Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 14,6% στα κέρδη εξαμήνου 216 εταιριών

Πτώση 14,6% σημείωσαν τα μετά φόρων κέρδη 216 εισηγμένων που έχουν ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου. Τα κύρια στοιχεία & οι καταλύτες. Η εικόνα της κερδοφορίας στο γ' τρίμηνο πιθανόν θα βελτιωθεί, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης.

Πτώση 14,6% στα κέρδη εξαμήνου 216 εταιριών
Πτώση 14,6% σημείωσαν τα μετά φόρων κέρδη 216 εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 17,2%, ενώ 155 εταιρίες ήταν κερδοφόρες και 61 ζημιογόνες. Από τις 155 κερδοφόρες οι 79 αύξησαν τα κέρδη, οι 67 μείωσαν τη κερδοφορία, εώ 9 εταιρίες επέστρεψαν στο «πράσινο».

---Άντεξαν την πίεση

Δεν άλλαξε ιδιαίτερα η εικόνα της κερδοφορίας του συνόλου των εισηγμένων εταιριών στο β’ τρίμηνο του 2008. Αν και το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν δύσκολο από πλευράς συνθηκών η συνέχεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς καλύτερη αφού οι εισηγμένες άντεξαν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν εντός και εκτός των συνόρων, επισημαίνει ο κ. Μ. Χατζηδάκης.

Σε ένα σύνολο 20 εταιριών για τις οποίες υπήρχε διευρυμένο δείγμα εκτιμήσεων τα δημοσιευμένα αποτελέσματα «νίκησαν» οριακά τις προβλέψεις της αγοράς διατηρώντας σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή περίοδο την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στην υλοποίηση των επιχειρηματικών πλάνων.

Χωρίς να λείπουν οι μελλοντικές καθοδικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο του 2008 το β’ τρίμηνο έδειξε που βρίσκονται οι αντοχές των εταιριών και καθώς το γ’ τρίμηνο έχει ξεκινήσει με καλύτερες προϋποθέσεις η εικόνα της κερδοφορίας είναι πιθανότερο να βελτιωθεί παρά να γίνει χειρότερη, τονίζει ο κ. Μ. Χατζηδάκης.

---Παράγοντες που επηρέασαν το τρίμηνο

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17% την στιγμή που οι κερδοφορίες δεν ακολουθούν δείχνει μια πληθωριστική διάθεση στην οικονομία. Εκτός από την αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ, η ανατίμηση στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι μετακυλήθηκαν στην κατανάλωση προκειμένου να συγκρατηθούν τα περιθώρια κέρδους των εταιριών.

Κάτι τέτοιο όμως δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα η λειτουργική κερδοφορία να παρουσιάσει χαμηλότερους ρυθμούς αφού ο ρυθμός αύξησης του κόστους πωληθέντων αποδείχθηκε ισχυρότερος της αύξησης του κύκλου εργασιών με αποτέλεσμα η αύξηση στα λειτουργικά κέρδη να συρρικνωθεί στο 4% έναντι 8,2% στο α’ τρίμηνο, υπογραμμίζει ο κ. Μ. Χατζηδάκης. 

Αντίθετα η καθαρή κερδοφορία εμφανίζει καλύτερη εικόνα παραμένοντας ακόμα σε επιβράδυνση αφού το περυσινό πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρό από πλευράς εκτάκτων κερδών, παράγοντας που θα αρχίζει να εξομαλύνεται ως επίδραση μετά το β’ τρίμηνο.

Η λίστα των παραγόντων επιρροής παρέμεινε μακροσκελής με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των αρνητικών παραγόντων η διάρκεια των οποίων σε κάποιους κλάδους «έκαψε» το σύνολο των κερδών της χρονιάς:

- H κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσμα την συμπίεση των περιθωρίων κέρδους σε εταιρίες τσιμέντων, επεξεργασίας μετάλλων και οικοδομικών υλικών.

- Το ύψος ρεκόρ στο οποίο κινήθηκαν οι τιμές των καυσίμων λόγω των τιμών του πετρελαίου αύξησαν σημαντικά το κόστος παραγωγής στην Ενέργεια, τις μεταφορές, την βαριά βιομηχανία και τον κλάδο χημικών.

- Η ανατίμηση του ευρώ (κατά το β’ τρίμηνο) είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της αξίας παραγόμενων πρώτων υλών από βιομηχανικού ομίλους (Τιτάν, Μυτιληναίος S&B) μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους.

- H αγοραστική περίοδος του Πάσχα μετατοπίσθηκε στο β’ τρίμηνο ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις πολλών εμπορικών εταιριών.

- Οι απεργίες στα λιμάνια μείωσαν τις επιδόσεις των εν λόγω εταιριών ενώ ο ΟΛΠ μπήκε «βαθιά» στο κόκκινο.

- Η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία δεν επέτρεψε την υποστήριξη των κερδών από έκτακτους παράγοντες.

- Τα θετικά έκτακτα αποτελέσματα περιορίστηκαν σε αναπροσαρμογές στην εύλογη αξία των ακινήτων καθώς και σε υπεραξίες στον υπολογισμό των εμπορικών αποθεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v