Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Εισαγόμενες πιέσεις σε τράπεζες - Intralot

Χάθηκε η πρώτη μάχη στις 3.300. Σημαντικές απώλειες για τράπεζες, νέο χαμηλό για την Intralot. Νέα φουρνιά εισηγμένων που απαξιώνονται και χρηματιστηριακά. Κραδασμοί σε ένα μέρος των μικρομεσαίων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο ρυθμό των ακραίων διακυμάνσεων για πολλοστή φορά οι αγορές, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να κυμαίνεται σε εύρος 1,5% και ΄΄παλεύοντας΄΄ μέχρι τέλους τις 3.300 μονάδες.

Σε κλείσιμο ο ΓΔ διαμορφώθηκε σε 3.293 μονάδες (μείον 1,4%) κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Η συνεδρίαση, ξεκίνησε με ρυθμό ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, που παρέπεμπαν περισσότερο σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων μετά την τελευταία αντίδραση παρά σε κάτι ποιο σοβαρό.

Στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης κατοχυρώθηκαν θέσεις αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στην Εθνική.

Το ενδιαφέρον είναι, πως η μετοχή της Εθνικής που παρουσίαζε την υψηλότερη βραχυπρόθεσμη απόδοση από τα χαμηλά της 29/8 ΄΄κράτησε΄΄ μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Εθνικής ΄΄λαβώθηκε΄΄ τελικά κατά 0,25% υποχωρώντας σε 31,8 ευρώ. Αναλυτές εκτιμούν, πως η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να φέρει βασικούς δείκτες-μετοχές χαμηλότερα εξακολουθούν ωστόσο να ποντάρουν στο ενδεχόμενο νέας αντίδρασης προς τις 3.375-3.385 μονάδες.

Αυτό βέβαια, μετά την ολοκλήρωση της βραχυπρόθεσμης κίνησης της αγοράς, που σε επίπεδο S&P 500 μπορεί να φτάσει και πάλι μέχρι την περιοχή των 1.250 μονάδων

Πέρα από την μεικτή εικόνα των μετοχών του Ftse αυτό που φαίνεται να προβληματίζει παράγοντες της αγοράς είναι η κατάρρευση δυνάμεων του μικρομεσαίου χώρου. Φαινόμενο, που θα μπορούσε να επηρεάσει αλυσιδωτά μεγαλύτερο μέρος της αγοράς και όχι μόνο.

Τουλάχιστον με βάση μία δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα προκαλούσε…γκρίζες σκέψεις για πλήθος εισηγμένων.

Δεν είναι τυχαίο πως στην φουρνιά των απαξιωθέντων και χρηματιστηριακά εταιρειών του ομίλου Λαναρά, του Μοχλού και άλλων…διαττόντων αστέρων έρχεται να προστεθεί ακόμη μία ομάδα εισηγμένων.

Η άτακτη υποχώρηση των Microland-Altec, Betanet, Spider και άλλων μετοχών εταιρειών με εμφανή οικονομικά προβλήματα είναι αυτή που προβληματίζει περισσότερο από τη διακύμανση του…Ftse. Και όπως δείχνουν τα πράγματα και οι λογιστικές καταστάσεις υπάρχει μακριά ουρά.

Ξεχώρισε αρνητικά η Intralot σε νέο χαμηλό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία, που αποτιμώνται από τις JP Morgan και UBS με χαμηλότερες τιμές. H μετοχή της Intralot υποχώρησε 4,3% στα 8,4 ευρώ, με συναλλαγές 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Πίεση όμως δέχτηκαν οι μετοχές των Eurobank στα 14,10 ευρώ, Alpha Bank,στα 16,9 ευρώ ενώ για ακόμη μία φορά προβλημάτισε η υποχώρηση κατά 4,18% της Πειραιώς στα 17,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v