Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Rebalancing με τους αγοραστές στο προσκήνιο

Συνεδρίαση με αυξημένο όγκο συναλλαγών, ελέω rebalancing, περιμένουν σήμερα οι χρηματιστές, καθώς ολοκληρώνεται ο Αύγουστος με το κλίμα διεθνώς να βελτιώνεται μετά και την αναπάντεχη άνοδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Rebalancing με τους αγοραστές στο προσκήνιο
Συνεδρίαση με αυξημένο όγκο συναλλαγών, ελέω rebalancing, περιμένουν σήμερα οι χρηματιστές, καθώς ολοκληρώνεται ο Αύγουστος με το κλίμα διεθνώς να βελτιώνεται μετά και την αναπάντεχη άνοδο του ΑΕΠ στις ΗΠΑ.

Τα προγράμματα αγορών ενεργοποιήθηκαν ήδη από χθες μετά το μέσο της συνεδρίασης από αμερικανικά κυρίως χαρτοφυλάκια, τα οποία αποτελούν και τους μεγάλους αγοραστές του Χ.Α. κατά το τελευταίο δίμηνο. Η εκτέλεση αγορών δισκέτας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν χθες αυξημένοι όγκοι συναλλαγών σε ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Τράπεζα Κύπρου, MBP και EFG Eurobank και σε κάποιες απ' αυτές (ΕΤΕ, Πειραιώς) να προκληθεί και ένα μίνι short covering.

To σημαντικό είναι, σύμφωνα με χρηματιστές που εκτελούν εντολές για λογαριασμό ξένων, ότι οι παραπάνω αγορές δισκέτας βγήκαν από ξένους που ήταν αγοραστές και την περίοδο Ιουλίου έως α΄ 10ήμερο Αυγούστου. Η ενεργοποίησή τους, εφόσον έχει συνέχεια και μετά την τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, θα αναθερμάνει τις ελπίδες του Χ.Α. για επίτευξη καλύτερης συσχέτισης με την πορεία των μεγάλων ξένων αγορών.

Τα χθεσινά καλά "μάκρο" νέα στις ΗΠΑ και η πορεία του πετρελαίου βοήθησαν τον S&P να επανέλθει short term σε ανοδική τάση και καθιστούν πιθανή την ανοδική διάσπαση της προηγούμενης κορυφής (1.312 μονάδες) σύμφωνα με τα στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης.

Το γεγονός ότι οι αγοραστές επανεμφανίζονται στο Χ.Α., την ώρα που οι διεθνείς αγορές επανακτούν ανοδική βραχυπρόθεσμα τάση, αποτελεί και την πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη, μετά τη συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου, όταν το αιφνίδιο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών σηματοδότησε την είσοδο του Χ.Α. σε περίοδο βαριάς καλοκαιρινής ραστώνης και προϊούσας περιθωριοποίησης.

Προς το παρόν, η τεχνική εικόνα της αγοράς παραμένει "γκρίζα" καθώς οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι ακόμη και μετά τη χθεσινή άνοδο επανήλθαν στο κάτω μέρος του εύρους διακύμανσής τους (Τράπεζα Πειραιώς) ή παραμένουν ακόμη κάτω από αυτό (EFG Eurobank).

Ο 20άρης διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα χάρη στην πορεία των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Για να αλλάξει η παραπάνω κακή εικόνα απαιτείται αύξηση του τζίρου με το Χ.Α. έστω σε πλαγιοανοδική πορεία.

Τα καλύτερα ή in line αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες μεγάλες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες (ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank) δύσκολα θα συμβάλουν από μόνα τους στην καλύτερη πορεία του Χ.Α., σύμφωνα με διαχειριστές, καθώς εκτιμάται ότι συμβάλλουν μόνο στην οριοθέτηση των πρόσφατων χαμηλών του Χ.Α. ως περιοχής ισχυρής στήριξης.

Αντίθετα, η αίσθηση που επικράτησε σταδιακά χθες ότι οι εκροές από τα hedge funds θα αποφευχθούν, καθώς θα αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους συναλλαγών από τη φορολογία υπεραξίας μέσω της διεύρυνσης της σχέσης τους με τον θεματοφύλακα ή τους brokers που τους εκτελούν συναλλαγές, συνέβαλε στο να περιοριστούν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την εξαγγελία του φόρου στο Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v