Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον κίνδυνο των... αρκούδων το Χρηματιστήριο

Η χθεσινή υποχώρηση των ταύρων στη Wall φέρνει τις... αρκούδες μέσα στις πόλεις. Η βιαιότητα της πτώσης σε 2 - 3 συνεδριάσεις μπορεί να κρύβει νέα χαμηλά, αλλά και τις επόμενες ευκαιρίες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με χαρακτηριστικούς τίτλους, όπως "Οι αρκούδες βγήκαν… παγανιά" και "Οι ταύροι ξανά στη γωνία" καταγράφουν Αμερικανοί αναλυτές την επέλαση των πωλητών σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη.

Κοινή εκτίμησή τους οι ουσιαστικοί λόγοι που δημιουργούν έντονες πιέσεις σε DJIA και S&P 500 αλλά και η αναφορά στη βιαιότητα και στην ταχύτητα της διόρθωσης. Χαμηλότερα στηρίξεων οι δύο βασικοί δείκτες της Wall με αιρετικούς παίκτες, όπως ο κ. Carl Futia, να επιμένουν για αντίδραση στη διόρθωση.

Από 0,9% χαμηλότερα ξεκινά ο DAX στη Φρανκφούρτη και οι πρώτες εντολές πώλησης στο Χ.Α. προγραμματίζονται σε τιμές 1% με 1,5% χαμηλότερα, που μπορεί να φέρουν τον FTSE προς τις 1.750 μονάδες.

Στο Χ.Α. η τάση έχει προεξοφληθεί, έχει προδιαγραφεί κατά την εκτίμηση ορισμένων επενδυτικών κύκλων, και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε άμεση επιβεβαίωση (ή όχι) των μεσοπρόθεσμων στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη. Εκτίμηση που παραπέμπει σε… αυτονόητη υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 3.200 μονάδων με ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης μέχρι τη ζώνη των 3.150 - 3.170 μονάδων.

Το κλειδί που θα μπορούσε να… ξεκλειδώσει τη βραχυπρόθεσμη φορά των αγορών είναι προφανώς η προσδοκία αναστροφής του κλίματος στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, τη Δευτέρα θα φανεί εάν οι θιασώτες αυτής της προσέγγισης μπορεί να έχουν δίκιο.

Η βιαστική κατοχύρωση θέσεων στη μετοχή της Εθνικής, προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, παραπέμπει σε ουρά πωλήσεων που δεν είχαν προγραμματιστεί εξαρχής. Και εξηγούμεθα, πωλήσεις για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων υπήρχαν στη μετοχή της Εθνικής από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ημέρας διενεργούνταν με τον αρχικό σχεδιασμό.

Κάτι που άλλαξε όταν μετά τις 15:30 άρχισε να διαφαίνεται η έκταση της διόρθωσης (μεγαλύτερης απ' ό,τι είχε προβλεφθεί). Πρακτικά αυτό υποχρεώνει την ομάδα της Εθνικής να επικεντρωθεί και πάλι στη διασφάλιση του χαμηλού των 27,4 ευρώ (στις 28/8) με ενδιάμεσα αναχώματα τιμές όσο πιο κοντά γίνεται στα 29 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες στα 30,66 ευρώ και θα αποτελέσει τον σηματωρό, τουλάχιστον στη δύσκολη αρχή της συνεδρίασης. Πέραν της ΕΤΕ, ζητούμενη είναι η αντοχή τραπεζικών μετοχών με προβληματική διαγραμματική συμπεριφορά, όπως η Πειραιώς στα 17,02 ευρώ με απώλειες περίπου 8,5% μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις, η Alpha Bank που ξάφνιασε δυσάρεστα χθες με συναλλαγές 48,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη ένα ζητούμενο είναι η δυνατότητα (ή όχι) ανάσχεσης της έντονα πτωτικής τάσης εταιριών του FTSE που είτε γράφουν νέα χαμηλά (ενδεικτική η περίπτωση της Intralot) είτε… πλησιάζουν επικίνδυνα σε χαμηλά 52 εβδομάδων (Ελληνική Τεχνοδομική, Αγροτική, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.).

Για το ευρύτερο μέρος της αγοράς παραμένουμε -δυστυχώς- απαισιόδοξοι μετά την απογοητευτική εικόνα που καταγράφηκε στα αποτελέσματα μικρομεσαίων εταιριών και τη χρηματιστηριακή απαξίωση που ακολούθησε. Και λέμε δυστυχώς γιατί όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις… κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά, καθώς απαξιώνεται η χρηματιστηριακή θέση και εισηγμένων που δικαιούνταν καλύτερης αντιμετώπισης.

ΣΗΜ.: Εάν οι ιθύνοντες ΔΕΝ συνειδητοποιούν πως ένα μέρος των πωλήσεων στα blue chips προκαλείται ΚΑΙ λόγω των σπασμωδικών κινήσεων που επιχειρούν στα φορολογικά και της ασάφειας που έχουν δημιουργήσει σε ξένους θεσμικούς για τη φορολόγηση των μερισμάτων, τότε το πρόβλημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο.

Προφανώς και τους είναι γνωστό ότι κυρίως ξένα επενδυτικά κεφάλαια είναι επενδεδυμένα (κατά μέσο όρο) σε ποσοστό περίπου 38% - 40% στο μετοχικό κεφάλαιο των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v