Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά ανάσα για Εθνική και Σοφοκλέους

Η μετοχή της Εθνικής, με αφορμή και την ανακοίνωση καλού β' τριμήνου, πήρε μία καλή ανάσα μέχρι τα 30,5 ευρώ με επανατοποθετήσεις ξένων & ελληνικών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων από τα χαμηλά των 27,4 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με μικρή υποχώρηση (-0,12%) και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια "έκλεισε" χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με τον Γενικό Δείκτη στις 3.292,7 μονάδες (0,76%) και αφού είχε προηγηθεί μία διαδρομή από τις 3.296,7 μονάδες στις 22/8, μεσολάβησε την σημαντική ενδο - εβδομαδιαία υποχώρηση μέχρι τις 3.201 μονάδες και η επαναφορά χθές σήμερα στα ίδια και αυτά.

Πρακτικά για ακόμη μία εβδομάδα - δεύτερη στη σειρά- ο Γενικός Δείκτης… πηγαινοέρχεται για να καταλήξει στην περιοχή των 3.300 μονάδων. Είναι ενδεικτικό πως και στη συνεδρίαση της 14/8 ο ΓΔ ΄΄έκλεινε΄΄ στις 3.298,1 μονάδες. Ακραίες τιμές αυτής της περιόδου τα χαμηλά της 27/8(3.201 μον.) και τα υψηλά της 18/8 (3.365,8 μονάδες).

Βραχυπρόθεσμης διάρκειας συσσώρευση του ΓΔ, σε σχετικά στενό εύρος διακύμανσης, καθώς δεν αποσαφηνίζεται η τάση των βασικών δεικτών της Wall. Για όσο δεν δίνεται ξεκάθαρη κατεύθυνση από την αμερικανική αγορά, τα διεθνή χρηματιστήρια, τα ευρωπαικά συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού θα… πηγαινοέρχονται.

Στη συνεδρίαση της 28/8 τελευταία για τον Αύγουστο ξεχώρισε η διάθεση αντίδρασης από την πλευρά των παιδιών της Εθνικής, οι εντολές αγοράς που ενεργοποιήθηκαν σε Κύπρου, ΔΕΗ, Alpha Bank αλλά και Motor Oil, Πειραιώς, Marfin Popular και Μυτιληναίο. Ετσι ο Ftse διαμορφώθηκε στις 1.810 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε τζίρος περίπου μισού δισ. ευρώ από τα 140-150 εκατομμύρια των προηγούμενων ημερών.

Η μετοχή της Εθνικής, με αφορμή και την ανακοίνωση του ομολογουμένως καλού δεύτερου τριμήνου, πήρε μία καλή… ανάσα μέχρι τα 30,5 ευρώ με επανατοποθετήσεις ξένων και ελληνικών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων από τα χαμηλά των 27,4 ευρώ.

Σημαντικές υπεραξίες πρόσφερε και ο ΟΤΕ, με επίσης γενναία βραχυπρόθεσμη αντίδραση της τιμής από τα 12,9 μέχρι τα 15,08 ευρώ. Κατά συνέπεια οι ρευστοποιήσεις στη συνεδρίαση της 28/8 θεωρούνται δικαιολογημένες. Η τιμή της μετοχής του Οργανισμού ΄΄έκλεισε΄΄ στα 14,62 ευρώ (μείον 1,9%).

Μετοχές εταιρειών με σαφή βελτίωση των μεγεθών τους βρέθηκαν υψηλά στην προτίμηση των επενδυτών και των ξένων οίκων με τον ΟΠΑΠ να πιάνει για τελική τιμή τα 24 ευρώ (δηλαδή το τριπλό ενδοσυνεδριακά υψηλό της περιόδου 25-27/8).

Στον ΟΠΑΠ είναι ξεκάθαρο το… ποντάρισμα ισχυρών επενδυτικών κύκλων της αγοράς, όπως και η επιμονή τους στο ενδεχόμενο "γυρίσματος" της ΔΕΗ. Ξεχωριστή υπόθεση, βέβαια, η μετοχή της Επιχείρησης εξαιρετικά ευάλωτη μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα και εύκολη λεία για τους shortάκηδες.

Ένα παιχνίδι υποτίμησης, που δεν μπορεί όμως να τους βγαίνει συνέχεια. Στα 4,48 ευρώ η μετοχή της Marfin Popular Bank, στα 18,5 ευρώ της Πειραιώς, η μετοχή της Κύπρου στα 8,44 ευρώ και τα 7,98 ευρώ του Μυτιληναίου.

Ενας χρηματιστηριακός κύκλος ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. Τα συμπεράσματα χρήσιμα για τη συνέχεια, καθώς στα μεγέθη αποτυπώνεται ένας λογικός (και αναμενόμενος) ρυθμός κόπωσης των λειτουργιών εσόδων και ανησυχητικής αύξησης των υποχρεώσεων.

