Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι αγορές από long only funds

Σε ιδανικό short squeeze οδήγησαν χτες κάποιους από τους έχοντες short θέσεις επί των ελληνικών τραπεζικών τίτλων οι ελάχιστοι πραγματικοί αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Οι αγορές από long only funds
Σε ιδανικό short squeeze οδήγησαν χθες κάποιους από τους έχοντες short θέσεις επί των ελληνικών τραπεζικών τίτλων οι ελάχιστοι πραγματικοί αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, αξιοποιώντας την περίπου… θεόσταλτη βοήθεια από την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τις Fannie Mae και Freddie Mac.

Οι αγοραστές έδειξαν τα δόντια τους από την έναρξη της συνεδρίασης βγάζοντας ως και ανοικτές εντολές αγοράς σε τίτλους όπως αυτοί των Εθνικής και Πειραιώς. Αποτέλεσμα να βγουν άρον – άρον αγορές από τους έχοντες short θέσεις και οι τραπεζικοί τίτλοι μετά μια μικρή τεχνική καθυστέρηση μερικών λεπτών να ανοίξουν την συνεδρίαση δυνατά ανοδικά. Οι αγορές συνεχίσθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα σε τίτλους όπως αυτόν της ΕΤΕ να μην δοθεί η ευχέρεια για κλείσιμο θέσεων ανοικτής πώλησης σε καλές σχετικά τιμές.

Το σημαντικότερο, σύμφωνα με χρηματιστές, που εκτελούν εντολές ξένων είναι ότι δεν βγήκαν πωλήσεις από την πλευρά αυτών που αγόραζαν στα χαμηλά της Πέμπτης και της Παρασκευής, ούτε ακόμη και όταν τίτλοι όπως αυτοί των Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς κατέγραφαν κέρδη της τάξης του 8% με 10%.

Έχοντας το πλεονέκτημα της χαμηλής μέσης τιμής κτήσης τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια που αγόραζαν Εθνική και δευτερευόντως Alpha και Πειραιώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μπορούσαν χθες να αγοράζουν και στο συν 10%. Στα καταλυτικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις στην Alpha Bank, την οποία ταλαιπώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο μεγάλοι πωλητές, πουλώντας πάνω από 8 εκατ. μετοχές

Το πώς θα κινηθεί το Χ.Α. σε περίπτωση που το ράλι ανακούφισης διεθνώς συνεχισθεί θα κριθεί, σύμφωνα με τους ίδιους, από το αν έχουν, όπως διαφάνηκε χθες, διάρκεια οι αγορές από τα long only funds που στήριξαν για άλλη μια φορά το Χ.Α. στα επίπεδα των 3.100 με 3.150 μονάδων. Με δεδομένο ότι όλοι αναμένουν μια διόρθωση μετά την υπερβολή του short squeeze, οι διαθέσεις των πραγματικών αγοραστών μένουν να κριθούν στις προσεχείς -ίσως και σήμερα- συνεδριάσεις.

Τα σημεία που θα κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. είναι σύμφωνα με τους ίδιους τα εξής:

* Για να έχει συνέχεια η ανοδική κίνηση πρέπει ο S&P, αφού ανακτήσει τα επίπεδα των 1.260-70 μονάδων να διασπάσει πειστικά ανοδικά και τις 1.300 μονάδες.

* Η κρατικοποίηση των Fannie Mae και Freddie Mac ενδέχεται να αποτελέσει την ισχυρότερη ένεση στην ασθμαίνουσα αγορά κατοικίας. Η αίσθηση ότι δεν θα χαθούν οι κατοικίες για εκατομμύρια νοικοκυριά θα βοηθήσει πιθανώς στην ανάκαμψη σταδιακά των τιμών των κατοικιών.

* Η απόφαση ενδέχεται να αποτελέσει τον «βυθό» για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα.

* Από την άλλη, χρηματιστές, θεωρούν δεδομένο ότι οι αγορές δεν θα αργήσουν να διαβάσουν ανάποδα την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης και επομένως το volatility θα διατηρηθεί αυξημένο.

* Από τους τραπεζικούς τίτλους μόνο η Εθνική δίνει σήμα αγοράς, ενώ πλησιάζει σε αντίστοιχα επίπεδα και η Πειραιώς. EFG Eurobank και Alpha Bank υπολείπονται ακόμη σημαντικά από το να δώσουν βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v