Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Μπλόκο" στην πτώση από Εθνική-ΟΤΕ

Tα σημαντικά κέρδη της Εθνικής (3,7%) και του ΟΤΕ (4,7%) και τα θετικά μηνύματα από το αμερικανικό ΑΕΠ οδήγησαν σε κέρδη τη Σοφοκλέους, παρά τις ισχυρές απώλειες σε ΔΕΗ (4,49%), Intralot (4,42%).

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η ελπίδα λένε…πεθαίνει τελευταία. Η ανακοίνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ -στο 3.3% καλύτερου απ΄ότι αναμένονταν - οδήγησε στην αναστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Ετσι δεν πήγε χαμένη η εξ αρχής ανοδικής αντίδραση του ΟΤΕ και η αντεπίθεση της Εθνικής σταδιακά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα το χαρακτηρίζαμε θεαματικό, καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 3.267,9 μονάδες (0,74% ) ωστόσο κερδίσαμε χρόνο και έδαφος περίπου εβδομήντα μονάδων, όσο δηλαδή είναι η απόσταση από την…διακεκαυμένη ζώνη των 3.200 μονάδων.

Την κίνηση των ΟΤΕ-Εθνικής ακολούθησαν οι περισσότερες μετοχές του Ftse, που και αυτός με τη σειρά του ξεκόλλησε από τον βυθό των 1.742 μονάδων.

Μετοχές εταιρειών, που παρουσίασαν βελτίωση οικονομικών μεγεθών στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να ειπωθεί πως έτυχαν μεγαλύτερης προσοχής την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Με πλεονέκτημα τα αυξημένα κέρδη κατά 28% στα 109,3 εκατ. ευρώ έπαιξε η Motor Oil με την τιμή να κυμαίνεται στα 13,08 ευρώ.

Αντιθέτως εξουθενωτική πίεση υπήρξε στη μετοχή της ΔΕΗ, που συνοδεύτηκε από ενίσχυση των θέσεων πώλησης στα Παράγωγα. Μέχρι και 7,5% χαμηλότερα πιέστηκε η τιμή προς τα 36,4 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Υψηλότατος όμως ήταν ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς τα αποτελέσματα του Οργανισμού άρεσαν στους αναλυτές, ενώ ορισμένοι θα λέγαμε πως εμφανίστηκαν υπερθετικοί στις εκτιμήσεις τους.

Γιατί όχι όμως μετά από μία τέτοια εξαντλητική πίεση στη μετοχή και το ανηλεές απαξιωτικό κυνήγι στην κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού. Προσώρας οι ισχυροί παίκτες, που έπιασαν την τάση στα χαμηλά των 12,9 ευρώ μετρούν ήδη σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Σε απόλυτο μέγεθος γράφουν θετική απόδοση μεγαλύτερη από 12% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

Τελική τιμή για τον ΟΤΕ στα 14,9 ευρώ (4,78%).

Για τον ΟΠΑΠ η θέση μας είναι γνωστή, συνεχίζουμε το ποντάρισμα παρά την σημερινή ενδοσυνεδριακή διόρθωση της τιμής μέχρι τα χαμηλά των 23,44 ευρώ.

Επίπεδο, όπου απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τα 23,9 ευρώ. Τελική τιμή για τη μετοχή στα 23,9 ευρώ. Μια χαρά δηλαδή.

Ευρεία διακύμανση και για τη μετοχή της Πειραιώς, καθώς από τα χαμηλά των 16,74 ευρώ κέρδισε 5,6% δηλαδή κοντά στο ένα ευρώ μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Η μετοχή στα 17,7 ευρώ.

Οι συναλλαγές, μετά από καιρό ενισχυμένες, ένδειξη μάλλον ενθαρρυντική εάν συνεκτιμήσουμε πως ξοδεύτηκαν κεφάλαια για να γυρίσει η αγορά από τα χαμηλά ημέρας. Κάτι που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως αν και αποκαμωμένοι οι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν εύκολα στους επιθετικούς πωλητές.

Ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση, που μεταφέρθηκε στο…ταμπλό προς το τέλος της συνεδρίασης αλλά και στη διαδικασία της δημοπρασίας. Αυτή τη φορά στήθηκαν ΄΄μπλόκα΄΄ κοντά στις τελικές τιμές από τους αγοραστές αποτρέποντας έτσι την υποτίμηση των Εθνικής, ΟΤΕ.

Ηταν μετά από καιρό η πρώτη σοβαρή προσπάθεια, που παρατηρήθηκε στις συναλλαγές των 16,45 και βρήκε νικητές τα παιδιά της Εθνικής και τους ισχυρούς παίκτες του ΟΤΕ. Κλείσιμο για τη μετοχή της Εθνικής στα 28,98 ευρώ με 3,72%.

Για το υπόλοιπο μέρος του…ταμπλό αν και δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε αφύπνιση των επενδυτικών δυνάμεων εν τούτοις πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σε μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Στα 1,67 ευρώ η Imperio, στα 6,68 ευρώ ο Τηλέτυπος και τα 0,60 ευρώ η Altec. Αντίδραση για την Inform Λύκος μέχρι τα 3,46 ευρώ και για την Alapis μέχρι τα 1,75 ευρώ. Ευνοήθηκε και λόγω εξαμήνου η ΕΥΑΘ με κλείσιμο στα 5,86 ευρώ, όπως και ο Σαράντης που διαμορφώθηκε στα 9,64 ευρώ. Με θετική απόδοση και η Forthnet στα 2,45 ευρώ.

Προφανώς μία συνεδρίαση δεν αρκεί για να αναθαρρήσουμε και να μιλήσουμε για αποσαφήνιση της τάσης. Κάθε άλλο. Ωστόσο θα επιμείνουμε πως όσο ο Γενικός Δείκτης δεν χάνει τις 3.220-3200 μονάδες η ελπίδα μένει…ζωντανή. Για να δούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v