Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε θέση μάχης αγοραστές - πωλητές

Πικρόξινη γεύση αφήνουν τα εξάμηνα. Προοίμιο μίας μακροχρόνιας περιόδου ταλαιπωρίας των επιχειρήσεων, προειδοποιούν οικονομικοί παράγοντες της αγοράς. Κλειδί τα 30 ευρώ της Εθνικής και οι ισχυροί παίκτες του ΟΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τα "μάκρο" θα πρέπει να μας προβληματίζουν, τα "μίκρο" να μας καθιστούν άκρως επιφυλακτικούς και για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Το προειδοποιητικό σήμα των Fitch και S&P έρχεται να επιβεβαιώσει κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση όπου πραγματικά βρίσκεται η οικονομία μας.

Το συμπέρασμα της επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων (από την πολύ καλή δουλειά της ομάδας του Μάνου Χατζηδάκη - ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) μάλλον χειρότερο απ' ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Πτώση 23,6% στα κέρδη 292 εισηγμένων δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Και αν κατά την εκτίμησή μας αποτελεί το προοίμιο μίας μακροχρόνιας περιόδου δοκιμασίας της αντοχής των ελληνικών επιχειρήσεων, ε, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δυσχερή.

Όμως σε αυτήν τη φάση της αγοράς θα πρέπει να μετρήσουμε κινήσεις παραγόντων οι οποίοι βεβαιώνουν πως θα συνεχίσουν να ακολουθούν φιλοεπενδυτική τακτική. Από αυτήν την άποψη η αναφορά του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, αντιπροέδρου της MIG, πως ο όμιλος θα διατηρήσει γενναιόδωρη μερισματική πολιτική έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία.

Θεωρούμε πολύ πιθανό να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες παραγόντων της αγοράς -τους οποίους η επενδυτική κοινότητα τους θέλει μπροστάρηδες- και γι' αυτόν τον λόγο θα περιμένουμε τη στάση που θα τηρήσουν οι διοικήσεις (για παράδειγμα) των τραπεζικών ομίλων.

Στα της αγοράς, η βραχυπρόθεσμη τάση κλίνει και πάλι για χαμηλότερα - έστω κι αν σχετικές στηρίξεις επιβεβαιώθηκαν ή άντεξαν στο…τσακ χθες. Η ομάδα του eZMarket επιμένει πως η στάση αναμονής παρατείνεται και τουλάχιστον προσώρας έτσι δείχνει.

Πρακτικά αυτό θα μπορούσε να παραπέμπει σε έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο συσσώρευσης -με ήπια πτωτική τάση- μέχρι να δοθεί το σήμα από τη Wall. Σε αυτήν την περίπτωση οι γραμμές άμυνας για τον Γενικό Δείκτη γνωστές, με κρισιμότερη πάντα αυτήν που ορίζεται μεταξύ 3.220 - 3.200 μονάδων. Όμως στη μετοχή της Εθνικής αναπτύσσονται αγοραστικές δυνάμεις ή εν πάση περιπτώσει καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποφευχθούν τα τελευταία χαμηλά πέριξ των 27,5 ευρώ.

Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η ομάδα της Εθνικής γι' αυτήν την περίοδο... Για τον FTSE θα επιμείνουμε στο στοίχημα όπου ποντάρουν ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια στον ΟΤΕ, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που έχτισαν από τα χαμηλά των 12,9 ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία μετοχών παρακολουθούμε την… αντιπαράθεση για την κεφαλαιοποίηση Eurobank - Alpha Bank, μας καθιστά επιφυλακτικούς η μάλλον αρνητική διαγραμματική απεικόνιση της Πειραιώς, ενώ χρήζει αναφοράς η προειδοποίηση της Ελλάκτωρ όσον αφορά στην υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης.

Σε Ελλάκτωρ και Reds τοποθετούνται τις τελευταίες μία - δύο εβδομάδες ισχυρά χαρτοφυλάκια, ενώ στην περίπτωση της δεύτερης είναι εμφανής η προσπάθεια διαμόρφωσης αποτίμησης καλύτερης από αυτήν των 120 εκατ. ευρώ.

Για την αρχή της συνεδρίασης θα περιμένουμε την εκδήλωση των πρώτων "πωλητικών" προθέσεων, την επιβεβαίωση (ή όχι) των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και στη συνέχεια μιας πιο ισορροπημένης συνεδρίασης ενδεχομένως πέριξ των 3.250 μονάδων (ή και λίγο χαμηλότερα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v