Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύριο η απόφαση για τα ασφαλιστικά τραπεζών

Έγινε σήμερα το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν με αιτήσεις τους οι Ε.Ε.Τ., η ΕΣΤΕ και ο ΣΕΒ, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή εναντίον ΟΤΟΕ και ΟΜΕΔ, με στόχο να παγώσει η διαδικασία της Διαιτησίας.

  • της Εύας Καραμανώλη
Αύριο η απόφαση για τα ασφαλιστικά τραπεζών
Μέχρι αύριο το πρωί αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση προσωρινής ρύθμισης που κατέθεσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ζητώντας να απαγορευθεί προσφυγή της ΟΤΟΕ στην διαιτησία για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η αίτηση συζητήθηκε ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας.

Η Ενωση ζητεί να σταματήσει η προοδος της διαιτητικής διαδικασίας διότι, όπως υποστηρίζει, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζών ήταν διετής και ισχύει μέχρι το 2009 ως εκ τούτου θεωρείται σύμβαση αορίστου χρόνου και συνεπώς ο κλάδος δεν στερείται συλλογικής σύμβασης.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται στην αίτηση, η έκδοση απόφασης από την διαιτησία θα υποκαθιστούσε την συλλογική σύμβαση εργασίας και θα είχε ισχύ νόμου.

Παρόντες στην διαδικασία ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Πρωτόπαπας.

Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε οτι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν θεμελιώδη συνταγματικό θεσμό πάνω στον οποίο βασίζεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δυστυχώς στον πιο κρίσιμο τομέα της οικονομίας, δηλαδή στον τραπεζικό , θέλουμε σύγκρουση γύρω από το αυτονόητο. Είναι καταχρηστικό να λένε οι Τράπεζες οτι δεν έχουν εργοδοτική οργάνωση. Είναι ένα τέχνασμα να αποφύγουν τις συμβάσεις».

Ο απώτερος στόχος - τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ - αυτής της πρωτοφανούς τακτικής χρησιμοποίησης της Δικαιοσύνης προληπτικά, για να υπερασπίσουν τα εργοδοτικά συμφέροντα των μελών τους, πριν από την έκδοση της διαιτητικής απόφασης, είναι η κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και η ακύρωση του ΟΜΕΔ.

Η ΟΤΟΕ - σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση - ανέπτυξε τα επιχειρήματά της και αντέκρουσε τους έωλους νομικούς τακτικισμούς, των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες επέμειναν να αποδείξουν – χωρίς επιχειρήματα – ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ, δηλαδή εργοδοτικές οργανώσεις. 

Η ΟΤΟΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - έχοντας τη βεβαιότητα, ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει Δημοκρατία και εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και οι Διεθνείς Κανόνες, που καθορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ΟΛΩΝ, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία λειτουργώντας σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί παρά να κάνει το χρέος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v