Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πλαφόν η απαλλαγή για "μπλοκάκια"

Διόρθωση υπέρ του πλαφόν στη φορολόγηση του αμειβόμενου με δελτίο παροχής υπηρεσιών έκανε το υπουργείου Οικονομίας. Υπό εξέταση η δέσμευση αδρανών τραπεζικών καταθέσεων υπέρ των δημόσιων εσόδων.

  • της Ελενας ¨Λάσκαρη
Με πλαφόν η απαλλαγή για μπλοκάκια
Με εισοδηματικό όριο και με απλή δήλωση του εργαζόμενου ότι έχει ένα και μοναδικό εργοδότη, οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, που καταργείται με το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η «διόρθωση» που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομίας από βήματος Βουλής για τη λεγόμενη γενιά των 700 ευρώ, τονίζεται σήμερα από στελέχη του υπουργείου Οικονομίας ότι δεν αποτελεί υπαναχώρηση. Σημειώνουν χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομίας ότι «ο νόμος ήταν σαφής εξαρχής και εξαιρούσε τα μπλοκάκια».

Η ουσία είναι πως ούτε εξαίρεση υπήρχε εξαρχής, ύτε τώρα είναι σαφές πως θα γίνει σε πρακτικό σκέλος η εξαίρεση. Δεδομένο είναι όμως πως θα χρειαστεί κάποια προσθήκη στο νομοσχέδιο που να διευκρινίζει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα εξαιρούνται τα μπλοκάκια από την κατάργηση του αφορολογήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αλλαγή αυτή, επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποδέχεται ότι οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη αποτελούν μισθωτούς εργαζόμενους με διαρκή και αδιάκοπη σχέση. Δίκαιο θα ήταν επομένως να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση του αφορολόγητου των μισθωτών των 12.000 ευρώ και όχι των 10.500 ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αναφορικά με την πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ Γιάννη Μανώλη, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες είχε ασκήσει έντονη κριτική στο Γιώργο Αλογοσκούφη και την «πάσα» που του έκανε χθες για δέσμευση των αδρανών τραπεζικών καταθέσεων υπέρ του Ταμείου κατά της Φτώχειας, οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν σήμερα «λογική» την πρόταση, συμπληρώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών.

Ο κ. Μανώλης χθες , πρότεινε να δεσμεύονται από το Δημόσιο οι ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, πρόταση έναντι της οποίας ο κ. Αλογοσκούφης δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αφετέρου τη χαρακτήρισε ευθύς εξαρχής πολύ θετική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ιδέα» της δέσμευσης των αδρανών τραπεζικών καταθέσεων δεν είναι ελληνική, αλλά προηγήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος από τον περασμένο Αύγουστο έβαλε στο μάτι αδρανείς λογαριασμούς 10 δισ. ευρώ στην Ιταλία, για να εμφανίσει κοινωνικό πρόσωπο και να λύσει και μέρος των δημοσιονομικών του προβλημάτων.

Τέλος αναφορικά με την προαναγγελία νέας απόσυρσης ΙΧ και αλλαγής του συστήματος τελών κυκλοφορίας, στο υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζουν ότι θα πρόκειται για νέου τύπου απόσυρση , συμπληρώνοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα και θα υπάρξει συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών. Για τα τέλη κυκλοφορίας , το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από το 2009 και θα σχετίζει το ύψος των τελών τόσο με τον κυβισμό όσο και με την αντιρρυπαντική τεχνολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v