Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Στα 2 δισ. το κόστος των ρύπων το 2013

Την εμμονή της ΔΕΗ για χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή στηλιτεύει η Greenpeace, σημειώνοντας ότι οι μισές ζημίες που εμφάνισε στο εξάμηνο οφείλονται σε αγορά δικαιωμάτων εκπομπών καυσαερίων.

ΔΕΗ: Στα 2 δισ. το κόστος των ρύπων το 2013

Την εμμονή της ΔΕΗ για χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή στηλιτεύει η Greenpeace, σημειώνοντας ότι οι μισές ζημίες που εμφάνισε στο εξάμηνο οφείλονται σε αγορά δικαιωμάτων εκπομπών καυσαερίων.

Παράλληλα, η οργάνωση εκτιμά ότι εάν συνεχίσει την ίδια πολιτική η Επιχείρηση, σε τέσσερα χρόνια η χρήση ορυκτών καυσίμων θα της στοιχίζει περί τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, που μεταφράζεται σε αύξηση των τιμολογίων κατά 50% σε σχέση με σήμερα.

Ειδικότερα, η Greenpeace επισημαίνει ότι οι αρνητικές οικονοµικές αποδόσεις της ?ΕΗ συνδέονται άµεσα µε τις κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της. Μόνο η στροφή στην εξοικονόµηση και στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και η σταδιακή απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιµα µπορούν να σώσουν την εταιρία από βέβαιη οικονοµική καταστροφή στο εγγύς µέλλον.

Σύµφωνα µε τον οικονοµικό απολογισµό της ?ΕΗ, το α΄ εξάµηνο του 2008 έκλεισε µε ζηµίες-ρεκόρ ύψους 111,8 εκατ. € για την εταιρία. Οι µισές από τις ζηµίες αυτές προέρχονται από την επιβάρυνση µε 56,9 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωµάτων εκποµπών για το πρώτο εξάµηνο του έτους, αφού παρά τη µειωµένη ηλεκτροπαραγωγή µε λιγνίτη λόγω των παρατεταµένων απεργιών, η ?ΕΗ συνέχισε να εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιµα. Οι ίδιες οι εκτιµήσεις της Επιχείρησης µάλιστα αναθεωρούν την αρχική πρόβλεψή της για τις συνολικές εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για το έτος 2008, εκτινάσσοντας το έλλειµµα των δικαιωµάτων εκποµπών CO2 στα 9 εκατ. τόνους (αρχική εκτίµηση: 8 εκατ. τόνοι).

Η αδυναµία και η απροθυµία της ?ΕΗ να προχωρήσει σε ουσιαστικές µειώσεις των ρύπων επενδύοντας στην εξοικονόµηση και στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχει ως αποτέλεσµα να επιβαρύνονται εν τέλει οι καταναλωτές µε εκατοµµύρια ευρώ ετησίως για να καλυφθεί η υπέρβαση των ρύπων.

Κάθε τόνος CO2 κοστίζει σήµερα περί τα 25 €, ενώ η τιµή αυτή αυξάνεται διαρκώς. Από το 2013, µάλιστα, η τιµή αυτή όχι µόνο θα ξεπεράσει τα 40 € ανά τόνο (όπως εκτιµά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά θα αφορά στο σύνολο των ρύπων της ?ΕΗ και όχι σε ένα µικρό κλάσµα τους όπως ισχύει σήµερα. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι σε τέσσερα χρόνια από τώρα η Επιχείρηση θα πρέπει να πληρώνει την εµµονή της στα ορυκτά καύσιµα περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως. Η επιβάρυνση αυτή θα µετακυλιστεί στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιµές της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου κατά 50% σε σχέση µε τις σηµερινές.

Ο µόνος τρόπος για να µειωθεί αυτή η επιβάρυνση είναι να περιοριστούν οι ρύποι, να επενδύσει δηλαδή η ?ΕΗ σε µέτρα εξοικονόµησης και σε ΑΠΕ. Τι κάνει αντί αυτού η Επιχείρηση;

Προγραµµατίζει και νέους ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθµούς, ορέγεται τον εισαγόµενο λιθάνθρακα, επιµένει να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πετρέλαιο στα νησιά και αδιαφορεί για την εξοικονόµηση.

Την ώρα που η ?ΕΗ στα νησιά κατά το α΄ εξάµηνο του 2008 αναγκάστηκε να δαπανήσει επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2007, αφήνει ανεκµετάλλευτη τη λαµπρή ευκαιρία των αιολικών που έχουν δυόµισι φορές µικρότερο κόστος παραγωγής από το πετρέλαιο.

Την ώρα που η διανοµή λαµπτήρων εξοικονόµησης στους καταναλωτές θα εξοικονοµούσε στη ?ΕΗ σχεδόν ένα δισ. κιλοβατώρες ετησίως και θα µείωνε τη ρύπανση κατά ένα εκατ. τόνους CO2 ετησίως, η εταιρία συνεχίζει να απορρίπτει προκλητικά την πρόταση της Greenpeace (1) να προχωρήσει σε µια τέτοια ενέργεια, όπως έχουν ήδη κάνει ενεργειακές εταιρίες σε άλλες χώρες.

"Η σχιζοφρενική συµπεριφορά της ?ΕΗ δείχνει ότι υπάρχει κάτι σάπιο στην εταιρία. Από τη µία πλευρά αποδίδουν τις οικονοµικές ζηµίες τους στη χρήση ορυκτών καυσίµων και από την άλλη σχεδιάζουν την κατασκευή νέων συµβατικών, ρυπογόνων µονάδων αγνοώντας τις ΑΠΕ και την εξοικονόµηση ενέργειας. Η ?ΕΗ πρέπει να περάσει στην εποχή των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και της εξοικονόµησης, αλλιώς νοµοτελειακά θα καταστραφεί οικονοµικά", σηµείωσε ο κ. ?ηµήτρης Ιµπραήµ, υπεύθυνος για θέµατα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v