Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυπρόθεσμο "παιχνίδι" στη Σοφοκλέους

Υπεραξίες 4,5 ευρώ ανά μετοχή της Εθνικής καταγράφονται μέσα σε μόλις 4 συνεδριάσεις. Αφορμής δοθείσης θα επιχειρηθεί κατοχύρωση θέσεων και άντληση ρευστότητας στο ΧΑ. Κατά 0,8% χαμηλότερα ξεκίνησε ο DAX στη Φρανκφούρτη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με διόρθωση 0,8% ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Μετά την άκρως ενδιαφέρουσα χθεσινή συνεδρίαση στη Wall, στις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται και πάλι κλίση για χαμηλότερα. 

Σύμφωνα με ορισμένους πρόκειται για μία πρώτης τάξεως αφορμή ώστε να κατοχυρωθούν υψηλές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα χρήσιμη για τη συνέχεια.

Για τον Γ.Δ. έχει διαγραφεί μια πορεία 140 μονάδων από τα χαμηλά στις 28/8 και μετά την επιβεβαίωση της περιοχής στήριξης των 3.201,8 μονάδων.

Ανώτατη τιμή αυτής της περιόδου το χθεσινό υψηλό των 3.342,8 μονάδων, με τον Γ.Δ. να διαμορφώνεται σε κλείσιμο λίγο χαμηλότερα.

Ανάλογη αντίδραση σημειώθηκε και για τον FTSE-20, καθώς η κίνηση αυτή στηρίχτηκε κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και σε μεγάλο βαθμό στην Εθνική.

Την ίδια περίοδο η Εθνική αντιδρά από τα 27,4 μέχρι τα 31,88 ευρώ, που αποτελούν και υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης.

Αναφερόμαστε δηλαδή σε κίνηση που αποφέρει θεωρητικά (απόλυτο μέγεθος) ολόκληρα 4,48 ευρώ ανά μετοχή, μέσα σε μόλις 4 συνεδριάσεις.

Ανάλογη αντίδραση και υπεραξίες καταγράφονται για άλλες τραπεζικές μετοχές, αλλά και τίτλους του 20άρη, όπως και για μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Κατοχύρωση θέσεων και αποκόμιση ρευστότητας, λοιπόν.

Με ζητούμενη την άμεση επιβεβαίωση, το αργότερο αύριο, των στηρίξεων βασικών δεικτών, μετοχών.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια επόμενη αντίδραση ικανή να φέρει τον Γ.Δ. στις 3.375 - 3.385 μονάδες.

Στο εξαιρετικά κατατοπιστικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη "Οι τραπεζικές μετοχές… με χαρτί και με μολύβι" αναφέρονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τα θεμελιώδη των ελληνικών τραπεζών, χρηματιστηριακούς δείκτες και συντελεστές.

Για τον ΟΤΕ, που τις τελευταίες 30 ημέρες αντιδρά κατά 10,1%, παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού για το ενδεχόμενο διεκδίκησης άδειας κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς στη Ρουμανία.

Για τον ΟΠΑΠ, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αναφέρονται σήμερα στον Χαμαιλέοντα.

Ένα θέμα που ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά μια ελληνική εταιρία είναι αυτό που αφορά στην εξαγορά της Huiyuan Juice από την Coca Cοla Company έναντι 2,3 δισ. δολ.

Κίνηση που θα μπορούσε να ενδιαφέρει άμεσα την εδώ και έναν χρόνο εγκατεστημένη στην Κίνα Frigoglass.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, όμως, το θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο την αγορά είναι η εκτίμηση 4 κορυφαίων οικονομολόγων για πληθωρισμό 4,7% - 4,8% τον Αύγουστο.

Ο σχετικός δείκτης θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, δηλαδή μία μέρα πιο νωρίς από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ, για την οποία ενδιαφέρουσα προσέγγιση έχει ο Νίκος Γ. Δρόσος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v