Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρικό: Μείωση κερδών στο εξάμηνο λόγω υλικών

Μείωση κερδών λόγω των λειτουργικών εξόδων από την έναρξη λειτουργίας της Κλινικής Περιστερίου και της επιβολής ανώτατων τιμών σε υλικά από ασφαλιστικά ταμεία εμφάνισε το α΄ εξάμηνο του 2008 το Ιατρικό Αθηνών.

Ιατρικό: Μείωση κερδών στο εξάμηνο λόγω υλικών
Μείωση κερδών λόγω των λειτουργικών εξόδων από την έναρξη λειτουργίας της Κλινικής Περιστερίου και της επιβολής ανώτατων τιμών σε υλικά από ασφαλιστικά ταμεία εμφάνισε κατά το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης το Ιατρικό Αθηνών.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 18,01% στα 9,9 εκατ. ευρώ με τα EBITDA έχουν υποχωρήσει κατά 7,7% στα 23,9 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά ο κύκλος εργασιών του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών κατά το α΄ 6μηνο του 2008 ανήλθε στα 148 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,43% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν κατά το ίδιο διάστημα στα 23,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2007. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 18,01% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2007.

Η πτώση των λειτουργικών και καθαρών κερδών οφείλεται σε τρεις παράγοντες όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας. Στην έναρξη λειτουργίας τις κλινικής στο Περιστέρι στις αρχές του έτους, η οποία λειτουργεί ακόμα με πολύ χαμηλές πληρότητες ενώ τα σταθερά τις έξοδα επιβαρύνουν ήδη την κερδοφορία . Στην αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας κατά 13,37% σε σχέση με το 2007 και στην επιβολή ανωτάτων τιμών σε πολλά ιατρικά υλικά από την πλευρά των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Για το β’ εξάμηνο του 2008 αναμένεται ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών αναμένεται να εμφανίσει βελτίωση μεγεθών σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους λόγω της αυξανόμενης πληρότητας της κλινικής Περιστερίου, η οποία ξεκινά ήδη συνεργασίες με Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς και της αναμενόμενης αύξησης της πληρότητας των υπολοίπων μονάδων κατόπιν της έναρξης συνεργασίας με ασφαλιστικές εταιρείες ( AXA, Groupama, Generali, ΑΤΕ Ασφαλιστική).

Στο εξωτερικό ο Όμιλος δραστηριοποιείται στη Ρουμανία με τη θυγατρική του Medsana
Bucharest και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι με δύο διαγνωστικά κέντρα και ένα διαγνωστικό κέντρο στο Πλοέστι, που εγκαινίασε τη λειτουργία του προ μηνός.

Η δραστηριότητα τις θυγατρικής στη Ρουμανία ενισχύεται και ο κύκλος εργασιών στο πρώτο ήμισυ του 2008 είναι κατά 12% αυξημένος σε σχέση με το πρώτο ήμισυ του 2007. Τα καθαρά κέρδη τις θυγατρικής ανήλθαν στα € 390 χιλιάδες, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Ο όμιλος Ιατρικού έχει αποφασίσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και να λειτουργήσει νοσοκομείο στο Βουκουρέστι. Η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί είτε με την ανέγερση τις νοσηλευτικής μονάδος δυναμικότητας 150 κλινών, είτε με την απόκτηση τις λειτουργούσης νοσηλευτικής μονάδος του Ομίλου EUREKO, η οποία αποτελεί αντικείμενο διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Όμιλος έχει καταθέσει την προσφορά του στον Σύμβουλο που χειρίζεται το διαγωνισμό και αναμένεται η τελική απόφαση του πωλητού. Με βάση την απόφαση αυτή, ο Όμιλος θα προχωρήσει τις επόμενες κινήσεις του στη Ρουμανία.

Στο εσωτερικό προγραμματίζεται η μετατροπή τις Μονάδος Τεχνητού Νεφρού τις Δάφνης σε Γενική Κλινική. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες προσαρμογές και η αγορά του εξοπλισμού, ώστε η Κλινική Δάφνης να είναι εφάμιλλη των άλλων κλινικών του Ομίλου. Ετσι θα ολοκληρωθεί η κάλυψη του λεκανοπεδίου Αττικής από τις κλινικές του Ιατρικού Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v