Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Μειώνει τιμή για EFG και Πειραιώς

Σε μείωση τιμής-στόχου για τις μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς προχωρά η Citigroup (1/9), διατηρώντας τη συνολικότερη σύσταση "overweight" για τις ελληνικές τράπεζες. Κορυφαίες επιλογές της Εθνική και Κύπρου.   

Citigroup: Μειώνει τιμή για EFG και Πειραιώς
Σε μείωση της τιμής-στόχου για τις μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς προχωρά η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου, όπου διατηρεί τη συνολικότερη σύσταση "overweight" για τις ελληνικές τράπεζες.

Στην έκθεσή του για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες ο οίκος μειώνει την τιμή για την Πειραιώς στα 23 από 25 ευρώ και για τη Eurobank στα 21 από 24 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση "buy". Η Εθνική και η Τράπεζα Κύπρου αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της Citigroup.

Για τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα η τιμή παραμένει σταθερή: Στα 40 ευρώ για την Εθνική ("buy"), στα 23 ευρώ για την Alpha Bank ("buy"), στα 17 ευρώ για την Εμπορική ("hold"), στα 10,50 για το Τ.Τ. ("hold") και στα 2 ευρώ για την Αγροτική ("sell"). Σε ό,τι αφορά τις κυπριακές τράπεζες, η τιμή παραμένει αμετάβλητη για τη MPB στα 8 ευρώ ("buy"), στα 13 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου ("buy") και στα 3,5 ευρώ για την Ελληνική ("buy").

Σχολιάζοντας συνολικά την εικόνα των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο, ο οίκος τα χαρακτήρισε σε γενικές γραμμές «ανθεκτικά». Οι όγκοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί, ωθούμενοι κυρίως από την ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρά το ότι τα κόστη και οι προβλέψεις βρίσκονται σε άνοδο, οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν υγιές μέσο ROE για το α΄ εξάμηνο, στο 21%, την ίδια στιγμή που για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ο μέσος όρος είναι στο 14%.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στη Eurobank, η Citigroup τονίζει πως εξακολουθεί να έχει θετική άποψη για τις δυνατότητες ανάπτυξής της στην εγχώρια και στη βαλκανική αγορά. Η αναπροσαρμογή στην τιμή-στόχο σχετίζεται με την αναθεώρηση σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου που εκτιμάται στο 11% για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο 13% γι' αυτές της αναδυόμενης Ευρώπης.

Παρόμοιοι είναι οι λόγοι για την αναθεώρηση στην τιμή-στόχο της Πειραιώς, για την οποία ο οίκος αναφέρει πως η στρατηγική της αφορά στην ανάπτυξη των στεγαστικών, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην καταναλωτική χρηματοδότηση.

Εκθέσεις και από UBS - Lehman Brothers

Επιμέρους θέματα της πορείας των ελληνικών τραπεζών εξετάζουν, άλλωστε, δύο ακόμη εκθέσεις ξένων οίκων που αφορούν και στα ελληνικά ιδρύματα.

Αναλυτικά, πιθανό να αντιμετωπίσουν προκλήσεις χρηματοδότησης θεωρεί για τις ελληνικές τράπεζες η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου για τα αγγλικά και τα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Οι συλλογικές προσδοκίες των ελληνικών τραπεζών, επαναλαμβάνει η UBS, είναι να αυξήσουν το ενεργητικό τους στην αναδυόμενη Ευρώπη κατά 125 δισ. ευρώ στο διάστημα 2008 - 2010. Αυτό συγκρίνεται με καταθετική βάση 228 δισ. ευρώ, αναφέρει η έκθεση.

Με δεδομένο τον λόγο δανείων προς καταθέσεις της τάξης του 140% - 200% για τις τράπεζες εκτός Ελλάδας, αρκετό μέρος από αυτό το ποσό είναι πιθανό να προέλθει από τη συγκέντρωση καταθέσεων εγχωρίως, συνεχίζουν τον συλλογισμό τους οι αναλυτές της UBS.

Αυτό με τη σειρά του θα απειλήσει τα περιθώρια καταθέσεων, ενώ καθώς οι ισολογισμοί των δραστηριοτήτων στην ανατολική Ευρώπη μεγαλώνουν το «τέντωμα» της χρηματοδότησης είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω σε όρους ευρώ.

Εξ αυτού, οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μια πρόκληση, επισημαίνεται.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει η Lehman Brothers τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Εθνικής για το εξάμηνο σε έκθεσή της με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου.

Για την Alpha, η Lehman Brothers αναφέρει πως τα νούμερα που ανακοίνωσε ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεών της, ενώ επισημαίνει πως έχει περισσότερο συντηρητικό προφίλ έναντι κάποιων από τους εν Ελλάδι ανταγωνιστές της, καθώς και χαμηλότερη έκθεση στη νοτιοανατολική Ευρώπη από αυτούς.

O διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή - στόχο των 31 ευρώ για τη μετοχή της Alpha.

Αντίστοιχα των προβλέψεων ήταν και τα αποτελέσματα της Εθνικής, τονίζει ο οίκος, που αναφέρει ότι η διοίκηση διατήρησε τη στρατηγική της αναφορικά με εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ ο ίδιος αναμένει ρίσκο που σχετίζεται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό.

H Lehman επαναδιατυπώνει την τιμή - στόχο των 60 για τη μετοχή της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v