Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurodrip: Αναμένει αύξηση ζήτησης στο β΄ εξάμηνο

Αύξηση της ζήτησης αναμένει για το β εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η διοίκηση του ομίλου Eurodrip, εκτίμηση που συνεπάγεται ότι θα κλείσει τη χρήση με σημαντική αύξηση πωλήσεων.

  • του Χρ. Κίτσιου
Eurodrip: Αναμένει αύξηση ζήτησης στο β΄ εξάμηνο
Αύξηση της ζήτησης αναμένει για το β εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η διοίκηση του ομίλου Eurodrip ABEΓΕ, εκτίμηση που συνεπάγεται ότι η Eurodrip θα κλείσει τη χρήση με σημαντική αύξηση πωλήσεων έναντι του 2007.

Στις αναλυτικές ενδιάμεσες καταστάσεις α΄ εξαμήνου 2008 η διοίκηση της Eurodrip διατυπώνει την εκτίμηση ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση των προϊόντων του ομίλου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Σημειώνεται, ότι παραδοσιακά το α΄ εξάμηνο αποτελεί την ισχυρή σε πωλήσεις περίοδο για τον όμιλο Eurodrip μια και συμπεριλαμβάνει την αρδευτική εποχή για το Βόρειο Ημισφαίριο. Αντίθετα, το β εξάμηνο κάθε έτους οι πωλήσεις είναι συγκριτικά χαμηλότερες.

Η εκτίμηση της αύξησης της ζήτησης στο β εξάμηνο εδράζεται στην πολιτική διεύρυνσης των πωλήσεων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές με διαφορετικές αρδευτικές περιόδους που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Eurodrip.

Ο όμιλος εγκαθιστά από αυτόν το μήνα και 6 νέες γραμμές παραγωγής σε Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ. Ειδικότερα, θα εγκατασταθούν τρεις νέες γραμμές παραγωγής στην μονάδα της Τουρκίας , δύο νέες γραμμές στο εργοστάσιο της Eurodrip USA και μια επιπλέον γραμμή στην Θήβα. Μια ακόμη γραμμή θα εγκατασταθεί στο Περού με το που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύστασης της μικτής θυγατρικής με τοπικό εταίρο.

Πέραν των γραμμών παραγωγής το επενδυτικό πλάνο προβλέπει και την εγκατάσταση βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 8 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εν μέρει από ίδιες ροές και το υπόλοιπο από δανεισμό.

Η Eurodrip εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο ενοποιημένο κύκλο εργασιών 39,28 εκατ. ευρώ ( άνοδος κατά 39,4% σε σχέση με πέρσι) και EBITDA 6,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το 2007 ( αύξηση κατά 65,5%). Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της διοίκησης για ισχυρότερη ζήτηση στο β εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό οι πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ και τα EBITDA τα 8 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στο α΄ εξάμηνο στα 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης, καταγράφοντας άνοδο κατά 115,9%.

Η ανάκαμψη των θυγατρικών επιτρέπει πλέον στην Eurodrip ΑΒΕΓΕ να βελτιώσει περαιτέρω τις ταμειακές της ροές εισπράττοντας μέρος των απαιτήσεών της ( 8,5 εκατ. ευρώ στις 30/6). Ενδεικτικό της βελτίωσης είναι ότι τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 65% στον όμιλο και κατά 30% στην μητρική και τα κέρδη μετά φόρων κατά 114% στον όμιλο και μόλις κατά 17% στην μητρική. Οι πωλήσεις σε Τουρκία και Ιορδανία κατά το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης εκτινάχθηκαν στα 13 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ πέρσι ενώ στις ΗΠΑ στα 6,7 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων και η ανάγκη απασχόλησης υψηλότερου κεφαλαίου κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο δανεισμός της . Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου ο όμιλος δανείστηκε επιπλέον 11,3 εκατ. ευρώ ενώ εξόφλησε δανεισμό 600 χιλ ευρώ . Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της παρέμεινε σταθερός στα 10,8 εκατ. ευρώ με το βραχυπρόθεσμο να εκτινάσσεται στα 24,2 από 13,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/07. Τα διαθέσιμα του ομίλου στις 30/6/08 ανερχόταν στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Η Eurodrip αύξησε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου την συμμετοχή της στην τουρκική θυγατρική της Eurodrip Damla Sulama Sanayi ve Ticaret A.S. καταβάλλοντας 430.000 ευρώ μέσω της κατά 100 % θυγατρικής της εταιρείας Eurodrip Irrigation Holding SL. Επιπλέον κεφαλαιοποίησε απαιτήσεις ύψους 201 χιλ ευρώ στην National Drip Irrigation Co (Ιορδανία) με το ποσοστό συμμετοχής της να παραμένει στο 76%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v