Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Γιαννάκης και η ουρά του… ΟΠΕΚ

Φθηνότερα καύσιμα οδηγούν απαραίτητα και σε χαμηλότερα επιτόκια; Ο ΟΠΕΚ, σε αντίθεση με τον Γιαννάκη, φαίνεται ότι έχει άλλη γνώμη…

Ο Γιαννάκης και η ουρά του… ΟΠΕΚ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με ύφος περισπούδαστο, στα όρια του γελοίου, ο παλαιός χρηματιστηριακός φίλος μου, Ιωάννης, μονολογούσε χθες: «Φθηνότερα καύσιμα και βεβαίως φθηνότερα εμπορεύματα σημαίνουν χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων», απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο στον… εαυτόν του.

Δίχως να του δώσω ιδιαίτερη σημασία, συνέχισα να τον κοιτώ ατάραχος.

«Απομάκρυνση των πιέσεων αυτών σημαίνει και αντίστοιχη "χαλάρωση" της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».

«Τι λες;», ψέλλισα.

«Χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν, ενδεχομένως, και ταχύτερη ανάπτυξη και βεβαίως φθηνότερο κόστος χρήματος κ.λπ.», πρόσθεσε.

Δεν άντεξα και του απάντησα.

«Ναι, σύμφωνοι, Γιαννάκη. Αυτά λέει η θεωρία. Και αφού το λέει η θεωρία δεν μπορεί, έτσι θα είναι, θα μου πεις… και ίσως να έχεις και δίκιο… Έλα όμως που υπάρχει και ο ΟΠΕΚ».

«Τι εννοείς», διερωτήθη ο αγαπητός Ιωάννης, αναλογιζόμενος τα τυχόν ατοπήματα στα οποία είχε διολισθήσει η οικονομική του ανάλυση.

«Σύμφωνοι, John. Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίζονται να έχουν βρει έναν ανέλπιστο σύμμαχο στη μάχη τους κατά της οικονομικής ύφεσης και του πληθωρισμού, με τη βουτιά στις πετρελαϊκές τιμές.

Ο «μαύρος χρυσός» κατρακύλησε χθες έως και τα 104,14 δολ. το βαρέλι για το μπρεντ και έως και τα 105,46 για το αργό στην αγορά της Νέας Υόρκης, γεγονός που αποτυπώθηκε κατά τρόπο γλαφυρό στο ταμπλό του NYSE, ενώ ευθέως αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι τιμές των εμπορευμάτων, στην αγορά του Σικάγου.

Έλα όμως που υπάρχει και ο ΟΠΕΚ», πρόσθεσα και συνέχισα.

«Όταν το πετρέλαιο τραβούσε την ανηφόρα, τσιμουδιά δεν άκουγες… από τον Ούγκο Τσάβεζ της Βενεζουέλας, τους Ιρανούς και τους Σαουδάραβες. Μόνον τίποτε κορόνες ότι θα κλείσουν τις στρόφιγγες, αυξάνοντας περαιτέρω τις πετρελαϊκές τιμές… Τώρα, όμως, να σου και ο Ούγκο, να σου και ο Ιρανός, που λένε ότι οι τιμές… πέφτουν πολύ και ότι αν η τιμή του βαρελιού πέσει κάτω από τα 100 δολ., τότε θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή…».

«Τι λες;», αναφώνησε ο φίλτατος Ιωάννης…

«Ναι, ναι, Γιάννη μου», συνέχισα. «Ήρθε λοιπόν χθες, μία ημέρα πριν συνεδριάσει η ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, ο πώς τον είπαμε… ο Χολαμχοσεϊν Νοζάρι… και είπε ότι στις 9 του μηνός που συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ πρέπει να δει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής, ώστε να αντισταθμιστούν οι πτωτικές τάσεις στις πετρελαϊκές τιμές…

Γι' αυτό, Γιαννάκη μου, καλά είναι τα νέα μέχρι στιγμής, αλλά ο ΟΠΕΚ πίσω την έχει την… ουρά...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v