Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψασμένη για rebound η Σοφοκλέους

Τον ανοδικό βηματισμό των μεγάλων ευρωαγορών ακολουθεί το ΧΑ με οδηγό τράπεζες (5,7%) και ειδικότερα ΕΤΕ (8%). Ο υψηλός τζίρος δημιουργεί ερωτήματα ως προς τη σύνθεση των αγοραστών. Επίκειται μεγάλη συμφωνία από ΜΕΤΚΑ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αναμενόμενο ανοδικό ξεκίνημα -κάτι που είχε προβλεφτεί και από το προσυνεδριακό σχόλιο- με τον Γ.Δ. να ξεκινά με ανοδικό gap και να βρίσκεται αρκετά γρήγορα υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 3.200 μονάδων ακολουθώντας ουσιαστικά την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η μέχρι στιγμής εικόνα του ταμπλό στη Σοφοκλέους θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι έχει τα κάτωθι χαρακτηριστικά: Πρώτον, ότι της ανόδου ηγείται η υψηλή κεφαλαιοποίηση και κυρίως οι μετοχές του 20άρη - κάτι που έχει ως αποτέλεσμα στις 11:00 ο FTSE να καταγράφει κέρδη 3,47% έναντι 3% του Γ.Δ., 1,82% του FTSE M και μόλις 1,07% του FTSE S.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE κινούνται με θετικό πρόσημο, όμως από εκεί και χαμηλότερα συνεχίζεται η συναλλακτική απραξία σε δεκάδες μετοχές που 35 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης παραμένουν με μηδενικές έως ελάχιστες συναλλαγές.

Τέλος, ασφαλώς και αξίζει υποσημείωσης ότι ο τζίρος ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές (έχουν αλλάξει χέρια 250.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 16,46 ευρώ), κάτι που δημιουργεί τουλάχιστον υποψίες ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το ανοδικό ξεκίνημα για να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο ταμπλό του 20άρη, αφού από εκεί και χαμηλότερα τα πράγματα συνεχίζουν να δείχνουν συναλλακτικά υποτονικά, ασφαλώς και ξεχωρίζει το +6,01% της Εθνικής που εξακολουθεί να έχει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 32,5 ευρώ. Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% MPB και Μυτιληναίος, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων κινείται η Πειραιώς.

Επίσης, με τουλάχιστον ικανοποιητικά κέρδη που ξεπερνούν το 3% κινούνται Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, ΔΕΗ και Coca Cola.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει το αρχικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 3.200 μονάδων, ενώ ενδιαφέρον είναι το ερώτημα κατά πόσον ο τζίρος θα συνεχίσει να κινείται στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς.

Σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 3.200 μονάδων, η επόμενη αντίσταση είναι στις 3.260.

Τέλος, αξίζει αναφοράς η απόφαση για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της ΜΕΤΚΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται μέσα στην ημέρα η ανακοίνωση σημαντικής επιχειρηματικής συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v