Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνότερα στεγαστικά αλλά από το... 2009

Τέλος στο ακριβό χρήμα… αλλά μετά δίμηνο «υπόσχεται» η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερό στο 4,25% το βασικό της δανειστικό επιτόκιο αυτήν την εβδομάδα.

Φθηνότερα στεγαστικά αλλά από το... 2009
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τέλος στο ακριβό χρήμα… αλλά μετά δίμηνο «υπόσχεται» η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει σταθερό στο 4,25% το βασικό της δανειστικό επιτόκιο κατά τη συνεδρίασή της αυτήν την εβδομάδα.

Αντιμέτωπη με το περίπου «αιώνιο» δίλημμα, ανάκαμψη ή πληθωρισμός, αλλά και υπό το φως της -σχεδόν προ διμήνου- απόφασής της να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, η ΕΚΤ εμφανίζεται ανέτοιμη να προχωρήσει σε άμεση επιτοκιακή αναπροσαρμογή, προς τα κάτω, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει το πληθωριστικό θεριό…

Τουλάχιστον αυτό το μήνυμα έδωσε την προηγουμένη εβδομάδα ο «δικός μας», κ. Λουκάς Παπαδήμος, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της ΕΚΤ στρέφονται αυτήν την ώρα… στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, 4 τρέχοντος, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, η ομιλία του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα επικεντρωθεί τόσο στο επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα, που έχει οδηγήσει την ευρωζώνη στα όρια (ή και πέραν αυτών…) της ύφεσης, όσο και στα δεινά που προμηνύει για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη - καταναλωτή τυχόν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού…

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η ΕΚΤ τον Ιούνιο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 1,8% για το τρέχον έτος και στο 1,5% το επόμενο, ενώ ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,4% το 2008 και στο 2,4% το 2009.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο περίφημος «στόχος» του 2% σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό θα είναι κοντά στην επίτευξή του, εφόσον βεβαίως οι δυτικοευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις δεν ενδώσουν στις πιέσεις των συνδικάτων για αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης.

Κάτι για το οποίο ο κ. Λ. Παπαδήμος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μόλις την προηγουμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι σε περίπτωση εκτροχιασμού του πληθωρισμού η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περισσότερο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και υπό το φως ενδεχόμενης μείωσης των πετρελαϊκών τιμών, είναι καίριας σημασίας για την πορεία του πληθωρισμού, επισημαίνουν αναλυτές, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις απαιτήσεις των κυριότερων σωματείων εργαζομένων, αλλά και τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων έναντι αυτών…

Αυτό που ουδείς, ωστόσο, ομολογεί είναι ότι -με την εξαίρεση εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στα εμπορεύματα και ιδίως στο πετρέλαιο- ο κύριος «εχθρός» παραμένει η ύφεση, παρά ο πληθωρισμός…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v