Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγόμενη πίεση στην αγορά

Δεν αρέσουν στις αγορές τα νέα από Ευρώπη - ΗΠΑ, πιέζοντας την αγορά. Σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων η Intralot. Άτακτη υποχώρηση για μετοχές εταιριών με προβληματικό εξάμηνο. "Κόντρα" από ΕΤΕ, ΟΤΕ, 3E, Bιοχάλκο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Υποχωρεί το ΑΕΠ των 15 παλαιών κρατών-μελών της ευρωζώνης, προβληματίζουν τα macro στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ ακόμη ένα hedge fund με μετόχους τις Lehman Brothers - Credit Suisse καταρρέει.

Ψύχραιμη μέχρι πριν από 15 - 20 λεπτά η ελληνική αγορά, ευάλωτη όμως στις αυξημένες πωλήσεις που βγήκαν στο ταμπλό μετά τις 12:50.

Στην πλειονότητα των μετοχών του 20άρη, σε ένα μεγάλο μέρος του 40άρη και σε πληθώρα μετοχών από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Είναι ενδεικτικό πως η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφώθηκε στο 1 προς 2, με ορισμένες μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης να… καταρρέουν υπό το βάρος των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Την ίδια στιγμή για την Intralot καταγράφεται, έστω και ενδοσυνεδριακά, νέα χαμηλή τιμή στα 8,44 ευρώ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική αγορά και την υποβάθμιση της τιμής-στόχου από ξένους και ελληνικούς οίκους.

Να σημειωθεί πως χαμηλό για την εταιρία σε κλείσιμο είναι τα 8,48 ευρώ.

Πολύ κοντά στα χαμηλά κυμαίνονται οι μετοχές των ΕΛΤΕΧ, Αγροτικής.

Από τον FTSE, η Εθνική αντιδρά στα 31,88 ευρώ, «μηδενίζοντας» την αρχικά αρνητική απόκλιση, στα 5,78 ευρώ μένει σταθερή η Βιοχάλκο, αντιδρούν ο ΟΤΕ στα 14,78 ευρώ, η Coca Cola στα 16,78 ευρώ.

Στο δεκάλεπτο έντασης της διόρθωσης, ο Γ.Δ. υποχώρησε χαμηλότερα των 3.313 μονάδων «γράφοντας» νέο χαμηλό ημέρας στις 3.308,8 μονάδες.

Λίγο μετά τις 13:05 έχανε 0,83% στις 3.313 μονάδες.

Εκεί, όμως, όπου εμφανώς υπάρχει πρόβλημα είναι σε μία ομάδα μετοχών εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης που τα οικονομικά τους αποτελέσματα είτε προβλημάτισαν είτε αφήνουν εύλογα ερωτήματα για τη συνέχεια.

Κατά 19,7% υποχωρεί η Altec στο 1,79 ευρώ, συνεχίζεται η άτακτη υποχώρηση για την Betanet στο 0,23 ευρώ (-17,8%), χάνει το 0,3 ευρώ η Spider (-19,5%).

Σημαντικά χαμηλότερα οι μετοχές εταιριών όπως Μοχλός (στο 0,22 ευρώ), Compucon στο 0,23 ευρώ, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία στο 0,12 ευρώ, Ατέρμων στο 0,25 ευρώ.

Πιέζεται και λόγω εξαμήνου η μετοχή της Σπύρου στο 1,51 ευρώ, υποχωρεί για ανάλογους λόγους η Vell Group στο 0,41 ευρώ, οπισθοχωρεί επικίνδυνα στο 0,45 ευρώ ο Πετζετάκις.

Στο 0,42 ευρώ «κρατιέται» η Αltec με απώλειες της τάξεως του 4,5%.

Είναι εμφανές λοιπόν το ξεκαθάρισμα που γίνεται στο… ταμπλό, με αφορμή και τα αποτελέσματα εξαμήνου, τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις των λογιστών και τα περίεργα των λογιστικών καταστάσεων.

Ένα μέρος του ταμπλό «τραυματίζεται» με αφορμή και την ανακοίνωση των μεγεθών δεύτερου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v