Ελεύθερη πτώση προς κρίσιμες περιοχές

Προβληματίζουν οι μαζικές πωλήσεις στην Alpha, το ανελέητο shortάρισμα στη ΔΕΗ και η νέα πτώση της Intralot. Για πρόβλημα σε margins κάνουν λόγο χρηματιστές, που φοβούνται τα χειρότερα στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Διόρθωση με … ενδείξεις πανικού σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε μεν ήπια με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, συνεχίστηκε με εισαγόμενες επιφυλάξεις και "έκλεισε" δε 2,17% χαμηλότερα.

Τελική τιμή στις 3.222 μονάδες (μόλις τέσσερις πάνω από το χαμηλό ημέρας) και μόλις 21 μονάδες υψηλότερα από το ελάχιστο της προηγούμενης Παρασκευής. Γεγονός που επαναφέρει μνήμες των 3.100 μονάδων (στις 16/7).

Άτακτη υποχώρηση από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, με ανοιχτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη, που παραπέμπουν ευθέως στην έξοδο 2-3 επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Πέρα όμως από την βραχυπρόθεσμη στάση 2-3 hedge funds αυτό που μέτρησε σήμερα ήταν η διαπίστωση της ΕΚΤ για υστέρηση του ρυθμού ανάπτυξης και ενίσχυση του πληθωρισμού.

Εύλογα το αρνητικό κλίμα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητη την Αθήνα. Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό τις πωλήσεις που βγήκαν και στη μετοχή της Εθνικής το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, καθώς αποτελούσε τη μόνη υψηλά κερδοφόρο τραπεζική θέση των τελευταίων ημερών.

Στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 39 εκατ. ευρώ για να διαμορφωθεί η τιμή χαμηλότερα κατά 3,6% στα 30,66 ευρώ. Εκπληξη όμως προκάλεσε σε παράγοντες της αγοράς η έκταση των συναλλαγών στην Alpha Bank (περί τα 2,9 εκατ. τεμάχια αξίας 41,1 εκατ. ευρώ) με την τιμή να πιέζεται 3,5% χαμηλότερα στα 16,3 ευρώ.

Δεν είταν καλύτερη η εικόνα για Eurobank στα 13,68 ευρώ, ΔΕΗ στα 16,3 ευρώ (με μείον 5,12%) πόσο μάλλον της Intralot που βυθίστηκε 6,4% χαμηλότερα υποχωρώντας μάλιστα στα 7,86 ευρώ.

Αρνητική εικόνα για την πλειονότητα των εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, κάκιστη έως απογοητευτική στα μικρομεσαία. Εκεί όπου η διόρθωση εξελίσσεται πολλαπλασιαστικά με την τιμή μετοχών αυτής της κατηγορίας να υποχωρεί έξι και επτά χρόνια παλαιότερα.

Στα μικρομεσαία, η … "σφαγή" συνεχίζεται με περίπου 30 μετοχές να γράφουν απώλειες από 6% μέχρι 11,7% στην περίπτωση της Alsinco. Παραμένει προβληματική η χωρίς αντιστάσεις υποχώρηση μετοχών όπως Altec-Microland, Spider, θυγατρικών του πάλαι ποτέ ομίλου Λαναρά αλλά και εισηγμένων όπως Εδραση, Πετζετάκις, Σπύρου, Κρέκα κ.α.

Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του ταμπλώ είναι (και το δείχνει) κάτω από μεγάλη πίεση που οδηγεί αναπόφευκτα σε ξεκαθάρισμα και σε επιχειρηματικό επιπεδο.

Δεν είναι επίσης τυχαίο, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων πως η υποχώρηση μετοχών που "χρησίμευαν" έναντι περιθωρίου δανεισμού παρασύρει πλέον επενδυτικά χαρτοφυλάκια και προβληματικούς κωδικούς.

Και αυτό μπορεί να αποτελέσει -πάντα κατά την εκτίμηση τους- την επόμενη γεννήτρια προβλημάτων στο ΧΑ, σε επιχειρήσεις, βασικούς μετόχους και ενδεχομένως σε κάποιες τράπεζες με χαρτοφυλάκια νέο προβληματικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v