Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη (προς το παρόν) η Σοφοκλέους

Θέσεις αξίας 13-15 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πως κατοχυρώθηκαν μέχρι τα χαμηλά των 3.313,1 μονάδων. Διορθώνει η Εθνική χωρίς να χαλά η βραχυπρόθεσμη εικόνα, ΔΕΗ και ΟΤΕ περιορίζουν τις απώλειες του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κράτησαν οι 3.300 μονάδες και λίγο μετά τα πρώτα 10 - 15 λεπτά της συνεδρίασης οι αγοραστές αναθάρρησαν.

Χαμηλότερο -μέχρι τώρα- σημείο για τον Γενικό Δείκτη οι 3.313,08 μονάδες, με τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της διόρθωσης να προσεγγίζουν τα 13 - 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο στην Εθνική ο τζίρος για την ίδια περίοδο κυμάνθηκε στα 9 εκατομμύρια ευρώ, όταν όμως στο τετραήμερο της ανοδικής αντίδρασης πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 185 εκατ. ευρώ (η αναφορά γίνεται πάντα για τις πράξεις μέσω συστήματος Χ.Α.).

Η μετοχή της Εθνικής πιέστηκε μέχρι τα χαμηλά των 31,38 ευρώ για να αντιδράσει στη συνέχεια λίγο προς τα 31,54 ευρώ. Από την εικόνα της αγοράς τα πρώτα 45 - 50 λεπτά φαίνεται να ολοκληρώνεται ένας μικρός κύκλος κατοχύρωσης θέσεων, να διαμορφώνονται ενδοσυνεδριακά αποκλίσεις που επιτρέπουν απρόσκοπτα πωλήσεις - αγορές γύρω από καλές τιμές.

Την ίδια ώρα που εξελισσόταν η αναμενόμενη κατοχύρωση θέσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές μέσω ΟΤΕ, ΔΕΗ επιχειρούνταν να περιοριστεί η… ζημιά για τον FTSE. Ο δείκτης έγραφε μεν απώλειες, συντηρούνταν όμως υψηλότερα των 1.805 - 1.810 μονάδων διατηρώντας "ζεστή" τη βραχυπρόθεσμη τάση. Από τον 20άρη απώλειες σημειώνονταν για τις τραπεζικές μετοχές των Eurobank (στα 14,02 ευρώ), Alpha Bank (στα 17,44 ευρώ), Κύπρου (στα 8,72 ευρώ), Πειραιώς (στα 18,32 ευρώ), MPB (στα 4,5 ευρώ).

Εν τω μεταξύ, σημαντικές απώλειες άνω του 2,5% εμφανίζει ο τίτλος της Intralot, "φλερτάροντας" με τα χαμηλά 52 εβδομάδων, τα οποία διαμορφώνονται στα 8,48 ευρώ.

Εύλογα περισσότερες και οι μετοχές με υποχώρηση της τιμής τους, με τις Altec - Microland και σήμερα υπό πίεση στο 0,41 και στα 2,01 ευρώ αντίστοιχα. Πίεση και στη μετοχή της Vell Group στο 0,41 ευρώ, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της εταιρίας, ενώ στο 0,55 ευρώ υποχωρούσε η μετοχή της Αττικάτ.

Σε μετοχές εταιριών με εμφανή προβλήματα στα μεγέθη του ισολογισμού έβγαινε προσφορά τουλάχιστον στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αν και προσφορά - συναλλαγές περιορίζονταν σε μέτριο επίπεδο.

Από πλευράς απόδοσης μπροστά η Τεγόπουλος στο 1,96 ευρώ με 9,5%, πληθώρα μετοχών της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης με συναλλαγές μερικών δεκάδων τεμαχίων ή ακόμη και… ρεταλιών λίγων κομματιών.

Είναι ενδεικτικό πως από τις πρώτες 30 σε απόδοση μετοχές για 11 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα εκατό (100) τεμάχια. Αντιθέτως, σε ΕΧΑΕ (8,36 ευρώ) και Alapis (1,71 ευρώ) σημειωνόταν σχετική κινητικότητα, ενώ η Σέλμαν (δες σχετικό θέμα για συμφωνία με τράπεζες) κυμαινόταν στο 0,60 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v