Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΑΙΚ: Υποθήκη για εξασφάλιση εγγυητικών ως 9 εκ.

Υποθήκη στο εργοστάσιο των Οινοφύτων για εγγυητικές έως του ποσού των 9 εκατ. ευρώ έβαλε ο όμιλος Μαΐλλη, προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησής του και να προχωρήσει στις απαραίτητες αγορές πρώτης ύλης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΜΑΙΚ: Υποθήκη για εξασφάλιση εγγυητικών ως 9 εκ.
Υποθήκη στο εργοστάσιο των Οινοφύτων για εγγυητικές έως του ποσού των 9 εκατ. ευρώ έβαλε ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλη εντός του περασμένου μήνα, προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησής του και να προχωρήσει στις απαραίτητες αγορές πρώτης ύλης.

Ο όμιλος ξεκίνησε τις μεγάλες αγορές χάλυβα από ρωσικά χαλυβουργεία τον Ιούλιο, όταν άρχισαν να τελειώνουν τα αποθέματα πρώτων υλών που διέθετε, τα οποία του επέτρεψαν το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου να εκτοξεύσει το μικτό περιθώριό του στα επίπεδα του 26%.

Για την προμήθεια πρώτης ύλης τον Αύγουστο, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα turn around δεν έχει ακόμη επιφέρει τέτοια ενίσχυση ταμειακών ροών ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ομίλου με κεφάλαιο κίνησης και παρά τη μείωση των τιμών του χάλυβα σε σχέση με τον Ιούνιο, ο όμιλος χρειάστηκε επιπλέον εγγυητικές από τις τράπεζες.

Για την έκδοσή τους οι εγχώριες τράπεζες ζήτησαν επιπλέον εγγυήσεις καθώς ο όμιλος τελεί υπό τραπεζική επιτήρηση μετά την αθέτηση όρων του κοινοπρακτικού δανείου και σε πρόγραμμα επιχειρησιακής αναστροφής.

Έτσι, μπήκε υποθήκη στο εργοστάσιο των Οινοφύτων για εγγυητικές επιστολές έως 9 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Μ. Ι. Μαΐλλη παρέλαβε τον Αύγουστο τις αναγκαίες ποσότητες πρώτης ύλης.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση α΄ εξαμήνου στα ταμειακά διαθέσιμα της Μ. Ι. Μαΐλλης περιλαμβάνονται και υπόλοιπα 4,3 εκατ. ευρώ που έχουν διακρατηθεί ως εγγύηση έναντι εγγυητικών επιστολών οι οποίες έχουν δοθεί στην εταιρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Μ. Ι. Μαΐλλης έκλεισε το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης με ζημίες 7,8 εκατ. ευρώ και μείωση της καθαρής θέσης κατά 4,1 εκατ. ευρώ λόγω συναλλαγματικών διαφορών από μετατροπή ισολογισμών.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι θα συνεχίσει να εμφανίζει θετικό EBITDA και cash flow πληρώντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δανειοδότες του για το διάστημα των διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν παραταθεί έως την 30ή Σεπτεμβρίου.
 
Ήδη με τα EBITDA μέχρι τον Ιούλιο η Μ. Ι. Μαΐλλης έχει καλύψει το 97,5% του στόχου ελάχιστου EBITDA που πρέπει να εκπληρώσει μέχρι τον Αύγουστο βάσει της συμφωνίας με τους δανειδότες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v