Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διεθνές κλίμα δείχνει ανοδική αντίδραση

Η απόφαση διάσωσης των Freddie Mac και Fannie Mae δείχνει να δίνει ανοδικό διάλειμμα στα διεθνή χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση και στη Σοφοκλέους. Πιθανότερο σενάριο η θετική αυξημένη μεταβλητότητα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από τις 3.143,92 μονάδες ή από επίπεδα Ιουλίου 2005 ξεκινά ο Γενικός Δείκτης τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με σκοπό να εκμεταλλευθεί την τουλάχιστον πρόσκαιρα θετική εικόνα του διεθνούς κλίματος και να αποφύγει 8η συνεχόμενη εβδομάδα αρνητικής μεταβολής.

Συγκεκριμένα η είδηση σύμφωνα με την οποία τίθεται υπό την επίβλεψη του αμερικανικού δημοσίου οι Freddie Mac και Fannie Mae, έδωσε περίπου εντυπωσιακά κέρδη στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, για σημαντική άνοδο προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ με κέρδη μεγαλύτερη του 2% δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι θα «ανοίξουν» οι τρεις δείκτες στη Wall Street.

Με αυτά τα δεδομένα στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα το σενάριο της θετικής αυξημένης μεταβλητότητας δείχνει σαν επικρατέστερο στη Σοφοκλέους, που όμως πρέπει να αντιπαλέψει και με ενδογενείς αρνητικούς παράγοντες, όπως τις αρνητικές εκπλήξεις που έφεραν τα αποτελέσματα 6μήνου για πολλές εισηγμένες, την μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και βέβαια τα νέα φορολογικά μέτρα (ζητούν από ασθενή που πάσχει από αναιμία να γίνει αιμοδότης).

Σε αυτό το μήκος κύματος φέρεται να κινείται και η πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank για το ΧΑ, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αγορά δεν θεωρείται ακριβή, όμως, στερείται τάσης και εμφανίζει πιο αδύναμη τεχνικά εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση ο οίκος επισημαίνει ότι τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων επιβραδύνονται γρηγορότερα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ακόμη και σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, παραμένει ζητούμενο το κατά πόσον το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον θα ξεφύγει από τις μετοχές του 20άρη που συνεχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν και θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό (που συνεχίζει να κατεβο-κατεβαίνει).

Δυστυχώς στη μικρή κεφαλαιοποίηση είναι εμφανής η διάθεση «τιμωρίας» όσων εξέπληξαν αρνητικά στα αποτελέσματα 6μήνου, κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις περαιτέρω αύξησης του πλήθους των εισηγμένων μετοχών στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών.

Κατ’ αρχήν τεχνικά ζητούμενο είναι το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3.200 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v