Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE και MIG (δεν) σώζουν την παρτίδα

Έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης μόλις 9 μετοχές αντιδρούσαν ανοδικά, με υπεραντίδραση ΟΤΕ και MIG. Υποχρεωτικές ανοιχτές πωλήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις 3.835 μονάδες ο Γ.Δ., περί τις 300 με 350 μονάδες χαμηλότερα ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Με τους πωλητές επίμονους σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και το ευρύτερο μέρος του ταμπλό να παρασύρεται χαμηλότερα.

Ήταν προφανές πως η κίνηση-ματ του MIG με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ δεν θα μπορούσε να αλλάξει από μόνη της τη συνολικότερη κάκιστη εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, χρήζει αναφοράς ότι σε αυτούς τους καιρούς, η συγκεκριμένη συμφωνία δίνει υπεραντίδραση της τάξης του 11,9% για τη μετοχή του ΟΤΕ και περίπου 4% για τον όμιλο.

Για τη μετοχή του Οργανισμού, μέγιστο ημέρας έχει καταγραφεί στα 22 ευρώ και για τη μετοχή του MIG στα 4,64 ευρώ. Είναι, προς ώρας, μόλις δύο από τον FTSE (-2,4%) που σώζουν την… τιμή του συγκεκριμένου δείκτη, καθώς η ρευστοποίηση θέσεων δείχνει αγελαία από Εθνική μέχρι Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Κύπρου.

Στη μετοχή της ΔΕΗ, η σχέση πωλητών - αγοραστών δείχνει σχετικά ισορροπημένη πέριξ των 24,76 ευρώ και αφού είχε προηγηθεί η καταγραφή χαμηλού στα 24,40 ευρώ. Σε μετοχές εταιριών όπου διαπιστώνονται προβλήματα χρηματοδότησης των κωδικών «μόχλευσης» οι απώλειες είναι βαρύτατες. Η μετοχή του Λιβάνη είναι ενδεικτικό ότι υποχωρεί κατά 19,6% προς το 1,19 ευρώ. Υψηλή προσφορά και στη μετοχή του Μαΐλλη που «παλεύει» πλέον και το 1 ευρώ υποχωρώντας κατά 8,3%.

Υψηλή προσφορά σημειώνεται για μετοχές των Intralot, Intracom, Μηχανική, ενώ στη χαμηλότερη αποτίμηση είναι ενδεικτικό πως η παντελής απουσία αγοραστών οδηγεί μέχρι και 10% χαμηλότερα με συναλλαγές μερικών εκατοντάδων τεμαχίων.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι πωλήσεις αποδίδονται αφενός μεν στη συνεχιζόμενη ρευστοποίηση θέσεων από την πλευρά ορισμένων ξένων βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων αντασφάλισης (hedge funds) σε ορισμένες περιπτώσεις από το βάρος που δημιουργούν οι υποχρεωτικές πωλήσεις σε συμβόλαια μετοχών που επενδύουν στη διαφορά τιμής (CFD’s).

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός υποχρεωτικών πωλήσεων εμφανίζεται να προέρχεται από κωδικούς που κινούνται από αγορές όπως το Λονδίνο και το Λουξεμβούργο ενισχύει την τελευταία εκτίμηση. Έπειτα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης η Εθνική υποχωρεί κατά 5,8% (περίπου 11% υποχωρεί από την αρχή του έτους η τουρκική λίρα του ευρώ και κατά 5,5% το ρουμανικό νόμισμα).

Οι πωλητές όμως επιμένουν για διάφορους και διαφορετικούς λόγους σε τράπεζες και μετοχές όπου διατηρούν βραχυμεσοπρόθεσμη έκθεση, όπως εύγλωττα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v