Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πραξιτέλειο, η Noliden και τα ολυμπιακά κτίρια

Ένας εκ των βασικών μετόχων της Πραξιτέλειο και ο εφοπλιστής Σ. Πολέμης κρύβονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τη Νοliden, η οποία αγόρασε από τη Μονή Βατοπεδίου 2 κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού. Τι σχολιάζει η εταιρία.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Το Πραξιτέλειο, η Noliden και τα ολυμπιακά κτίρια
Ένας εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης Πραξιτέλειο και ο εφοπλιστής κ. Σπ. Πολέμης κρύβονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πίσω από την κυπριακή εταιρία περιορισμένης ευθύνης, Νοliden Ltd, η οποία αγόρασε πρόσφατα από τη Μονή Βατοπεδίου έναντι 41 εκατ. ευρώ δύο κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού.

Πρόκειται για τον μεγαλογιατρό κ. Σπύρο Τζανή, εκ των βασικών μετόχων, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης Πραξιτέλειο (πρώην Κορφίλ), ο οποίος συμμετέχει -με μικρό μετοχικό ποσοστό- στη Noliden.

Στη Noliden συμμετέχει, επίσης, ο χημικός μηχανικός κ. Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, εκτελεστικό μέλος της Πραξιτέλειο. Ο κ. Σπ. Τζανής είναι εκ των βασικών μετόχων της Brunswick, δηλαδή της εταιρίας που απέκτησε τον έλεγχο της Κορφίλ και τη μετονόμασε σε Πραξιτέλειο.

Ο τρίτος εκ των μετόχων της Noliden είναι η Magnetic Corporation, με έδρα τον Πειραιά, εταιρία του ομίλου ΠΟΛΕΜΒΡΟΣ, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στην οικογένεια Πολέμη. Η Noliden Ltd, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", συστάθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2008.

Τρεις μήνες αργότερα, στις 27 Μαρτίου του 2008, έδωσε την καλύτερη προσφορά στη Μονή Βατοπεδίου για τα δύο κτίρια του Ολυμπιακού Χωριού, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στη μονή από το Δημόσιο, ως αντάλλαγμα των οικοπέδων που παραχώρησε η μονή για να ανεγερθούν ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για το κτιριακό συγκρότημα, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 22 χιλ. τ.μ., επέδειξαν και "ηχηροί" επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι αποτίμησαν το συγκρότημα στα επίπεδα των 32 με 35 εκατ. ευρώ.

Η Noliden απέκτησε τα δύο κτίρια και έχει ήδη διενεργήσει μελέτη σκοπιμότητας για μετατροπή τους σε κλινική, ενώ δεν διευκρινίζεται αρμοδίως αν όντως έχει κατατεθεί και αίτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για αλλαγή χρήσης. Η διοίκηση της Πραξιτέλειο διευκρινίζει ότι δεν υφίσταται σύνδεση μεταξύ της Noliden και της εισηγμένης και ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η χρήση του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο ενδέχεται να γίνει κλινική, ενδέχεται όμως να μετατραπεί και σε εμπορικό κέντρο.

Η έμμεση σύνδεση πάντως είναι αυτόματη, καθώς ο εκ των μετόχων -έστω και με μικρό ποσοσό- της Noliden κ. Σπ. Τζανής είναι και εκ των -βασικών- μετόχων της Πραξιτέλειο και μάλιστα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπ. Τζανής μαζί με τους κ. Π. Φιλαλήθη, Στ. Θεοδωρόπουλο και Β. Νιάκαρο είναι μέτοχοι της Brunswick, η οποία με τη σειρά της ελέγχει την Πραξιτέλειο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο αρχικό μετοχικό σχήμα της Noliden συμμετείχε και ο κ. Π. Φιλαλήθης, ο οποίος αποχώρησε και τη θέση του πήρε η εταιρία συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Σπ. Πολέμη. 

Η ομάδα των μεγαλογιατρών, η οποία εξαγόρασε την Κορφίλ και τη μετέτρεψε σε εταιρία υγείας με την επωνυμία Πραξιτέλειο, διαθέτει κλινικές και επομένως μπορεί να μεταφέρει άδεια μετατρέποντας τα δύο κτίρια σε νοσοκομείο, εφόσον λάβει τη σχετική έγκριση. Το Πραξιτέλειο ελέγχει κατά 100% την κλινική Γαληνός, ενώ μέλη του Δ.Σ. του συμμετέχουν στο Δ.Σ. και της Κλινικής Αθηνά, από την οποία η Πραξιτέλειο έχει απαίτηση ποσού 405.600 ευρώ. 

Έπειτα από όλα αυτά, η αγορά των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες αναμένει με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον την έκτακτη γενική συνέλευση που όρισε η Πραξιτέλειο για τις 26/9, με θέματα την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και την έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η αύξηση θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους και προφανώς θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά κλινικής (πιθανώς της Αθηνά) καθώς στα θέματα της συνέλευσης περιλαμβάνεται και έγκριση για απόκτηση στοιχείων ενεργητικού, λήψη απόφασης για το τίμημα εξαγοράς και παροχή εξουσιοδότησης για κατάρτιση και υπογραφή της σύμβασης.

---Τι σχολιάζει η Πραξιτέλειο

H Πραξιτέλειο με σχετική ανακοίνωση επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του euro2day τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τα ακίνητα τα οποία απέκτησε η εταιρία NOLIDEN LTD με κυπριακή έδρα, δεν έχει κανενός είδους σχέση ή συνεργασία με την εν λόγω εταιρία και δεν έχει προβεί σε κανενός είδους συμφωνία για τη μελλοντική και σε όποια χρονική περίοδο απόκτηση των εν λόγω ακινήτων απ' αυτήν, και προφανώς δεν έχει προβεί σε καμία συμφωνία με αυτήν για τη μεταβίβασή της προς την εταιρία.

Τονίζει ακόμη  ότι, όπως πληροφορήθηκε, στην άνω κυπριακή εταιρία NOLIDEN LTD συμμετέχουν μόνον ως μέτοχοι με μειοψηφικό ποσοστό ο καθένας τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου κ. Σπυρίδων Τζανής και Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος και η επενδυτική τους αυτή συμμετοχή είναι ανεξάρτητη και άσχετη με την εταιρία, όπως προαναφέρθηκε.

Επισημαίνει δε και ως εκ του περισσού ότι, με απόφαση της Γ.Σ. των μετόχων, σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό, έχει παρασχεθεί η άδεια συμμετοχής των μελών του Δ.Σ. και των διευθυντικών στελεχών της εταιρίας σε άλλες εταιρίες με ίδιο ή παρεμφερή σκοπό και δραστηριότητα με της εταιρίας, πολλώ μάλλον όταν η συμμετοχή των άνω μελών του Δ.Σ. της είναι σε επιχείρηση με διαφορετικό αντικείμενο από αυτό της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v