Οι τραπεζικές μετοχές «με χαρτί και με μολύβι»

Οι τραπεζικοί τίτλοι, παρά το χθεσινό rebound, έχουν «επιστρέψει» σε επίπεδα 2005. Και αυτό όταν η κερδοφορία τους έχει υπερδιπλασιαστεί, τα P/E είναι μονοψήφια και οι αποτιμήσεις «φλερτάρουν» με τη λογιστική αξία τους…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Οι τραπεζικές μετοχές «με χαρτί και με μολύβι»
* Ο πίνακας με την πορεία των τραπεζικών κερδών την τελευταία τριετία καθώς και με τα Ρ/Ε των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών παρατίθεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 
 
Οι τραπεζικοί τίτλοι, παρά το χθεσινό ισχυρό rebound τους, έχουν «επιστρέψει» περίπου στα επίπεδα του 2005. Και αυτό όταν από τότε η κερδοφορία τους έχει υπερδιπλασιαστεί, όταν τα τρέχοντα P/E είναι μονοψήφια και όταν οι αποτιμήσεις κάποιων εξ αυτών αρχίζουν να «φλερτάρουν» με τη λογιστική αξία τους…

Περίπου τρία χρόνια πίσω, στα επίπεδα του 2005, έχουν «γυρίσει» σε γενικές γραμμές οι τιμές των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει και από τον παρατιθέμενο πίνακα. Κατά την ίδια περίοδο, ωστόσο, τα κέρδη των ίδιων τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Για παράδειγμα, με βάση το κλείσιμο της 2ας Σεπτεμβρίου, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει κερδίσει μόλις 15,7% την τελευταία τριετία, όταν τα κέρδη του φετινού εξαμήνου είναι κατά 146% ανώτερα από εκείνα του εξαμήνου του 2005 (από τα 330 στα 813 εκατ. ευρώ).

Στην περίπτωση της Eurobank, η μετοχή «μετράει» την τελευταία τριετία απώλειες, όταν τα κέρδη του φετινού πρώτου εξαμήνου ήταν κατά 110% ανώτερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2005.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει καταγράψει στη συγκεκριμένη περίοδο κέρδη 49%, ωστόσο το growth των εξαμηνιαίων κερδών έχει αυξηθεί κατά 155%.

Μπορεί βέβαια να υποστηρίξει κάποιος ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι τρεις παραπάνω τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Ωστόσο, οι εκδόσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από μόνες τους την τόσο μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των τιμών των μετοχών στο ταμπλό της Σοφοκλέους από τη μια πλευρά και των καθαρών κερδών από την άλλη.

Άλλωστε και η Alpha Bank, που δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, έχει δει τη μετοχή της να κερδίζει μόλις 7,7% και τα κέρδη της να εκτινάσσονται στο +112%!

Μονοψήφια P/E

Στον δεύτερο παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται οι δείκτες P/E των μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, καθώς και οι δείκτες P/BV των ίδιων ομίλων.

Με βάση λοιπόν τις τιμές στις 2/9/2008 και τις εκτιμήσεις της Citigroup για τα αποτελέσματα του 2008 προκύπτει ότι όλες οι τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με μονοψήφιο δείκτη P/E. Τις περισσότερο ελκυστικές τιμές στον συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζουν οι τίτλοι των Marfin Popular Bank, Ελληνικής και Eurobank.

Με βάση το κλείσιμο της ίδιας ημερομηνίας και τα ίδια κεφάλαια της 30ής Ιουνίου του 2008 προκύπτει ότι ο δείκτης P/BV των ίδιων τραπεζών κυμαίνεται μεταξύ του 1,09 και του 2,49. Ελκυστικότερες τιμές στον συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζουν οι μετοχές της Marfin Popular Bank, της Ελληνικής Τράπεζας και της Eurobank.

Η ουσία είναι ότι πριν από 2 - 3 χρόνια οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν γύρω στις 3 με 4 φορές τη λογιστική αξία τους!

Η μισή αλήθεια…

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, βέβαια, λένε συνήθως τη «μισή αλήθεια», καθώς δεν συνυπολογίζουν ότι βρισκόμαστε σε περίοδο διεθνούς κρίσης και έντονης αβεβαιότητας για τον κλάδο (και για την οικονομία γενικότερα). Μιας κρίσης που όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, με άγνωστες -ενδεχομένως- συνέπειες, ακόμη και για τα ισχυρότερα τραπεζικά συγκροτήματα.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι αναλυτές δηλώνουν σχετικά αισιόδοξοι, ιδίως μετά και τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του 2008. Όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις λογιστικές καταστάσεις:

Οι χορηγήσεις «έτρεξαν» με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς (+29% κατά μέσο όρο με υψηλότερα ποσοστά για Πειραιώς, Marfin και Eurobank).

• Τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων, σε γενικές γραμμές, «άντεξαν» (μέση ποσοστιαία άνοδος στα καθαρά έσοδα από τόκους 16%, με τις περιπτώσεις των Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής και Alpha να ξεχωρίζουν).

• Δεν επιβεβαιώθηκε κάποια σημαντική επιδείνωση στην υγεία των δανειακών χαρτοφυλακίων.

• Ο δείκτης κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο σαφώς ικανοποιητικό 50% (πάνω από 60% πριν από 3 - 4 χρόνια), με καλύτερες επιδόσεις αυτές των Κύπρου, Alpha, Marfin Popular Bank, Εθνικής και Ελληνικής.

• Η ανάπτυξη στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης συνεχίστηκε με ταχύτατους ρυθμούς (+59% κατά μέσο όρο).

* Ο πίνακας με την πορεία των τραπεζικών κερδών την τελευταία τριετία καθώς και με τα Ρ/Ε των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών παρατίθεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v