Σοφοκλέους: Ένα παλιό βάσανο ξαναχτυπά!

Η ελληνική αγορά είναι αναμφισβήτητα φθηνή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Όσοι όμως ποντάρουν σ’ αυτό το πλεονέκτημά της θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφτούν.

Σοφοκλέους: Ένα παλιό βάσανο ξαναχτυπά!
Σ’ ένα από τα πετυχημένα ραδιοφωνικά σποτ της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo κάποιος χτυπά την πόρτα του ταλαιπωρημένου πατέρα, που εύλογα ερωτά ποιος είναι, για να πάρει την απάντηση: Τα βάσανα.

Το θέμα του σποτ είναι τα έξοδα της νέας σχολικής χρονιάς.

Το σποτ θα είχε την ίδια επιτυχία αν στη θέση του πατέρα βάζαμε τον μέσο Έλληνα μικροεπενδυτή.

Ένα και πλέον χρόνο μετά την εμφάνιση της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, η Σοφοκλέους καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Πάλι καλά, τρόπος του λέγειν δηλαδή, που υπάρχει η Ιρλανδία και δευτερευόντως η Πορτογαλία για να μην πιάνουμε πάτο.

Όμως, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία είναι φθηνές. Ιδίως η Ιρλανδία.

Το Ρ/Ε των ελληνικών μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI - Ελλάδα διαμορφώνεται κοντά στο 10,3 με βάση τα ανακοινωθέντα κέρδη 12μήνου.

Το Ρ/Ε του ιρλανδικού δείκτη της MSCI διαμορφώνεται κοντά στο 5,5 όταν το μέσο Ρ/Ε των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών χωρίς τη βρετανική είναι 11,3 και 10,8 συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής.

Αν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στις μερισματικές αποδόσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα διαπιστώσουμε ότι είναι 5,25% και 5,7% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4,2%.

Η εικόνα δεν αλλάζει πολύ αν κάποιος θελήσει να δει τι γίνεται όταν ληφθούν υπόψη τα μελλοντικά κέρδη των δύο αγορών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών στη βάση δεδομένων IBES, το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο 8,4 για το 2009 και της ιρλανδικής στο 8,1 έναντι 9,7 της υπόλοιπης Ευρώπης.

Με άλλα λόγια και οι δύο αγορές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με discount της τάξης του 13% και του 16% αντίστοιχα έναντι του μέσου ευρωπαϊκού πολλαπλασιαστή κερδών της επόμενης χρονιάς.

Κάτι τέτοιο σε μια ανοδική αγορά, όπως εκείνη της περιόδου 2003 έως τα μέσα του 2007, θα θεωρείτο -και δικαιολογημένα- πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοποθετήσεις.

Όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά.

Αρκετά hedge funds απ’ αυτά που αλώνιζαν στη Σοφοκλέους και στο Δουβλίνο αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ενώ οι παραδοσιακοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι πιο "κουμπωμένοι".

Όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι τελευταίοι δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση προς τις μεγάλες εταιρίες με ισχυρούς ισολογισμούς που είναι διαπραγματεύσιμες στις μεγάλες αγορές.

Δυστυχώς, το να είναι κάποιος μικρός παίκτης σε μια μικρή περιφερειακή αγορά δεν έχει την ίδια πέραση όπως στο παρελθόν κι αυτό σημαίνει ότι ο ξένος θα ζητήσει κάποια έκπτωση (discount) για να αισθανθεί μεγαλύτερη σιγουριά και να μπει.

Aυτό σημαίνει ότι η Σοφοκλέους έχει ξαναμπεί στον αστερισμό του discount όπως στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

Ακόμη λοιπόν κι αν είναι φθηνή, δεν σημαίνει ότι αποτελεί ευκαιρία, ιδίως όταν συμβαίνουν γεγονότα, π.χ. φορολογίες, που περιπλέκουν τα πράγματα.

Όλα δείχνουν ότι το discount θα είναι το νέο βάσανο της Σοφοκλέους για κάποιον καιρό.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v