Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μουδιασμένο ξεκίνημα δείχνουν οι ξένες αγορές

Λίγο χαμηλότερα ξεκινά ο Dax, ενώ στο ΧΑ δεν φαίνεται να απειλούνται οι στηρίξεις για ΓΔ και Ftse. Σε φάση απαξίωσης ένα μέρος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα 29,98 ευρώ ΄΄κλειδί΄΄ για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με μικρή υποχώρηση ξεκίνησε ο Dax στην Φραγκφούρτη, με τις ευρωπαικές αγορές να τελούν σε αναμονή κ α ι για την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Όμως η τάση παραμένει…στάσιμη, καθώς από χθες το βράδυ η Wall δίνει αμφίσημα σημάδια, με τον S&P σε οριακή υποχώρηση προς τις 1.274,9 μονάδες. Οι αγορές προσφέρουν βραχύβιες ανοδικές αφορμές, διορθώνουν αλλά μέχρι τώρα ΄΄αρνούνται΄΄ να δώσουν ξεκάθαρα πτωτική τάση.

Οι περισσότερες κύριες στηρίξεις βασικών δεικτών σε Wall, Ευρώπη συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ κρατούν. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον.

Κάτι, που συντηρεί την επιφυλακτικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών, οι οποίοι όπως φαίνεται και από τις κινήσεις τους στην αγορά Παραγώγων διστάσουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Από τις 3.293 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χωρίς να φαίνεται να απειλείται η περιοχή στήριξης των 3.220-3.200 μονάδων. Σε περίπτωση μίας επόμενης ανοδικής αντίδρασης πρώτη αντίσταση θεωρούνται οι 3.340-3.342 μονάδες αν και αυτό το σενάριο χρειάζεται…καύσιμο για να ΄΄τρέξει΄΄.

Για τον Ftse οι προσδοκίες περιορίζονται στην διαφύλαξη των 1.790 μονάδων και στην χειρότερη περίπτωση του χαμηλού των 1.742 μονάδων (της 28/8).

Ζητούμενη η συμπεριφορά της Εθνικής, που ΄΄έρχεται΄΄ από μία ισχυρή βραχυπρόθεσμη αντίδραση, μερική κατοχύρωση θέσεων χθες αλλά με συντήρηση της τιμής υψηλότερα των 30 ευρώ.

Το χθεσινό χαμηλό των 29,98 ευρώ αποτελεί την πρώτη στήριξη. Από τον 20ά;ρη κρατάμε την κίνηση της Marfin Popular Bank, που μέσω της εξαγοράς της Rosprombank διευρύνει την παρουσία της σε αγορές δέκα χωρών.

Όμως το θέμα των ημερών σε χρηματιστηριακά γραφεία και…πηγαδάκια της αγοράς είναι η επαπειλούμενη απαξίωση α κ ό μ η ενός ικανού αριθμού εισηγμένων εταιρειών.

Τουλάχιστον έτσι όπως καταγράφεται τις τελευταίες συνεδριάσεις στο…ταμπλώ για μετοχές των Altec-Microland, Betanet, Spider αλλά και ορισμένων ακόμη, που φαίνεται να παίρνουν σειρά. Είχε τονισθεί επανειλημμένα και αποτελούσε κοινή εκτίμηση της πιάτσας, πως αυτή τη φορά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου θα οδηγούσε σε ένα γερό ξεκαθάρισμα στο μικρομεσαίο χώρο.

Και η αρχή αυτής της διαδικασίας αρχίζει να αποτυπώνεται στον πίνακα.

Είναι ενδεικτικό, πως την τελευταία εβδομάδα 25 μετοχών εταιρειών( όλων από την ίδια κατηγορία με μόνη εξαίρεση το μείον 11,8% της Intralot) οι απώλειες ξεπερνούν το 10%. Στην περίπτωση μάλιστα των Betanet, Microland-Altec, Πετζετάκις, Κλωνατέξ, Ιπποτούρ, Ευρωσυμμετοχές, Πραξιτέλειο, Ενωμένη Κλωστουφαντουργία η ζημιά είναι μεγαλύτερη του 20% με πέντε μετοχών την απόλυτη τιμή να διαμορφώνεται χαμηλότερα των 0,30 ευρώ και της Spider στο…τσακ των 0,31 ευρώ.

Τάση, που κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών θα έχει συνέχεια και πιθανόν συνέπειες το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε α κ ό μ η στην πλήρη τους έκταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v