Από το υπόλοιπο του… ταμπλώ ξεχώρισε η αντίδραση της Lavipharm καθώς έπιασε για ακόμη μία φορά τα 2 ευρώ (λίγο ως πολύ προβλέψιμο το…δρομολόγιο της μετοχής), οι αυξημένες συναλλαγές στα 8,1 ευρώ για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η  "μόχλευση" σε Φουρλή, Αεροπορία Αιγαίου. Η μετοχή του Φουρλή διαμορφώθηκε στα 14,5 και της Αεροπορίας στα 3,94 ευρώ. Ικανοποιητικές συναλλαγές σε Βιοκαρπέτ (στα 2,58 ευρώ) και Byte (στα 1,66 ευρώ).

Για τη συνέχεια δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε αυτονόμηση του ΧΑ, που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό θα κινηθεί στον ρυθμό της Wall. Για την αμερικανική αγορά θα παραθέσουμε την αιρετική προσέγγιση του Carl Futia, ο οποίος κάνει λόγο για ανοδική κίνηση του S&P 500 προς τις 1.340 μονάδες.

Σε ενδεχόμενη διακύμανση του δείκτη υψηλότερα αυτής της περιοχής για 23 συνεδριάσεις, ο αντιθετικός αμερικανός αναλυτής εκτιμά πως η αγορά εισέρχεται στον προθάλαμο ενός ανοδικού κύκλου προς τις 1.500 μονάδες.

Το σκεπτικό του, πως όσο οι αγορές αρνούνται να διορθώσουν και επιβεβαιώνονται ισχυρές ζώνες στήριξης το ανοδικό σενάριο θα κερδίζει πόντους φαίνεται πως βρίσκει υποστηρικτές σε αρκετές αγορές.

Για το ΧΑ ενδεικτική θεωρούμε την προσέγγιση που επιχειρεί η ομάδα του eZMarket και αναφέρεται στο ενδεχόμενο μίας αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη κατ΄αρχήν προς τις 3.375 -3.385 μονάδες.

---------------

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Η επόμενη δημοσίευση τριμήνου θα αποτυπώσει το πώς αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες τα νέα φορολογικά μέτρα ενώ εκτιμούμε ότι θα πληθύνουν σημαντικά οι επιστροφές κεφαλαίου και τα προμερίσματα έως το τέλος του έτους.

Η επόμενη εβδομάδα θα έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με εισροές προς τα επιχειρηματικά πλάνα που επιβεβαιώνονται από τα εξάμηνα και εκροές από μέτριες επιδόσεις ή από επικίνδυνες καταστάσεις που στο εξάμηνο φάνηκαν γυμνές απέναντι στην αρνητική συγκυρία με τον πρώτο λόγο στις εισροές αναμένεται να έχουν οι Τράπεζες, ο ΟΠΑΠ και τα Διυλιστήρια.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε εντός των ορίων της συσσώρευσης για όγδοη εβδομάδα. Η αργή κίνηση της αγοράς συνοδεύεται με τζίρους που από εβδομάδα σε εβδομάδα φθίνουν. Η επιμονή της αγοράς σε αυτά τα επίπεδα έχει βελτιώσει την αρνητική εικόνα καθώς κάποιοι τεχνικοί μέσοι έχουν αρχίσει να στρέφουν την κλίση τους προς τα πάνω και σε ενδεχόμενη διάσπαση των 3.360 μονάδων να δώσουν δυνατά σήματα αγορών.

Το σενάριο της αντίδρασης βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και μόνο σε διάσπαση των 3.100 μονάδων θα αναθεωρούσαμε την άποψη ότι η αγορά χρωστάει μια κίνηση εώς τις 3.700 μονάδες. Η βελτίωση που παρατηρείται και στο εξωτερικό δεν περνάει απαρατήρητη και σε κάποιο βαθμό θα επηρεάσει θετικά την Ελληνική αγορά αφού το ενδεχόμενο της ύφεσης δεν έχει φανεί ακόμα στο Αμερικανικό ΑΕΠ ενώ το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει σημαντικά απομακρύνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που κρατούν τα Ευρωπαικά επιτόκια ψηλά εμποδίζοντας έτσι την «επιστροφή» της ρευστότητας στις χρηματιστηριακές αγορές".

----------

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.292,69 μονάδες, με οριακές εβδομαδιαίες απώλειες 0,12%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 36,42%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,43%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 0,69%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,91% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (6,1%) και μέσων ενημέρωσης (2,05%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι τροφίμων και ποτών (-7,58%), ασφαλειών (-7,12%), υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (-5,02%) και τεχνολογίας (-4,07%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Altius AEEX (16,81%), Καθημερινή (14,34%), Κορδελλού (13,10%), Ελβιεμέκ (12,43%), Δομική Κρήτης (11,70%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (10,66%), Informer (9,57%), Τράπεζα Πειραιώς (9,47%), Τηλέτυπος (9,22%) και Τρία Άλφα (8,95%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Altec (-26,25%), Microland (-19,19%), Ευρωσυμμετοχές (-12,96%), Μεσοχωρίτη (-12,5%) Κλωνατέξ (-12,5%), Intralot (-11,13%), Alsinco (-10,26%), Ευρωπαϊκή Πίστη (-9,28%), Olympic Catering (-8,98%) και Eurodrip (-8,47%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v