλογες περιπτώσεις του επιχειρηματικού κύκλου στο παρελθόν, η επιπλέον πτώση ανήλθε σε 20% κατά μέσο όρο.

Τι θα συμβεί στις μετοχές των εταιριών του S&P 500 σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύκολο να το υποθέσει κανείς αν λάβει υπόψη του ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών θέλουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 23% το 2009.

Δεν χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη ικανότητα για να καταλάβει κανείς τι θα συμβεί στις ευρωπαϊκές μετοχές σε μια τέτοια περίπτωση.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v