Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεοχημική: Αύξηση 10,9% στα κέρδη εξαμήνου

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Νεοχημικής για το εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αυξήθηκαν κατά 10,9% και διαμορφώθηκαν σε 15,7 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνει το guidance του 2008.

Νεοχημική: Αύξηση 10,9% στα κέρδη εξαμήνου
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Νεοχημικής από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε ευρώ 232,7 εκατ. έναντι ευρώ 171,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξεως του 35,8%.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική  ανακοίνωση, η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις επιχειρηματικές μονάδες βασικών λαδιών και ελαστικών, λιπασμάτων, συστατικών τροφίμων και χύδην χημικών, οι οποίες παρουσίασαν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στον κλάδο των βασικών λαδιών και ελαστικών οι δραστηριότητες της Νεοχημικής ενισχύθηκαν από την εξαγορά στο 2007 της RAFINERIJA NAFTE BEOGRAD DOO (RNB) στην Σερβία, η οποία ενσωματώθηκε πλήρως στην δομή του Ομίλου, ενισχύοντας περαιτέρω την αναπτυξιακή του προοπτική.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ευρώ 58,4 εκατ. έναντι ευρώ 54,1 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2007, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8,1%. Το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 25,1% στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην διαφοροποίηση του προϊοντικού μίγματος του Ομίλου, καθώς κατηγορίες προϊόντων με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους κατέλαβαν μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών πωλήσεων καθώς και στο επιπλέον κόστος από τα προβλήματα με τα Λιμάνια αλλά και τα άλλα μέσα μεταφοράς.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε ευρώ 36,7 εκατ. έναντι ευρώ 30,8 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2007, αυξημένα κατά 18,9%.

Η αύξηση αυτή ενισχύθηκε και από τον καλύτερο έλεγχο των Εξόδων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της Διοίκησης για αναδιάρθρωση όλων των σχετικών κονδυλίων εξόδων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε ευρώ 23,9 εκατ. έναντι ευρώ 18,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 10,9% και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 15,7 εκατ.

Σημειώνεται, ότι τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του πρώτου εξαμήνου 2007 συμπεριλαμβάνουν κέρδη ύψους ευρώ 78,9 εκατ. από διακοπείσες (πωληθείσες) δραστηριότητες.

Μετά την αφαίρεση των παραπάνω μεγεθών, τα οργανικά καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά φόρων και δικαιωμάτων διαμορφώνονται σε ευρώ 14,1 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Τα ανωτέρω μεγέθη αποτελούν επιβεβαίωση της επιτυχούς υλοποίησης της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου, η οποία προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση στην Ελλάδα και δυναμική ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Σε ότι αφορά επιμέρους τομείς δραστηριότητας, στο 2008 ενισχύθηκε σημαντικά ο τομέας των λιπασμάτων με την απόκτηση του Παραγωγικών μονάδων του Ομίλου IHP PRAHOVO στη Σερβία, ενώ ο τομέας των βασικών λαδιών και ελαστικών ενισχύθηκε με την εξαγορά του υπόλοιπου 16,2% των μετοχών της RAFINERIJA NAFTE BEOGRAD DOO.

Στη βάση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου 2008 και σε συνδυασμό με τις ανωτέρω εξελίξεις, η Διοίκηση της Νεοχημικής επιβεβαιώνει τις προβλέψεις πωλήσεων και κερδοφορίας για το σύνολο της χρήσης 2008 που έχουν ήδη ανακοινωθεί:

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ευρώ 600 εκατ., τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ευρώ 100 εκατ., τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων σε ευρώ 75 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε ευρώ 60 εκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v