Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέες προσπάθειες πάνω από τις 3.300

Επιμένουν οι τράπεζες και με ηγέτη την Εθνική (5,6%) οδηγούν τον ΓΔ προς τις 3.320 μονάδες. Κέρδη για MPB -MIG, Eurobank, Alpha, ΔΕΗ & ΟΤΕ. Μέτριος τζίρος με διάθεση για μόχλευση σε επιμέρους μετοχές από τα μεσαία-χαμηλά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανεβαίνει ο πήχης στο Χ.Α. για βασικούς δείκτες και μετοχές... Με την αρωγή των ξένων χρηματιστηρίων, που παίρνουν βαθιά… ανάσα μετά τη σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει σταθερά πόντους.

Μοχλός της αντίδρασης υψηλότερα των 3.320 μονάδων (μέχρι 1,6%) παραμένουν οι τράπεζες και επιλεγμένα χαρτιά του FTSE που έπειτα από καιρό περνά τις 1.830. Εκ των πραγμάτων -και της τεχνικής απεικόνισης- 20άρης και Γ.Δ. "βλέπουν" υψηλότερα τουλάχιστον μέχρι την πρώτη περιοχή αντίστασης.
 
Το θετικό ενδεχόμενο κερδίζει πόντους καθώς παράγοντες της αγοράς θεωρούν καθοριστικής σημασίας τη "βαθιά ανάσα για Εθνική και Σοφοκλέους" της προηγούμενης Παρασκευής.

Αυτό γιατί στην τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου φέρεται να τέθηκαν οι βάσεις μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης, που σύμφωνα με την ομάδα του eZMarket θα μπορούσε να φτάσει τις 3.375 - 3.385 μονάδες.

Οι συναλλαγές, στα 80 εκατομμύρια ευρώ, εμφανώς "στοχευμένες" σε μετοχές αυξημένης βαρύτητας, που πρακτικά παραπέμπει σε διάθεση επενδυτικών κύκλων να στηρίξουν το θετικό σενάριο.

Αυτό δικαιολογεί τις εντολές αγοράς στη μετοχή της Εθνικής, που περνά και πάλι τα 31 ευρώ με ποσοστό αντίδρασης 3,1% και αυξημένες συναλλαγές 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέρα από την Εθνική, όμως, φίλιες δυνάμεις αναπτύσσονται από το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης σε MPB - MIG, αλλά και σε Alpha Bank, Eurobank, δευτερευόντως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο.

Η μετοχή της Eurobank διαμορφώνεται στα 14,14 ευρώ (2,1%), της Marfin Investment Group στα 4,40 ευρώ (1,9%), ενώ ανάλογη τάση ισχυροποιείται για τη μετοχή της Alpha Bank στα 17,52 ευρώ.

Η διάθεση των ισχυρών παικτών και η στάση την οποία σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης κράτησαν φαίνεται πως έκανε να "ξεθαρρέψουν" και ορισμένους παίκτες οι οποίοι κινούνται στη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση.

Είναι ενδεικτικό πως η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφωνόταν στο 2 προς 1, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η ανοδική αντίδραση σημειωνόταν με ικανές συναλλαγές. Ξεχωρίζει βέβαια η κατά 4% αντίδραση της μετοχής της ΕΧΑΕ στα 8,32 ευρώ με εμφανείς τις τοποθετήσεις από εγχώριο ισχυρό επενδυτικό τραπεζικό όμιλο.

Ισχυρή πτώση για Altec (25%) και Microland (19,78%) λόγω των πληροφοριών για τελική ρήξη με ΟΤΕ.

Η διαφαινόμενη περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του κ. Εμανουέλε Γκριμάλντι (άμεσα και έμμεσα) στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών Γραμμών αφήνει πάντα ανοιχτή την προοπτική εκδήλωσης αργά ή… αργότερα της αναμενόμενης δημόσιας πρότασης ή μίας επόμενης κίνησης του Ναπολιτάνου. Η μετοχή των Μινωικών κυμαίνεται στα 4,4 ευρώ (2,3%), σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση τιμή κτήσης που έχει ο όμιλος Γκριμάλντι.

Στο 1,04 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή του Κατσέλη (7,9%), κερδίζουν πόντους οι εταιρίες του κ. Παν. Πανούση με την Αττικάτ στο 0,55 ευρώ και τον Παρνασσό στο 1,80 ευρώ. Συνέχεια στην προσπάθεια διαμόρφωσης καλύτερης αποτίμησης για Φουρλή (στα 15,16 ευρώ) και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (στα 9,88 ευρώ).

Για τη συνέχεια ζητούμενη θεωρείται η συντήρηση του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.300 - 3.305 μονάδων και του FTSE πάνω από τη ζώνη των 1.810 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v