Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ορατό σενάριο η αποκόμιση κερδών στη Σοφοκλέους

Με πιθανότερο σενάριο αυτό της ήπιας αποκόμισης κερδών αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Εκ νέου το ενδιαφέρον αγοραστών-πωλητών σχεδόν αποκλειστικά σε τίτλους του 20άρη.

Ξεκίνημα σύμφωνα με την εικόνα των μεγάλων ασιατικών αγορών, αλλά και των futures των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δείχνει αυτό του σχετικού profit taking που σύμφωνα με αναλυτές θα είναι θετικό εάν συνοδευτεί με σχετικά χαμηλό τζίρο.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η χθεσινή έντονα ανοδική τραπεζική αντίδραση είχε ελάχιστους πρωταγωνιστές, ενώ ελάχιστοι τίτλοι από το υπόλοιπο ταμπλό ακολούθησαν, χωρίς να πείσουν για αλλαγή τάσης.

Έτσι η σημερινή συνεδρίαση καλείται να δείξει ότι έστω και οριακά συνεχίζει να υπερτερεί το σενάριο περαιτέρω ανοδικής κίνησης, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει ο Γενικός Δείκτης σε περίπτωση σχετικής υποχώρησης να μην κλείσει χαμηλότερα από τις 3.250 ή έστω 3.230-3.220 μονάδες.

Σε μία τέτοια περίπτωση παραμένει ισχυρή η πιθανότητα για περαιτέρω αναρρίχηση προς τις 3.315 και 3.350 μονάδες. Ασφαλώς σημαντικό ρόλο καλείται και σήμερα να «παίξουν» επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι.

«Πρώτο βιολί» της χθεσινής ανόδου ο τίτλος της Εθνικής, που έχει μπροστά του την τεχνική αντίδραση στα 33,8 ευρώ, ανοδική διάσταση της οποίας δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη ισχυρότατη αντίσταση των 36 ευρώ. Ο εν λόγω τίτλος για να διατηρήσει τον ανοδικό του βηματισμό δεν θα πρέπει, σήμερα, να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 32,5 ευρώ.

Η χθεσινή έντονα ανοδική συνεδρίαση έφερε τον τίτλο της Eurobank υψηλότερα των 14 ευρώ. Ζητάει άλλα δύο κλεισίματα πάνω από αυτό το όριο για να ελπίζει αντίδραση, με πρώτο στόχο τα 16 ευρώ. Εντυπωσιακό και το χθεσινό +6,74% της Alpha Bank που όμως δεν κατόρθωσε να την φέρει υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο πάνω από τα 17 ευρώ. Σε περίπτωση που ο εν λόγω τίτλος δώσει κλείσιμο πάνω από αυτό το όριο, επόμενη ισχυρή αντίσταση στη ζώνη 18,86-19 ευρώ.

Ακόμη ένας τίτλος που σήμερα, μάλλον, θα απασχολήσει την αγορά φαίνεται να είναι αυτός της ΔΕΗ, μετά την χθεσινή υποβάθμιση των προοπτικών πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από την Moody’s σε «αρνητικές» από «σταθερές». Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η υποβάθμιση σχετίζεται με την επιδείνωση των λειτουργικών μεγεθών της επιχείρησης, ενώ εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις.

Δυστυχώς και σήμερα το όποιο ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται καθαρά σε τίτλους του 20άρη, αφού και στη χθεσινή συνεδρίαση μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έλαμψαν δια της συναλλαγματικής τους απουσίας και εντυπωσίασαν για τις διαθέσεις υποαπόδοσης. Ασφαλώς στα άξια λόγου της ημέρας και η σημερινή συνεδρίαση του OPEC στη Βιέννη, ενώ ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v