Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδει στη πτώση η Σοφοκλέους

Παραμένουν οι πιέσεις στο σύνολο των εισηγμένων. Κρατά τα 30 ευρώ η Εθνική αλλά είναι απελπιστικά μόνη. Νέες απώλειες για Alpha, Πειραιώς, Intralot. Αρνητικά τα μηνύματα και από τη Wall με τα futures να δείχνουν νέα πτώση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καταλύτης περαιτέρω επιδείνωσης ή μίας ανοδικής ανάπαυλας θα πρέπει να θεωρηθεί η σημερινή συνεδρίαση; Για πολλοστή φορά οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται με τους πρώτους να επαναπαύονται στην επιβεβαίωση της τάσης.

Με τον Γενικό Δείκτη σταθερά 2,1-2,2% χαμηλότερα κοντά στην ζώνη των 3.150 μονάδων και ΄΄κοιτάζοντας΄΄ κάτω και από τις 3.100 μονάδες λίγοι είναι αισιόδοξοι.

Οι περισσότεροι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την τάση και ενισχύουν τις θέσεις πώλησης σε συμβόλαια δεικτών και μετοχών. Ετσι ο Ftse με απώλειες 2,2% προς τις 1.730 μονάδες ΄΄απειλείται΄΄ με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Η Εθνική-Π&Κ εκτιμά μικρό κίνδυνο περαιτέρω μεγάλης πτώσης και διαβλέπει επενδυτικές ευκαιρίες. Στη μετοχή της Εθνικής, όπου μέχρι τώρα συντηρούνται τα ισχυρότερα…αντισώματα στην διόρθωση το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται εισέτι υψηλότερα των 30 ευρώ.

Ωστόσο από τεχνικής πλευράς οι τελευταίες χαμηλές τιμές της Εθνικής είναι.. ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Σχεδόν τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον μπορεί να αντιδράσει η Wall, καθώς οι δύο βασικοί δείκτες μετρούν ήδη ένα ΄΄κλείσιμο΄΄ χαμηλότερα των στηρίξεων. Ο Νίκος Κωτσικόπουλος (Καιροσκόπος) κάνει σήμερα λόγο για…κλειδί αναστροφής (reversal key) καθώς θεωρεί τη συνεδρίαση της 2/9 κλασική συνεδρίαση ΄΄ξεφορτώματος΄΄ ισχυρών πωλητικών θέσεων.

Η καταγραφή νέων χαμηλών τιμών για αρκετές μετοχές του 20άρη προβληματίζει συνήθως ψύχραιμα στελέχη της αγοράς, που θεωρούν διαφορετικές τις συνθήκες αυτής της φάσης της κρίσης. Δεν είναι τυχαία ούτε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία για τον Ιούλιο, ούτε ο ΄΄εκβιασμός΄΄ που επιχειρείται στην Wall καθώς οι ΗΠΑ εισέρχονται στην τελική φάση της προεκλογικής περιόδου.

Για να δούμε πόσο μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα η ανακοίνωση αποτελεσμάτων των Lehman Brothers και λοιπών επενδυτικών αδελφών στα μέσα Σεπτέμβρη.

Οσον αφορά στον Ftse αναφερόμαστε για ακόμη μία φορά στον προβληματισμό, που επικρατεί στην αγορά μετά και το νέο άδειασμα της Alpha Bank (χαμηλότερα κατά 2,6% στα 15,88 ευρώ) αλλά και των Πειραιώς στα 16,60 ευρώ και στα 13,60 ευρώ για την Eurobank. Σημαντική όμως είναι και η πίεση σε Μυτιληναίο, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ γενικευμένης απαξίωσης σε Ftse και Mid 40. Σίγουρα η κατάσταση στις διεθνείς αγορές δεν είναι και η καλύτερη όμως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η διόρθωση στο ΧΑ οφείλεται και σε άλλες παραμέτρους, ξεκάθαρα εγγενείς.

Από τις ελάχιστες ενθαρρυντικές θεωρούμε τη μείωση των συναλλαγών, που μετά την πρώτη ώρα φαίνεται να εξασθένισαν. Περίπου 50 εκατ. ευρώ είταν ο τζίρος στα πρώτα 50΄-55΄άλλα εκατό έχουν γίνει έκτοτε μέχρι τις 14.30.

Από το υπόλοιπο της αγοράς αναμενόμενη θεωρούμε την βίαιη υποχώρηση για τη μετοχή των Σωληνουργείων Κορίνθου στα 2,44 ευρώ (μείον 6,1%) , το μείον 15% της Infoquest στα 2,1 ευρώ αλλά και την περαιτέρω αποσύνθεση παλαιότερων και νεότερων μικρομεσαίων δυνάμεων του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v