Τράπεζες: Θρυαλλίδα για τη συμπεριφορά του XΑ

Οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι θα αποτελέσουν, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, τη θρυαλλίδα για τη γενικότερη συμπεριφορά του Χ.Α. H υποτιμητική κερδοσκοπία, η Alpha Bank και το... προπύργιο της ΕΤΕ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τράπεζες: Θρυαλλίδα για τη συμπεριφορά του XΑ
Προπύργιο της άμυνας του Χ.Α. στη γραμμή Μαζινό των 3.100 - 3.150 μονάδων ή όχημα νέου γύρου υποτιμητικής κερδοσκοπίας;

Οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι θα αποτελέσουν, σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, τη θρυαλλίδα για τη γενικότερη συμπεριφορά του Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στις 3.144 μονάδες, μερικές μονάδες πάνω από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 3.100 και με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει κακή διαγραμματική συμπεριφορά, η αγορά δείχνει να ευνοεί τα short πονταρίσματα.

Η ελεύθερη πτώση του τίτλου της Alpha Bank, μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις από τα 17,78 ευρώ έως τα 15,60 ευρώ, δείχνει ότι οι short συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι στο Χ.Α. Τι τους ανησυχεί; Οι επιμένουσες μεγάλες αγορές στην Εθνική Τράπεζα από ξένους και η φημολογούμενη εκδήλωση, την Παρασκευή, αγορών στον τίτλο της Alpha από την οικογένεια Κωστόπουλου. Οι long δείχνουν να μην εγκαταλείπουν τη μάχη, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις τους στο προπύργιο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Ο νέος γύρος πτώσης, διεθνώς, τροφοδοτείται από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης και το τέλος της αναπροσαρμοσμένης θεωρίας του decoupling. Επομένως, πλήττει περισσότερο τις μετοχές μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, ενώ αντίθετα ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά.

Στο Χ.Α., η παραπάνω διαφοροποίηση δεν έχει καμία σημασία. Αποτελώντας χαρακτηριστική περίπτωση short play αγοράς, ή θα συνεχίζει να υπεραποδίσει στην πτώση με πρωταγωνιστές τις τράπεζες ή θα ενταθούν όπως και στις 3.100 μονάδες τον Ιούλιο οι αγορές από τους long only προκαλώντας εφόσον το επιτρέψει και η πορεία των διεθνών αγορών στοπάρισμα short θέσεων και ανοδική αντίδραση. Ένα μέρος των τίτλων του έχει ήδη εξαντληθεί από την υποτιμητική κερδοσκοπία και το ανελέητο σορτάρισμα.

Η περίπτωσης της ΕΧΑΕ είναι χαρακτηριστική. Ο τίτλος σορταρίστηκε άγρια, τελευταία φορά εντός του Αυγούστου και οδηγήθηκε από τα 8,60 ευρώ στο νέο χαμηλό των 7 ευρώ. Ένα μέρος των short θέσεων έκλεισε μεταξύ 7 - 7,30 ευρώ, ενώ στον τίτλο βγαίνουν και πραγματικές αγορές εμποδίζοντας το άνοιγμα νέων μεγάλων θέσεων ανοιχτής πώλησης.

Τα επίπεδα στα οποία έκλεισαν την Παρασκευή οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι είναι κρίσιμα καθώς πλην Εθνικής οι υπόλοιποι βλέπουν ή πλησιάζουν τα χαμηλά του Ιουλίου, ενώ το διάγραμμα του κλαδικού δείκτη δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας καθώς αποτυπώνει διπλό πανομοιότυπο πτωτικό σχηματισμό. Που σημαίνει ότι οι τράπεζες κινδυνεύουν να διασπάσουν τα προηγούμενα χαμηλά τους και να δοκιμάσουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Η Alpha Bank έδωσε, ήδη, νέο χαμηλό έτους, κλείνοντας στα 15,72 ευρώ, την περασμένη Παρασκευή, ενώ ενδοσυνεδριακά είδε και τα 15,60 ευρώ. Η EFG Eurobank γύρισε έως τα 13,18 ευρώ, με προηγούμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 13,12 ευρώ (3/7). Μια ανάσα από τα προηγούμενα χαμηλά της είναι και η MPB (κλείσιμο Παρασκευής 4,10 ευρώ με χαμηλό έτους 3,92 ευρώ στις 15/7).

Αντίθετα, πολύ καλύτερη συμπεριφορά έχει η Εθνική Τράπεζα, η οποία την Παρασκευή έκλεισε στα 29,96 ευρώ, ενώ το χαμηλό της φέτος είναι τα 24,88 ευρώ (16/7) και ακολουθεί η Τράπεζα Κύπρου που απέχει 1 ευρώ από τα χαμηλά έτους τα οποία είχε δει τον περασμένο Μάρτιο (7,20 ευρώ στις 7/3/08). Καλή σχετικά και η συμπεριφορά της Πειραιώς, που έκλεισε την Παρασκευή στα 16,50 ευρώ με το χαμηλό έτους στα 15,38 ευρώ, που σημειώθηκε στις 3/7.

Γιατί ο τίτλος της Alpha Bank είχε τη χειρότερη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας; Λόγω της πώλησης θέσης της τάξης των 4 εκατομμυρίων μετοχών από ξένο χαρτοφυλάκιο το οποίο αποεπενδύεται από τη μετοχή εξαιτίας προβλημάτων ρευστότητας. Οι πωλήσεις του ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή και ένα μέρος της προσφοράς κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας φημολογείται ότι αντικρίστηκε από αγορές της οικογένειας Κωστόπουλου. Εφόσον οι πληροφορίες ισχύουν, τότε δημιουργούνται προϋποθέσεις επανάληψης συμπεριφορών του Ιουλίου, όταν εγχώρια και ξένα χέρια έβγαλαν πραγματικές αγορές σε τραπεζικούς τίτλους προκαλώντας το γύρισμα της αγοράς.

Στην Εθνική ήδη συμβαίνει. Παρά την πτώση, Goldman Sachs και ένας μεγάλος Ευρωπαίος broker αγόρασαν την Πέμπτη και την Παρασκευή πάνω από 2,5 εκατ. μετοχές αθροιστικά. Μέρος των παραπάνω αγορών διενεργείται για λογαριασμό επενδυτών (αμερικανικά funds και ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες), που τοποθετήθηκαν στον τίτλο και στα χαμηλά του Ιουλίου.

Οι επιμένουσες αγορές στην Εθνική και η εκδήλωση αγορών στην Alpha από την οικογένεια Κωστόπουλου δείχνουν, σύμφωνα με χρηματιστές, ότι στην περιοχή των 3.100-150 μονάδων οι ελάχιστοι long only που τοποθετούνται στο Χ.Α. προτίθενται να δώσουν μάχη, ιδιαίτερα αν ο S&P δώσει υψηλότερο χαμηλό από την πτώση του Ιουλίου.

Η ελπίδα των long only είναι ο S&P να έχει δει ήδη σε αυτή τη φάση το χαμηλό του και να γυρίσει άμεσα προς την περιοχή των 1.260 μονάδων με μοχλό το κλείσιμο short θέσεων. Σε μια τέτοια περίπτωση το Χ.Α. εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει άμεσα με πρωταγωνιστές τους τίτλους στους οποίους βγαίνουν πραγματικές αγορές. Πέραν του τίτλου της Εθνικής, οι αγορές επιμένουν και στον τίτλο του ΟΤΕ (Merrill Lynch), ενώ στα μείον του Χ.Α. η ολοκλήρωση των πολύμηνων αγορών Τράπεζας Κύπρου από τη Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v