Ένας καλός οιωνός για τους ταύρους!

Η χθεσινή νέα μεγάλη πτώση του πετρελαίου τόνωσε το ηθικό των ταύρων. Όμως, υπάρχει κι άλλος λόγος που θα έπρεπε να τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα σε μια περίοδο χρηματιστηριακής μαυρίλας.

Ένας καλός οιωνός για τους ταύρους!

Όταν ο Dow Jones φτάνει να κερδίζει 250 μονάδες λόγω κυρίως πετρελαίου και στο τέλος κλείνει με αρνητικό πρόσημο, όπως συνέβη χθες, το όποιο απόθεμα αισιοδοξίας υπήρχε πάει περίπατο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλει κανείς να προβληματιστεί με κάτι άλλο.

Αν η ΑΕΚ, που σχεδόν όλοι την είχαν ξεγραμμένη, μπορεί να κερδίσει τον οικονομικά ισχυρότερο ΠΑΟ, γιατί να μην μπορούν οι ταύροι να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να γυρίσουν το χρηματιστηριακό παιχνίδι υπέρ τους κερδίζοντας τις αρκούδες;

Αναμφίβολα, οι οικονομικές συνθήκες από τη μια πλευρά και η χαμηλή πτήση των επιχειρηματικών κερδών από την άλλη δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για την πορεία των μετοχών.

Με άλλα λόγια, οι αρκούδες συνεχίζουν λογικά να έχουν το πάνω χέρι.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει όταν δεν την περιμένει κανείς.

Το καλοκαίρι του 1999, τα ελληνικά νησιά βούλιαζαν από χιλιάδες νεόπλουτους Έλληνες που νόμιζαν ότι οι τιμές των μετοχών θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν αν και διαπραγματεύονταν 100 και 300 φορές τα κέρδη τους.

Το πρώτο τρίμηνο του 2000, πολλοί αγόραζαν μετοχές εταιριών .com που είχαν ζημίες με την ελπίδα ότι θα έβγαζαν τρελά κέρδη αργότερα.

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο τρίμηνο του 2003 πολλοί «σκότωναν» όσο-όσο τις μετοχές τους καθώς τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονταν πάνω από το Ιράκ.

Ως ένα σημείο όλα αυτά αποτελούν μέρος του χρηματιστηριακού παιχνιδιού, η εξέλιξη του οποίου είναι δύσκολο να προβλεφτεί, έστω κι αν μετά Χριστόν πολλοί προφήτες...

Στην προκειμένη συγκυρία έχουμε ένα θετικό γεγονός.

Η πτώση του πετρελαίου συνιστά ένα θετικό σοκ για τις οικονομίες των μη πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι, αν οι τιμές διατηρηθούν σ’ αυτά τα επίπεδα και πολύ περισσότερο υποχωρήσουν κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και η οικονομική δραστηριότητα θα τονωθεί με κάποια καθυστέρηση.

Ό,τι καλύτερο δηλαδή για τις μετοχές, αν και η πτώση της τιμής του αργού λόγω μειωμένης ζήτησης σηματοδοτεί οικονομική καχεξία σε πρώτη φάση.

Όμως, οι ταύροι έχουν κι άλλον έναν λόγο για να ποντάρουν στο σενάριο που θέλει τα χειρότερα στις χρηματιστηριακές αγορές να βρίσκονται πίσω τους.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με τιμήματα σε ρευστό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ έφτασαν στο
0,9% της κεφαλαιοποίησης των αγορών τους τελευταίους 3 μήνες.

Ως ποσοστό βρίσκεται σχετικά κοντά στο επίπεδο-ρεκόρ του 1,3% της συνολικής κεφαλαιοποίησης που καταγράφηκε το β΄ τρίμηνο του 2007, πριν ξεκινήσει η μεγάλη διολίσθηση των μετοχών.

Σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο το 0,9% είναι διπλάσιο
.

Στα τέλη του 1998 - αρχές του 1999 που τα επιχειρηματικά ντιλ του είδους γνώρισαν σημαντική άνοδο, οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν ανοδικά το επόμενο 12μηνο.

Όμως, δεν επαναλήφθηκε το ίδιο το γ΄ τρίμηνο του 2000 που τα ντιλ ξαναπήραν την ανηφόρα, αλλά λίγο αργότερα οι αγορές κατέρρευσαν.

Αν όμως στην αξία των ντιλ που χρηματοδοτήθηκαν με ρευστό προσθέσει κάποιος τις επαναγορές ιδίων μετοχών από εταιρίες και αφαιρέσει τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ο δείκτης που προκύπτει δείχνει να έχει μεγαλύτερη προβλεπτική ικανότητα.

Σήμερα, οι καθαρές αγορές μετοχών και άλλων εταιριών αντιπροσωπεύουν το 0,8% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και είναι επίσης διπλάσιες από τον ιστορικό μέσο όρο.

Επομένως, το σήμα για τις μετοχικές αγορές το επόμενο 12μηνο είναι καλό.

Έχουν λοιπόν έναν ακόμη λόγο να αισιοδοξούν οι ταύροι ότι τουλάχιστον τα χειρότερα είναι πίσω τους.

Αν υπάρχει ένα ερωτηματικό, αυτό συνδέεται με την εμπειρική διαπίστωση ότι η έξαρση των επιχειρηματικών συναλλαγών του είδους σηματοδοτεί την κορυφή της αγοράς.

Dr. Money
[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v